INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UNGARIA

Propunere șocantă pentru UEFA din partea Federației Maghiare: „Vrem steagul Ungariei Mari pe stadioane!” + „A fost rasist, dar doar o perioadă”

Președintele Federației Maghiare cere ca fanii care afișează simbolul Ungariei Mari să nu fie pedepsiți de UEFA // foto: Imago Images
Președintele Federației Maghiare cere ca fanii care afișează simbolul Ungariei Mari să nu fie pedepsiți de UEFA // foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 05 februarie 2023 15:20 / Actualizat duminica, 05 februarie 2023 15:51

Sandor Csanyi (69 de ani), președintele Federației Ungare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, spune că va negocia cu UEFA autorizarea simbolului Ungariei Mari, astfel încât fanii care-l afișează la meciurile internaționale să nu fie pedepsiți. 

  • Ce este „Ungaria Mare”? Aceasta este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
  • Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
  • Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.
  • „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a explicat MAE atunci.

În ultima vreme, FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, a reclamat la UEFA 3 situații în care fanii maghiari fie au purtat la meciurile internaționale piese vestimentare, fie au afișat obiecte cu simbolul Ungariei Mari.

FARE consideră simbolul a fi naționalist și revizionist, însă șeful Federației maghiare ale altă părere. El spune că simbolul nu poartă un mesaj politic și, ca atare, susține că UEFA nu ar trebui să îi pedepsească pe cei care-l afișează la meciurile internaționale.

Președintele Federației Ungare de Fotbal: „Simbolul Ungariei Mari nu poartă un mesaj politic”

„Dacă noi organizăm o competiție, echipele trebuie să accepte condițiile acesteia. La fel stau lucrurile internațional. Dacă vrem să jucăm în calificările europene, Liga Națiunilor sau Champions League și Europa League, atunci trebuie să acceptăm și noi condițiile lor.

Potrivit UEFA, bannerele cu mesaje rasiste și politice nu sunt permise. Întrebarea este... poartă simbolul Ungariei Mari un mesaj politic? În opinia noastră, nu”, a precizat Sandor Csanyi pentru M4 Sport.

Președintele Federației Maghiare a continuat în aceeași notă atunci când s-a referit la reclamațiile recente din partea FARE: „Simbolul a fost clasificat drept revizionist și naționalist, dar în opinia noastră nu este”.

Propunere șocantă pentru UEFA din partea Federației Maghiare: „Vrem steagul Ungariei Mari pe stadioane!” + „A fost rasist, dar doar o perioadă”
Sandor Csanyi, alături de Aleksander Ceferin, președintele UEFA // foto: Imago Images

Federația Maghiară vrea să negocieze cu UEFA: „Vom încerca să-i convingem să le accepte”

Csanyi pretinde că va purta o negociere cu conducerea forului european, astfel încât simbolul să fie acceptat la meciurile internaționale:

„Eu nu cred că utilizarea acestor simboluri este exagerată. Dacă fanii insistă cu asta, vom încerca să convingem UEFA să le accepte. Dar nu suntem singuri în Europa, spectatorii din țările vecine ar putea fi iritați de acest simbol, așa că nu putem decide singuri dacă pot fi folosite sau nu, este nevoie de negociere”.

În finalul lunii ianuarie, Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că simbolul Ungariei Mari nu este permis pe drapel, însă poate fi purtat în interiorul stadioanelor pe fulare.

Propunere șocantă pentru UEFA din partea Federației Maghiare: „Vrem steagul Ungariei Mari pe stadioane!” + „A fost rasist, dar doar o perioadă”
Abțibilduri revizioniste, cu harta Ungariei Mari // sursă foto: wikipedia.ro

Militează și pentru drapelul arpadian: „A întruchipat rasismul și nazismul, dar pentru o perioadă scurtă de timp”

În cadrul aceluiași interviu, Sandor Csanyi s-a pronunțat și împotriva pedepsirii celor care afișează drapelul arpadian dungat, alt simbol la care FARE obiectează:

„În Parlament este listat printre steagurile istorice ale Ungariei, a fost steagul oficial secole bune. Într-adevăr, a existat o scurtă perioadă din istoria Ungariei când a întruchipat fascismul și rasismul, dar consider că o perioadă scurtă de timp nu poate conta mai mult decât o perioadă mult mai lungă”.

Csanyi susține că nu vrea ca astfel de steaguri să apară în tribune, din moment ce Ungaria are un drapel oficial. Dar că nu dorește nici pedepsirea celor care se afișează cu astfel de simboluri.

Viktor Orban s-a afișat recent cu simbolul Ungariei Mari. Ce spune Ministerul de Externe al României

În noiembrie 2022, după meciul dintre Ungaria și Grecia, scor 2-1, premierul maghiar Viktor Orban s-a afișat la stadion cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari.

Propunere șocantă pentru UEFA din partea Federației Maghiare: „Vrem steagul Ungariei Mari pe stadioane!” + „A fost rasist, dar doar o perioadă”
Viktor Orban cu fularul cu Ungaria Mare

După apariția lui Viktor Orban cu respectivul fular la gât, Ministerul Român de Externe a adoptat o poziție fermă:

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”.

Ministrul de externe slovac Rastislav Kacer a contrat și el dur gestul lui Orban: „Ceea ce nu-şi are locul în relaţiile noastre este iredentismul şi revizionismul. Am văzut unde au dus astfel de sentimente şi planuri în 1939 şi le putem vedea astăzi în Ucraina sub forma agresiunii Rusiei”. 

Mai multe știri din fotbalul internațional: 

Ronaldo sau Messi? Sergio Ramos a jucat cu amândoi și se pronunță: „Cel mai bun pe care fotbalul l-a dat vreodată”

Cauzele prăbușirii lui Liverpool » Jurgen Klopp: „Nu știu ce ar trebui să se întâmple pentru a ne trezi”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (64)
dogofwarcipi
dogofwarcipi  •  06 Februarie 2023, 16:15

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

muzica
muzica  •  06 Februarie 2023, 15:23

Cand exista asemenea ***,din tara vecina..atunci sa nu se mire nimeni ca exista si la noi,o serie de *** care striga ,ceea ce se striga !Ambele parti sunt inconstiente si nu duc decat la inrautatirea situatiei create de regimul lui Orban de la Budapesta!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

miciBIO
miciBIO  •  06 Februarie 2023, 11:21

Prin asta arată că nu au o conducere cu viziune, care este ancorată într-un trecut mincinos. Aș îndrăzni să spun că au o "elită politică" bolnavă care o să fie măcinată din interior, de presiunile UE și de lipsa de valori. Frustrarea este cuvântul lor de ordine, hai să ne hazardăm și noi cu steagul Daciei mari, care cuprindea și o mare parte din Panonia. Ce rost are? Ăștia văd că trag la origini, vor din ce în ce mai mult la Est, prin Asia Centrală, după Rusia și prin Mongolia.

Vezi toate comentariile (64)
Comentează