INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIILE FIFA

PREMIILE FIFA // VIDEO Povestea tânărului născut la Oradea care a marcat golul anului » Daniel Zsori: „Dacă ar fi să aleg între Ungaria și România, nu voi ezita. Voi alege Ungaria”

FOTO: GettyImages // Daniel Zsori a câștigat Premiul Pușkaș
FOTO: GettyImages // Daniel Zsori a câștigat Premiul Pușkaș

Articol de - Publicat marti, 24 septembrie 2019 12:18

Dániel Zsóri (18 ani), atacantul cu dublă cetățenie transferat vara trecută la Fehérvár, unde e coleg cu Adrian Rus, l-a depășit pe Messi cu foarfeca sa reușită când juca la Debrecen: „E o mare onoare să fiu întâiul maghiar care primește acest premiu oferit în amintirea celui mai mare fotbalist maghiar (n.r. Premiul Ferenc Puskás)”. 

De-abia începuse gala de la Milano. Prima distincție a fost golul anului, numit după legendarul Ferenc Puskás. Și nu a câștigat Messi, pentru capodopera creată în fața lui Betis, nici columbianul Juan Quintero, ci Dániel Zsóri, un puști de doar 18 ani. Timid, adolescentul blonduț îmbrăcat elegant, cu papion la gât, a urcat pe scenă, a luat trofeul de la Michael Essien și a ținut un mic discurs, în maghiară.

„Sunt de-abia la începutul călătoriei” 

„E o mare onoare să fiu întâiul maghiar care primește acest premiu oferit în amintirea celui mai mare fotbalist maghiar. Le mulțumesc familiei, persoanelor apropiate, cluburilor, antrenorilor și coechipierilor care m-au ajutat să ajung aici. Totuși, sunt de-abia la începutul călătoriei mele și mai am multe de realizat”, a spus el. Al 11-lea și cel mai tânăr jucător răsplătit pentru cel mai frumos gol mondial. Unicul său gol în campionat. 

„Mama plângea în hohote la telefon”

Nu va uita niciodată acea zi, 16 februarie 2019. Primul său meci în elita Ungariei. Atacantul juca la Debrecen. Era 0-1 când a intrat în minutul 81, împotriva lui Ferencváros. Echipa sa a egalat, iar în prelungiri (90+3), a luat decizia care i-a schimbat viața, făcându-l cunoscut în lumea întreagă. Foarfecă de la marginea careului mare, la colțul lung. Superb. 

Nici nu îndrăzneam să visez la un asemenea debut. Am încercat să nu plâng după gol, totuși, emoțiile m-au copleșit și mi-au curs lacrimile. E o istorie lungă cu această execuție, de când eram mic exersez foarfeca. La fel ca Ronaldo, Cristiano Ronaldo, idolul meu. Golul său de la Real, în fața lui Juventus, a fost asemănător cu al meu ca mișcare. Sigur, nu-l compar, e o diferență planetară între noi doi”, declara atunci presei ungare. 

VIDEO // GOLUL MARCAT DE CĂTRE DANIEL ZSORI

„Am deja cetățenia maghiară” 

Povestea lui Dániel începe în România. Aici s-a născut, pe 14 octombrie 2000, și tot aici a început să bată mingea: „Am văzut lumina zilei la Oradea, însă am crescut la Simonyifalu, nu departe de Arad”.  

Localitatea e Satu Nou, situată la 65 de kilometri de Arad, aproape de graniță. Acolo trăiesc și acum părinții lui: „Până la 10 ani, jucam fotbal ca hobby. Atunci, mama și tata au realizat că sunt talentat și m-au dus la Academia lui Békéscsaba, unde era și vărul meu. M-am mutat și cu școala. Au trecut aproape nouă ani de la acel moment. Am deja cetățenia maghiară”.  

În 2014, l-a achiziționat Debrecen, iar în acest an, pe 31 august, s-a transferat la MOL Fehérvár, locul 1 în prima ligă din țara vecină. 

