INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT PELE

VIDEO Rică Răducanu, amintiri de la întâlnirea cu Pele: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască. Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri”

Imagine de arhivă cu Rică Răducanu și Pele, realizată în 1970 +31   FOTO
Imagine de arhivă cu Rică Răducanu și Pele, realizată în 1970

Articol de , - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 12:17 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 12:53

Pelé, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, a murit joi, 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani, după o îndelungată suferință. Rică Răducanu (76 de ani), fostul goalkeeper al Rapidului și al echipei naționale, a rememorat întâlnirea cu Pele de la Mondialul din Mexic, din 1970, când Brazilia a învins România cu 3-2 , dar și episodul petrecut între cei doi cu un an înainte. 

Rică Răducanu și Pele au fost adversari într-un meci antologic. La Guadalajara, în grupele Campionatului Mondial din 1970, România pierdea cu 2-3 în fața Braziliei, iar Pele marca două goluri în poarta „tricolorilor”.

Rică Răducanu, amintiri cu inegalabilul Pelé: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască”

„Ne așteptam, că era de mult timp bolnav, din ce am văzut prin ziare. Boala asta (n.r. - cancer la colon) nu iartă pe nimeni.

Se cunosc oamenii care fac spectacol, așa cum eram eu, cum era și el. Am avut șansa să joc cu el și în 1969, pe Maracana, într-un meci amical. Stătea în același hotel în care stăteam și noi. 

După acel meci, a venit la hotel, stăteam în hol, beam o bere, și spunea că vrea să-l cunoscă pe «Ricardo». (n.r. - pe Rică Răducanu). Am spus: «Pele, pe mine?» Mi-a zis să bem o bere. Am vorbit de sport, despre ce altceva să vorbim? (...) Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri, nu?”.

Rică Răducanu: „M-am bucurat că mi-a dat Pele gol”

Apoi, ne-am întâlnit în Mexic. Am intrat a doua repriză, la 2-0 pentru Brazilia. Cine-mi dă gol? Pele! Chiar nu-mi părea rău. Sunt momente în viață în care nici nu-ți pare rău că iei gol. M-am bucurat că mi-a dat gol. 

Nu ne-am mai întâlnit apoi, dar am mai ținut legătura câțiva ani. Am mai vorbit o dată la telefon după. Așa e viața, ne desparte. Ne pare rău, dar suntem muritori”, a spus Rică Răducanu, în dialog cu reporterii GSP.ro. 

A murit Pele, cel mai mare golgheter din toate timpurile

Pele a jucat la patru Mondiale și s-a încununat cu trei titluri, performanță încă neatinsă de nimeni (1958, 1962 și 1970) și chiar foarte greu de egalat. Doar în 1966 n-a trecut de faza grupelor.

Deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate, 1.281 în 1.363 de partide, oficiale și neoficiale, și rămâne cel mai tânăr marcator din istoria CM, 17 ani și 239 de zile, cel mai tânăr autor al unui hattrick și cel mai tânăr cu gol reușit în finala din 1958, cu Suedia. Nu a vrut să se despartă de Santos, cu care a cucerit toate trofeele posibile, și a uimit lumea în amicalele disputate.

Cifrele lui Pelé

  • 1.283 de goluri în 1.366 de jocuri la cluburi și națională, inclusiv amicale, are Pelé, performanță de Guinness World Record;
  • 655 de goluri în 700 de meciuri la cluburi are brazilianul. A marcat de 77 de ori în 92 de partide pentru Seleção;
  • 643 de goluri a marcat Pelé în 659 de meciuri jucate la Santos; înaintea de a pleca la Cosmos New York;
  • 3 titluri de campion mondial (1958, 1962 și 1970) a cucerit "O Rei" în cei 21 de ani de carieră;
  • 30 de trofee a câștigat Pelé: cu Santos (25), New York Cosmos (2) și naționala Braziliei (3);
  • 19 noiembrie 1969 a fost data în care marele Pelé a marcat golul 1.000 al carierei, în meciul 909.

FOTO / Imagini de colecție cu legendarul Pele

+27 FOTO

Citește și alte știri despre Pele:

Mircea Lucescu, prima reacție după moartea lui Pelé: „România are ceva de la el. Tricoul lui este la mine, nu l-am spălat niciodată”

Un singur român a fost coechipier cu Pelé: „Am visat mereu că îţi voi strânge mâna”

Emeric Dembrovszki, cel mai bun fotbalist român din meciul cu Brazilia de la Guadalajara: „Deveniserăm amici cu Pele”

Marele Pelé a numit un român drept cel mai tare adversar de la CM 1970: „Intram kamikaze la fiecare duel! M-a scuipat pe teren”

Gică Hagi, despre moartea lui Pele: „Fotbalul a pierdut poate cea mai mare personalitate. A fost un model pentru mine”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
paolo12
paolo12  •  31 Decembrie 2022, 07:31

Or fi conversat în franceza?

BindenDanDat
BindenDanDat  •  30 Decembrie 2022, 22:13
Postat de leu.mr pe 30 Decembrie 2022, 13:39

"unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor" ??? Cel mai mare !!!

Hai dom'ne, a fost Tamango bun, da' nici chiar asa!!!

BindenDanDat
BindenDanDat  •  30 Decembrie 2022, 21:38

RE: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască. Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri” - ceea ce Tamango a vrut sa sublinieze este ca Pele vorbea cursiv limba romana, cu un puternic accent ardelenesc. De-aia l-a și plăcut Rica, l-a luat pe lângă el. Un fel de grooming, dar bun.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează