INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MANCHESTER UNITED

Pact cu "diavolul" » Ultimii mohicani de pe Old Trafford

Veteranii lui Manchester United continuă să impresioneze şi în acest sezon
Veteranii lui Manchester United continuă să impresioneze şi în acest sezon

Articol de GSP - Publicat miercuri, 23 februarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 23 februarie 2011 16:13

S-a tot vorbit în ultimii ani de un posibil înlocuitor al lui Alex Ferguson. În zadar. Scoţianul e mai în formă ca niciodată. La fel şi ultimii mohicani de pe Old Trafford, Paul Scholes şi Ryan Giggs.

Fiecare sezon este o bătălie pe toate fronturile, indiferent de competiţie, iar United luptă întotdeauna să cîştige trofee. Nu reuşeşte acest lucru mereu, dar "diavolii roşii" sînt favoriţi, fie că este vorba de Premier League, de Cupa Angliei, Cupa Ligii sau Liga Campionilor.

Cu o mentalitate şi o viziune proprie, Alex Ferguson a făcut din Manchester United o "maşinărie" de cîştigat trofee. Echipa a rămas la fel de competitivă în ultimii ani deşi a pierdut jucători importanţi. Cel mai important dintre ei fiind Cristiano Ronaldo.

Mulţi au văzut în plecarea portughezului sfîrşitul unei ere. Pe banca echipei de pe Old Trafford se află însă Sir Alex Ferguson. E omul care a văzut prea multe în fotbal iar echipa creată de el nu este dependentă de nici un jucător.

Şi în acest sezon United e o echipă foarte competitivă. Scoţianul a reuşit să-l readucă la viaţă pe bulgarul Berbatov, iar Rooney pare să-şi revină la forma din sezonul trecut. Un rol determinant îl au fără îndoială şi veteranii Giggs şi Scholes, ultimii supravieţuitori din acea echipă de vis care reuşea tripla istorică în 1999.

ONE CLUB PLAYERS

Au existat multe momente în care cei doi au fost la un pas să se retragă. Dar de fiecare dată s-au reinventat şi au arătat că sînt capabili să reziste la un asemenea nivel. Anii au trecut peste ei şi asta se vede. Totuşi, determinarea şi puterea de sacrificiu nu au dispărut.

"Cormoranii" îl au pe Gerrard, romanii pe Totti, Juventus îl are pe Del Piero, iar mancunienii îi au pe Scholes şi Giggs. Jucătorii care au rămas loiali clubului ce i-a propulsat în fotbalul mare. Tricoul alb-roşu a devenit ca un doilea strat de piele pentru ei, şi nici o sumă din lume, nu i-a determinat să îl dea jos.

ROŞCOVANUL GENIAL

Paul Scholes trăieşte o a doua tinereţe la 36 de ani. Cît de impresionantă este figura "roşcovanului" ne spune Xavi, cel mai bun mijlocaş din fotbalul actual,  care declara într-un interviu recent că jucătorul lui United este un idol pentru el.

Un "one-club man" aşa cum îi spun englezii, Scholes este un mijlocaş elegant şi cu o viziune extraordinară în joc. Xavi, arhitectul Barcelonei, îl descrie perfect: "Este fenomenal, le are pe toate. Ultima pasă, goluri, forţă, nu pierde mingea, are viziune".

Joacă la prima echipă a şui United din 1994. An de an, sezon după sezon, Scholes şi-a făcut treaba, iar fanii l-au apreciat întotdeauna.

Un colecţionar de trofee, jucătorul născut în Salford a cîştigat cu United 9 titluri de campion, 3 Cupe ale Angliei, 5 Supercupe, 2 Ligi ale Campionilor şi 2 Cupe Intercontintale.

20  DE ANI ÎN SLUJBA LUI UNITED

Deşi Giggs declara că se va retrage după acest sezon, galezul va putea fi văzut de fanii de pe Old Trafford şi în viitorul sezon. Unul din idolii fanilor de pe "Teatrul Viselor", a debutat pentru United în urmă cu mai bine de două decenii. Se întîmpla pe 29 noiembrie 1990, cînd fotbalistul împlinea 17 ani, înlocuindu-l pe Denis Irwin, un alt nume de poveste din fotbalul englez. Încet, încet şi-a cîştigat un loc de titular, iar numerele sale îl descriu perfect cariera.