„Dacă m-ar invita doar România, s-ar putea să refuz” 

Întrebat de jurnaliștii maghiari ce ar prefera între naționalele Ungariei și României, dacă ar fi curtat de ambele federații, Zsóri a răspuns cu sinceritate: „E limpede, am învățat să joc fotbal în Ungaria, iar cariera mea a fost numai aici. Dacă ar fi să aleg, nu aș ezita. Ungaria. Dacă m-ar invita doar România, m-aș gândi, dar s-ar putea să refuz”.

Are și un mesaj pentru copiii care-l au acum ca model: „Dacă pui toată pasiunea și energia în ceea ce faci și nu renunți niciodată la visele tale, poți să ajungi oriunde. Oricât de sus”.  

„Nici acum nu pot realiza că eu am marcat în acest an cel mai frumos gol al lumii. Încă îl revăd și mă întreb: «Este al meu?». Dacă televiziunea ar putea vedea prin haine, ar fi putut observa bătaia inimii mele, am fost foarte emoționat. Voi duce trofeul acasă la părinții mei” 

„E o imensă recunoaștere pentru Ungaria, nu doar pentru mine. Mă simt foarte bine la Fehérvár, am fost primit bine, iar antrenorul Nikolics contează pe mine. Din păcate, sunt accidentat acum, dar de-abia aștept să mă refac, să marchez goluri și să-mi ajut echipa” - Dániel Zsóri, atacant Fehérvár 

250.000 de euroeste cota lui Dániel Zsóri, potrivit transfermarkt.de

VIDEO // DISCURSUL LUI DANIEL ZSORI LA GALA FIFA

VEZI ȘI:  

PREMIILE FIFA THE BEST // Cristiano Ronaldo duce rivalitatea cu Leo Messi la extrem » Cum au votat cele două staruri

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (27)
fremenul
fremenul  •  24 Septembrie 2019, 19:53

Sa stea linistit baiatul, n-are valoare sa joace pt Romania si nici nu cred ca ca avea vreodata la ce cifre are in prezent. Oricat de slabi am fi, baiatul asta are 10 clase sub George Puscas, Florin Andone si Adrian Petre. Nu-mi place Keseru, dar nici macar la nivelul lui n-ar putea ajunge, sa fim seriosi, e rezerva in mediocrul campionat maghiar. Chiar am *** cu asa discutii?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

luisharcsa
luisharcsa  •  24 Septembrie 2019, 17:13
Postat de chris_bu67 pe 24 Septembrie 2019, 15:10

oagăre,du-te după zsori și lasă-ne cu inepțiile tale *** și șovine!

Singurul sovin esti tu.Nu intelegi un lucru simplu.Cetatenia ,nu este egal cu nationalitatea.Prin limba materna,obiceiuri,istorie,traditii si origini, apartine natiunii maghiare.Nu conteaza unde s-a nascut a trait sau traieste.Valabil si pentru romanii din Ungaria,Ucraina,Serbia,Italia etc.Apartin natiunii romane,exact pentru cele spuse mai sus.Cetatenia este doar cetatenie nu are legatura neaparat cu etnia.dar cum sa inteleaga unul ca tine?

luisharcsa
luisharcsa  •  24 Septembrie 2019, 17:09
Postat de popescu222 pe 24 Septembrie 2019, 15:10

Mie mi se pare o optiune fireasca. E nascut in Romania dar dintr-o familie de etnie maghiara, si are tot dreptul sa se simta mai atasat de tara de sange decat de cea geografica. Atunci cand un copil de romani nascut in SUA declara ca se simte mai roman decat american ni se pare firesc, dar cand un maghiar nascut in Romania simte ungureste sarim pe el. Nu mi se pare normal, oricat s-ar irita unii pe-aici. A, ca noi romanii ne uitam radacinile si ne crestem copii in spiritul tarii de adoptie... asta e altceva.

Respect,

Vezi toate comentariile (27)
Comentează