INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

video Klopp ia atitudine: „Mă duelez cu un stat întreg! Se încalcă drepturile omului”

Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a vorbit deschis despre subiectul momentului în Premier League: Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle.
Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a vorbit deschis despre subiectul momentului în Premier League: Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle.

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 octombrie 2021 18:05 / Actualizat vineri, 15 octombrie 2021 18:05

Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a vorbit deschis despre subiectul momentului în Premier League: Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle.

Sunt probleme legate de drepturile omului. Așteptam o reacție din partea Premier League, n-a venit. La începutul anului, a fost o ceartă uriașă cu privire la Super Liga Europei. Acum, se creează cam în același mod o superechipă. Va fi al 3-lea club deținut de un stat. Asta trebuie să confruntăm toți. 

Însă nu sunt atât de îngrijorat. În 2019, când am câștigat Liga Campionilor, erau alte două țari implicate în fotbal (n.r. - Qatar și Emiratele Arabe Unite, care pompează sume imense la PSG, respectiv Manchester City). Dar mai importante decât banii sunt deciziile. Newcastle nu e foarte sigură că va rămâne în Premier League în acest an. Iar o retrogradare ar încetini procesul”, a declarat Klopp într-o conferință de presă.

Proteste masive după cumpărarea lui Newcastle: „Criminalii își spală reputația și murdăresc sportul”

Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle, plătind 415 milioane de dolari. E cel mai bogat patron din fotbal, dar și cel mai controversat. În umbră stă Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit, acuzat de încălcarea gravă a drepturilor omului: răpiri, tortură și crime!

La Newcastle, în fața stadionului "St James' Park", fanii alb-negrilor au sărbătorit. Se bucură că au scăpat de Mike Ashley, proprietarul clubului din 2007, având acum cel mai bogat patron din fotbalul mondial.

Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF), care a achiziționat 80% din acțiunile "coțofenelor" cu 415 milioane de dolari (celelalte 20 de procente aparțin, în mod egal, PCP Capital Partners și RB Sports & Media), controlează 400 de miliarde de dolari. Peste Fondul de Investiții în Sport al Qatarului (QSI, 300 de miliarde $), care deține PSG, și mult deasupra șeicului Mansour (Man. City, 30 de miliarde $).

Mohammed bin Salman, cel mai puternic în Arabia Saudită

Ca imagine, noul președinte al grupării engleze, este Yasir Al-Rumayyan, guvernatorul PIF, însă în spatele acestui fond este chiar Mohammed bin Salman, 36 de ani, prințul moștenitor saudit, vicepremierul, ministrul apărării și cel care coordonează problemele politice, economice și de securitate ale regatului. Cel mai puternic în Arabia Saudită. Dar și extrem de controversat, acuzat de multe voci și organizații din afara țării de încălcarea gravă a drepturilor omului, de răpiri, tortură și crime.

Liga engleză s-a mulțumit doar cu răspunsul oficial, că Newcastle nu va fi proprietatea statului saudit și că beIN Sports, postul qatarian care are drepturile de televiziune pentru Premier League în Golful Persic, nu mai este interzis la Riad. Și a acceptat tranzacția refuzată în 2020.

„Trebuie să spună NU criminalilor”

Hatice Cengiz, soția ziaristului saudit Jamal Khashoggi, un fervent contestatar al lui Mohammed bin Salman, ucis în octombrie 2018 la cererea lui MbS în consulatul de la Istanbul, a protestat vehement.

"La câteva zile de la a treia comemorare a asasinatului, e îngrozitor să aflu că prințul moștenitor reușește ceea ce caută de mult timp: să-și spele reputația și să murdărească sportul", a declarat Cengiz. "Nici acum nu s-a făcut dreptate. Cer ligii engleze să le arate ucigașilor că aceste crime nu pot fi spălate. Trebuie să spună Nu criminalilor".

La rândul său, directorul general al organizației Amnesty International UK, Sacha Deshmukh, a dezaprobat afacerea: "Sub Mohammed bin Salman, situația rămâne dezastruoasă în Arabia Saudită. Criticii guvernului, militanții feminiști, șiiți și cei ce apără drepturile omului sunt hărțuiți și aruncați în închisoare după procese-mascaradă". Chiar uciși, ca în cazul lui Jamal Khashoggi.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Un star de la City l-a iritat pe Guardiola: „Nu-i convine? Eu nu fac echipa pentru el!”

Antrenorul care l-a scos din joc pe Ștefan Radu acuză: „Ăsta nu mai e sport, e un show făcut pentru bani! Poate nu mai aparțin acestei lumi”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
leu.mr
leu.mr  •  16 Octombrie 2021, 17:08

Nu cred ca Klopp este atit de naiv incit sa creda ca drepturile omului au vreodata sansa sa primeze in fata banilor !

steaua.libera
steaua.libera  •  16 Octombrie 2021, 16:01

Și totuși Steaua de ce nu poate promova dacă avem cel puțin 2 cluburi mari susținute de state care joacă în UCL?

ali.bec
ali.bec  •  16 Octombrie 2021, 10:47
Postat de torfin pe 16 Octombrie 2021, 00:33

really? chiar asa de prost esti ca nu observi diferenta? acolo sunt finantate echipe din alte state de privati din alte state prin paravan.

Deci niste privati si-au făcut paravan după un stat - și asta es OK? Și n-a observat Klopp, dar ai observat tu, tăblare?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează