INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Miracol City! De Crăciun era pe locul 8, acum e campioană » Ce a făcut Guardiola pentru un nou triumf

Fanii lui Manchester City au sărbătorit deja trofeul // Foto: Getty Images
Fanii lui Manchester City au sărbătorit deja trofeul // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 12 mai 2021 11:42 / Actualizat miercuri, 12 mai 2021 13:19

Manchester City a cucerit titlul, deși a avut o primă parte de sezon teribilă. E prima oară în istoria Premier League când o echipă are o asemenea revenire: 19 etape la rând invincibilă. „E o performanță enormă”, spune Pep.

Man. City e campioană chiar și când nu joacă. Înfrângerea lui United, 1-2 cu Leicester, a fost suficientă pentru a declanșa sărbătoarea în jumătatea bleu ciel a orașului Manchester. Sunt zece puncte diferență cu trei etape înainte de final.

Manchester City, 12 puncte pierdute în primele 8 runde

Cine ar fi crezut că acest titlu e posibil? Probabil numai Pep Guardiola! În toamnă, City avea la un moment dat două înfrângeri și trei egaluri în primele opt etape. 12 puncte pierdute din 24. Jumătate! „Mai sunt încă multe meciuri de jucat. Distanța nu e atât de mare, dar, dacă nu vom începe să câștigăm, va fi imposibil", spunea managerul iberic, după 0-2 cu Tottenham, pe 21 noiembrie.

De Crăciun, era pe locul 8, cu numai 23 de puncte, opt în spatele liderului Liverpool. Și totuși, miracol! „Cetățenii" au răsturnat toate estimările specialiștilor: invincibili 19 runde la rând, cu 17 victorii, 15 consecutive, au ajuns primii și au rămas primii până la sfârșit. 

E întâia oară în istoria Premier League (creat în 1992, ca o prelungire a First Division) când o formație aflată pe 8 pe 25 decembrie cucerește titlul în acel sezon. Și e o premieră în ultimii 39 de ani ai fotbalului englez.

31de trofee are Pep Guardiola în carieră (14 la Barcelona, 7 la Bayern, 10 la Man. City)

Secretele lui Guardiola: siguranța lui Dias, „9 fals" și senzaționalul Foden

Pep a trezit vestiarul. Trei detalii au ajutat echipa să renască:

  • Transferul lui Rúben Dias, 68 de milioane, de la Benfica, a dat forță, siguranță apărării; odată adaptat la noul joc, Dias a devenit un Van Dijk al lui City, fără greșeală. De aceea, mulți analiști insulari cred că el merită titlul de cel mai bun jucător al anului în Premier.
  • Eternul pariu al catalanului pe acest „9 fals" a fost câștigător; în absența lui Gabriel Jesus și Agüero, deseori accidentați, Guardiola i-a testat ca vârf și pe De Bruyne, și pe Bernardo Silva, și pe Foden. Ulterior, nu a mai schimbat tactica nici după ce Jesus și Agüero s-au refăcut. Uneori, amândoi erau pe bancă la start.
  • Foden, senzațional. La 20 de ani, micuțul Phil, stângaci și aproape la fel de talentat ca Messi, promovat chiar de Pep de la Academia clubului, a erupt într-o stagiune formidabilă. 14 goluri și 10 assisturi (7-5 în Premier), City e campioană și joacă finala Ligii și datorită lui.

7titluri a cucerit Man. City în Anglia, cinci de când a fost cumpărată de șeicul Mansour, în 2008

Pep Guardiola i-a egalat pe Shankly, Wenger și Mou

Acesta a fost mai ales anul lui Guardiola. Încă o dată. Al 9-lea său titlu (trei cu Barcelona, trei Bayern, trei cu City) în 12 ani ca antrenor. Niciodată nu a pierdut două campionate în șir și niciodată nu a încheiat sezonul în afara podiumului!

Cu trei succese în Anglia, i-a egalat pe Bill Shankly, Arsène Wenger și José Mourinho. Și e întâiul care a triumfat de trei ori în primii cinci ani în Albion, de la Kenny Dalglish. Au trecut 31 de ani de la „tripla" lui Sir Kenny cu Liverpool.

4campionate a câștigat City de la ultimul triumf în Premier al marii rivale United (2013)

Pep Guardiola: „Sunt foarte mândru de băieți"

„Acest campionat a fost cel mai dificil. Ne vom aminti mereu de titlul din 2021 pentru modul în care l-am câștigat", a declarat Pep. „Sunt foarte mândru de jucători, sunt atât de speciali. E remarcabil să demonstrezi o asemenea constanță. În fiecare zi, băieții au fost acolo, bătându-se pentru a învinge, încercând mereu să fie cei mai buni. E o performanță enormă".

Guardiola și City au altă țintă acum. „Tridentul" campionat - Cupa Ligii - Champions League. Pe 29 mai, îi așteaptă Chelsea în finala CL. Ar fi prima cupă cu urechi mari din istoria lui City.

19victorii a adunat echipa lui Guardiola în acest sezon în deplasare (11 în Premier League)

Trofeele lui Guardiola la City:

  • 3 titluri în Premier; 
  • 4 Cupe ale Ligii; 
  • 2 Supercupe; 
  • 1 Cupă a Angliei.

Încă o dată, campionii Angliei. Aș fi preferat să celebrăm acest moment după meciul nostru, dar îl accept și mă bucur și așa. Ce sezon! - Ilkay Gündoğan, mijlocaș Man. City

Citește și alte știri internaționale:

Sporting, campioana Portugaliei după o pauză de 19 ani! Mesaj special de la Cristiano Ronaldo

Bogdan Stancu și Alexandru Maxim, spectacol total în Turcia! 17 goluri înscrise în două meciuri, „Motanul” a reușit un hat-trick

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (4)
leu.mr
leu.mr  •  12 Mai 2021, 22:47
Postat de dora pe 12 Mai 2021, 13:25

"Miracolul" s-a datorat si celor de la Liverpool care au pierdut aiurea f multe puncte !

Da, dar totusi au avut "17 victorii din care 15 consecutive" - indiferent de Liverpool

cky33
cky33  •  12 Mai 2021, 14:42
Postat de cky33 pe 12 Mai 2021, 14:37

City are printre cele mai bune echipe din istoria fotbalului. Cel mai probabil din sezonul viitor va arata asa: Ederson-Walker, Stones,Dias, Lodi (de la Atletico)-Rodri, De Bruyne, Foden-Mahrez, Lukaku(Inter),Sterling. Super rezerve: Cancelo, Laporte, Gundogan, Torres, Jesus. Fernandinho si Aguerro vor pleca la Olaroiu. In plus va dau un pont, De Bruyne are cota 10-1 sa ia balonul de aur. Dacă city ia liga si belgia prinde macar sferuri e clar ca la 1000 ron băgați scoateți 10.0000. Sper sa nu fiu cenzurat!

10.000, scuze de zecimale :)

cky33
cky33  •  12 Mai 2021, 14:37

City are printre cele mai bune echipe din istoria fotbalului. Cel mai probabil din sezonul viitor va arata asa: Ederson-Walker, Stones,Dias, Lodi (de la Atletico)-Rodri, De Bruyne, Foden-Mahrez, Lukaku(Inter),Sterling. Super rezerve: Cancelo, Laporte, Gundogan, Torres, Jesus. Fernandinho si Aguerro vor pleca la Olaroiu. In plus va dau un pont, De Bruyne are cota 10-1 sa ia balonul de aur. Dacă city ia liga si belgia prinde macar sferuri e clar ca la 1000 ron băgați scoateți 10.0000. Sper sa nu fiu cenzurat!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează