INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  JOHAN CRUYFF A MURIT

Sfatul lui Cruyff pentru Guardiola, pe care spaniolul îl respectă cu sfințenie » Cum i-a influențat olandezul cariera

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 martie 2016 12:09

Legendarul Johan Cruyff a decedat ieri, la vârsta de 68 de ani, la Barcelona, din cauza cancerului pulmonar.

Johan Cruyff a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria Barcelonei. Pe lângă câștigarea primei Cupe a Campionilor Europeni, din 1992, Cruyff a avut un rol important în istoria recentă a catalanilor. Olandezul a fost cel de care se leagă cariera de jucător și de antrenor a lui Pep Guardiola, unul dintre cele mai importante nume din istoria clubului.

Pe 16 decembrie 1990, când Pep avea doar 19 ani, Cruyff l-a debutat pe mijlocaș într-un meci din campionatul Spaniei, contra lui Cadiz.  Deși lumea spunea despre mijlocaș că nu are un fizic suficient de puternic, Cruyff l-a apreciat enorm pe Guardiola.

"Un jucător mare nu are nevoie de un fizic puternic. Pep trebuia să fie inteligent. Trebuia să aibă o tehnică bună și să dea repede drumul la minge, pentru a evita contactele dure. Era ca mine. A avut norocul să aibă un antrenor care a trecut prin același lucru" " Johan Cruyff

În plus, în 2008, când Guardiola avea doar un an de antrenorat, la echipa secundă a catalanilor, Cruyff l-a propus pentru a prelua banca primei Barcelonei, iar președintele de atunci, Joan Laporta, i-a ascultat sfatul.

14 trofee
a câștigat Guardiola la Barcelona

SFATUL PENTRU GUARDIOLA

Potrivit cărții biografice a lui Guardiola, spaniolul și olandezul au avut multe discuții private, în care Cruyff l-a avertizat cu privire la greutățile carierei de antrenor și că va fi din ce în ce mai greu pe măsură ce rămâne la echipă.

"Nu sta niciodată mai mult decât trebuie"mesajul lui Cruyff pentru Guardiola

Pep a ținut cont de acest sfat, iar catalanul nu vrea să stea prea mult timp la o formație. De la Barcelona, Guardiola a plecat după patru ani, iar acum, pleacă de la Bayern după trei ani.

Catalanul nu acceptă niciodată contracte mai lungi de patru ani, spunând că este greu pentru jucători să lucreze cu el pe o perioadă îndelungată.

"Ca să stai undeva mai mult de patru ani, trebuie să ai mult curaj. Jucătorii se satură de tine și tu te saturi de ei. Presa se satură de tine și tu nu mai vrei să vezi aceleași fețe și să auzi aceleași întrebări. Trebuie să știi când să te oprești" Josep Guardiola

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
dac.impielitzat
dac.impielitzat  •  25 Martie 2016, 13:27

Asta cu saturatul de toate fetzele are radacini in psihic. Pai ce faci ca parinte? Te satuti de fetele copiilor si fugi?

muzicantu
muzicantu  •  25 Martie 2016, 13:10

A avut norocul să aibă un antrenor care s-a numit Stefan Kovacs. Asa trebuia sa o scrieti!! Amandoi s-au dus cu cancer pulmonar. Odihneasca-se in pace.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează