INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANTRENORI

Povești extraordinare cu Ladislau Boloni: „Se știa că era prieten cu băieții lui Ceaușescu. A pierdut două milioane de dolari la Revoluție”

În ierarhia lui Cascarino, Loți Boloni a fost depășit doar de John Docherty, fost manager al lui Millwall, și de Jacky Charlton (locul 1), ex-selecționerul Irlandei
În ierarhia lui Cascarino, Loți Boloni a fost depășit doar de John Docherty, fost manager al lui Millwall, și de Jacky Charlton (locul 1), ex-selecționerul Irlandei

Articol de - Publicat joi, 26 martie 2020 10:36

Tony Cascarino, ex-Aston Villa, Celtic, Chelsea, Marseille și Nancy, îl consideră pe Ladislau Boloni (67 de ani), în prezent tehnicianul lui Antwerp, unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut în carieră: „Jucătorii îl urau pe. Eu îl iubeam. Un om extraordinar”.

Tony Cascarino este o figură importantă a fotbalului irlandez. Fost jucător la Millwall, Aston Villa, Celtic, Chelsea și Marseille, atacantul născut în Anglia a făcut parte din acea națională a verzilor a lui Jacky Charlton care ne-a eliminat în „optimile" Mondialului din 1990. Și el a fost unul dintre cei care au înscris la penaltyuri.

Despre Boloni a vorbit cel mai mult

Astăzi, la 57 de ani, a povestit lucruri extrem de interesante despre Loți Boloni într-un interviu pentru postul de radio britanic talkSport. L-a inclus pe Loți într-un Top 5 al celor mai buni tehnicieni cu care a lucrat. 

Pe locul 3, înaintea lui Glenn Hoddle (ex-Chelsea și fost selecționer al Angliei) și Graham Taylor, și el pe banca Albionului (plus Aston Villa). Și, dintre toți, a vorbit cel mai mult despre român. Două minute euforice cu Cascarino la microfon.

Tony Cascarino: „Niciodată n-am fost mai bine pregătit"

Vreau să vorbesc special despre acest om", și-a început Cascarino pledoaria pentru Boloni. „Mi-a fost antrenor la Nancy. Dacă nu-l cunoașteți, a fost internațional român, care a cucerit Champions League în 1986 cu Steaua București, la penaltyuri, în fața Barcelonei".

Aici, Tony a dat frâu liber amintirilor. „Un om extraordinar, cu o incredibilă etică a muncii. Când am ajuns la Nancy, aveam 34 de ani. Mi-a zis:

- Îți mai dau patru ani în fotbal.

M-am uitat la el, aproape să izbucnesc în râs:

- Patru ani? 
- Da, patru ani!

După două săptămâni de antrenamente cu el, știam că niciodată nu am fost sau voi fi mai bine pregătit decât în acea perioadă".

Povești extraordinare cu Ladislau Boloni: „Se știa că era prieten cu băieții lui Ceaușescu. A pierdut două milioane de dolari la Revoluție”

Tony Cascarino, sursă foto Getty

„Tot acel mit nu exista pentru el"

Cascarino nu a uitat că „Boloni scotea sufletul din mine. Avea mereu un argument: - Când ești mai tânăr, ți-e ușor să te antrenezi. Când ești mai bătrân, trebuie să ții ritmul cu cei mai tineri. Pentru ei, e natural și sunt mereu înaintea ta. Trebuie să te pregătești mai dur ca ei".

Irlandezul a explicat: „Tot acel mit, că atunci când înaintezi în vârstă te relaxezi mai mult, nu exista pentru el. Din contră, era exact opusul. Mă pregătea mai tare decât pe cei mai tineri. Și aveam 34 de ani. Repet, o persoană fantastică".

„Se știa că era prieten cu băieții lui Ceaușescu"

Tony are și o poveste specială despre Loți. „Când a venit Revoluția, în România, Boloni a părăsit țara, la 36 de ani (n.r. Loți se transferase din 1987 în Belgia, la Racing Jet Wavre). Avea două milioane de dolari în cont, bani câștigați din fotbal, acolo. 

Ei bine, acei bani i-au fost înghețați atunci, după căderea lui Ceaușescu, pentru că se știa că a fost prieten cu băieții lui Ceaușescu. A plecat cu absolut nimic. A pierdut tot ce adunase și și-a continua cariera de jucător în Belgia. Apoi, a devenit antrenorul meu".

În încheiere, Cascarino a spus râzând: „Toți jucătorii îl urau. Îl urau! De ce? Pentru că îi antrena atât de dur. Dar eu îl iubeam. Un om incredibil".

6 ania antrenat Loți Boloni la AS Nancy, în perioada 1994-2000 (a fost primul său club ca antrenor); pe Cascarino l-a avut jucător între 1997 și 2000

248 de goluria marcat Tony Cascarino în 629 de meciuri de campionat jucate în cariera sa; la naționala Irlandei, a avut 88 de selecții și 19 reușite (1985-1999)

„Ce a făcut Boloni la Antwerp e excepțional"

Ivan Leko, antrenorul campion cu FC Bruges sezonul trecut în Belgia, l-a elogiat pe Boloni într-un interviu pentru revista flamandă Sport/Voetbalmagazine. „În curând, Antwerp va fi candidată la titlu. Ceea ce a făcut Boloni acolo e excepțional", a declarat tehnicianul croat.

Citește și alte știri despre antrenorii români:

Laurențiu Reghecampf îi roagă pe români să stea în casă „Doar așa putem opri această nenorocire. Mi-e foarte teamă să nu ajungem ca în Italia”

WhatsApp Q&A » Edi Iordănescu intră în provocarea GSP: cum răspunde cu un emoticon la întrebări și afirmații inedite

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
dragos_chiva
dragos_chiva  •  26 Martie 2020, 17:46
Postat de Vlad Hartea pe 26 Martie 2020, 15:43

Era normal sa fie prieten cu Valentin Ceausescu care in acea perioada se ocupa de destinele echipei Steaua !! Aveau ce sa discute pentru ca vorbim de doi intelectuali !! Acum....cand te gandesti ca clona Stelei este condusa de un cioban, iti vine sa te iai cu mainile de par !!

Am putea chiar să spunem că spiritele nobile se întâlnesc, nu?

1566178743642986
Vlad Hartea  •  26 Martie 2020, 15:43

Era normal sa fie prieten cu Valentin Ceausescu care in acea perioada se ocupa de destinele echipei Steaua !! Aveau ce sa discute pentru ca vorbim de doi intelectuali !! Acum....cand te gandesti ca clona Stelei este condusa de un cioban, iti vine sa te iai cu mainile de par !!

ralffy_mr
ralffy_mr  •  26 Martie 2020, 14:26
Postat de emil1986 pe 26 Martie 2020, 12:08

Irandezul Carcarino bate rau campii. Loti era prieten doar cu Valentin. Iar acest lucru era normal intr-un fel, pentru ca acest se ocupa in perioada in care Loti a evoluat la Steaua de tot ce se intampla la echipa. Ca bate campii o arata mai ales declaratia cum ca Boloni avea stransi 2.000.000 de dolari. O prostie uriasa. Poate 200.000. Nici la Andrelecht, cel mai bogat club belgian al vremii nu se puteau castiga 2.000.000 in 2 ani. Loti a evoluat la echipe mici din Belgia, unde salariile nu erau f. mari. Repet Cascarino bate campii sau cel care i-a luat interviul n-a inteles ce i-a spus irlndezul.

Omul povesteste din amintiri. Cauza poate fi confuzia anilor trecuti sau poate un blocaj de comunicare. Poate Boloni i-a povestit echivaland valoarea banilor detinuti in lei...dar echivalati in puterea de cumparare a dolarilor...si poate si la o anumita perioada de timp. De ex.. "Aveam 20.000USD in 1990.. in Romania era ca si cum as fi avut 200.000 USD aici. Daca ii aveam si acum (1994) era ca si cum as fi avut 2.000.000 USD datorita inflatiei de 1000% in astia 4ani" Cine stie. Insa omul vorbeste despre caracterul si etica lui Boloni, e o poveste despre cum a luptat si a continuat in ciuda problemelor sale. Nu e despre banii lui si a ce prieteni avea in Romania. Din nou, romani fiind.. ne uitam doar la capra vecinului si iarba din curte. Banii si pilele!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close