VEZI CEL MAI FRUMOS GOL DIN ISTORIA CUPEI ANGLIEI MARCAT DE RYAN GIGGS!

E jucătorul cu cele mai multe prezenţe în tricoul lui United, un record pe care l-a depăşit în 2008, cînd a jucat în finala Ligii Campionilor. Recordul precedent îi aparţinea unei alte legende, Bobby Charlton, cu 759 de meciuri.

De asemenea e jucătorul cu cele mai multe trofee cîştigate cu Manchester United. 31 de trofee - 11 campionate, 4 Cupe ale Angliei, 2 Ligi ale Campionilor şi multe altele. Mai mult, e singurul jucător care a reuşit performanţa să marcheze în fiecare sezon de la înfiinţarea Premier League. Sînt realizări uriaşe, imposibil de egalat.

MODESTIE ŞI ONOARE

Doi jucători geniali şi care au parte dintr-o generaţie de excepţie. De multe ori au fost în umbra unor jucători precum Cantona, Beckham, Cristiano Ronaldo şi acum Rooney. Ei au rămas aceeaşi. Modeşti, fără a abdica de la principiile lor, au avut un stil de viaţă care le-a permis să joace pînă la această vîrstă. Un jucător legendar trebuie să arate că are şi alte calităţi în afara celor de pe terenul de joc. Cei doi au demonstrat acest lucru în nenumărate rînduri.

Del Piero declara că a plîns văzîndu-l pe terenul de joc pe Giggs. Cu siguranţă vor curge rîuri de lacrimi atunci cînd aceşti doi jucători mitici îşi vor agăţa ghetele în cui.

FĂRĂ PREMII INDIVIDUALE

Chiar dacă au cîştigat tot ce se poate cîştiga cu Manchester United şi au făcut parte din nenumărate echipe ideale, cei doi jucători nu au fost niciodată aproape de a cîştiga "Balonul de Aur" sau FIFA World Player.

"L-am văzut pe Paul Scholes făcând lucruri pe care nimeni altcineva nu poate să le facă. Nu cunosc un alt jucător care poate controla ritmul jocului aşa cum o face el" - Ryan Giggs după ce a fost declarat cel mai imporant jucător din istoria lui Manchester United

"Pentru mine, Scholes este cel mai bun mijlocaş englez din istorie! Face lucruri extraordinare cu mingea" - Wayne Rooney

"Mă uit la jucători ca Ryan Giggs şi Paul Scholes şi vreau să reuşesc ceea ce au reuşit şi ei" - Anderson

Rămîne o întrebare. Cine îi va înlocui pe cei doi la Manchester United?

Playtech: Ce a făcut fiul lui Petrică Cercel la cimitir. Momente tulburătoare înainte de înmormântare


Comentarii (11)
lupopa
lupopa  •  24 Februarie 2011, 00:32

vreau pe aceasta cale sa il felicit pe cine a scris articolu , este foarte frumos si astfel de articole ar trebuii scrise mai des , sunt multi jucatori care ar trebuii vorbiti despre ei , Scholes si Giggs sunt 2 jucatori fantastici parerea mea ii ca messi si ronaldo nu o sa ajunga sa fie niciodata asa legende ca si ei , eu il astept pe Giggs urmatorul Ferguson la manchester ,

chr508
chr508  •  23 Februarie 2011, 23:46

Ma intristez cand ma uit si vad ca un articol adevarat cum este acesta are doar 9 comentarii, iar cele despre ce a mai facut ciobanul sef, ce a mai zis dinu vama sau ce ii mai bese mintea lu' borcica au zeci, chiar sute de comentarii. Un articol excelent, iar Scholes si Giggs sunt 2 jucatori fabulosi. Rar asa fotbalisti si mai ales caractere.

amunra87
amunra87  •  23 Februarie 2011, 22:01

Foarte bun articolul. Respect Pentru acesti fotbalisti adevarati !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează