INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Tragedia lui Emiliano Sala: „Nici cea mai mică șansă de supraviețuire” » Ultima poză cu Tătărușanu, povestea transferului la Cardiff și caracterizarea fantastică a fostului antrenor

Emiliano Sala +3   FOTO
Emiliano Sala

Articol de - Publicat marti, 22 ianuarie 2019 20:30

Emiliano Sala a dispărut, luni noapte, într-un accident aviatic. Argentinianul, 28 de ani, fostul coleg al lui Tătărușanu la Nantes, se îndrepta spre Cardiff. De-abia aștepta să joace în Premier League. 

Ce știm până în acest moment: 

  • avionul a dispărut de pe radare luni seară, deasupra Canalului Mânecii
  • a fost confirmat oficial că în avionul privat se aflau două persoane, atacantul Emiliano Sala și pilotul. 
  • o vastă operațiune de salvare a fost lansată în ultimele ore în zona Guernesey-Aurigny, însă deocamdată nici urmă de aeronavă. 
  • aeronava aparținea patronului lui Cardiff City, Mehmet Dalman.
  • Sala se despărțea de Nantes și se transfera la Cardiff City, pentru 17 milioane de euro. Urma să semneze un contract pe trei sezoane și jumătate.

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru Nantes, o altă veste cumplită lovește clubul francez. Emiliano Sala, fostul golgeter al echipei, a dispărut într-un accident aviatic exact după ce își luase adio de la Tătărușanu și coechipierii săi. Se pregătea de Premier League.

L-a vândut împotriva voinței antrenorului

Totul era stabilit. Atacantul argentinian, golgeterul galben-verzilor în vârstă de 28 de ani, se despărțise de Nantes, la insistența patronului Waldemar Kita, care voia neapărat să-l vândă. Antrenorul Vahid Halilhodžici s-a luptat să-l păstreze, dar proprietarul a aranjat întreaga operațiune fără ca acesta să știe.

Sala a acceptat transferul la Cardiff City, pentru 17 milioane de euro. A semnat contractul pe trei sezoane și jumătate, postând pe Instagram fotografia oficială, când prezenta tricoul albastru. Zâmbea: "A apărut un Sala în oraș. Sunt foarte fericit. Nerăbdător să descopăr Blue Birds și Premier League. E o mare provocare".

"Ultima imagine. Ciao"

L-a rugat pe președintele grupării galeze să-i permită o ultimă scurtă călătorie la Nantes. Mehmet Dalman era atât de încântat de el încât i-a făcut imediat legătura cu experimentatul pilot britanic Dave Henderson, care avea un Piper PA-46 Malibu, un avion de mici dimensiuni, dezvăluie BBC.

Cu Henderson s-a întors Sala în Franța luni și n-a uitat să-și viziteze foștii coechipieri. S-a pozat cu Ciprian Tătărușanu și ceilalți "canari" în vestiar, apoi a comentat din nou pe Instagram. "Ultima imagine. Ciao". Cuvinte dureros de triste, care parcă anunțau tragedia ce va urma. Avea să rămână chiar ultima sa imagine.

50080125 316662348955599 6915783927221742216 n
Sala, în centrul imaginii, în jeanși și hanorac negru

Ca și cum s-ar fi volatilizat

Grăbiți să revină la noua echipă, Emi și pilotul au decolat luni seară spre Cardiff, chiar dacă prognoza meteo anunța vreme rea peste Canalul Mânecii. Erau așteptați la ora 21 în capitala galeză, dar n-au mai ajuns la destinație. Și controlul aerian a pierdut contactul cu micuța aeronavă la 20:23. Pur și simplu, a dispărut de pe radar.

avion sala

Toată noaptea și ieri de la 8 dimineața, o vastă operațiune de salvare a fost organizată în zona Guernesey-Aurigny, elicoptere și șalupe încercând să dea de urma avionului. Britanicii au început și ei căutările, dar fără să găsească nimic. Ca și cum s-ar fi volatilizat.

"Nici cea mai mică șansă de supraviețuire"

Aflând de dispariția sa, lumea fotbalului a intrat în stare de șoc. Mulți jucători, foști colegi sau adversari, se rugau pe paginile de socializare să fie în viață. Dar șansele erau aproape nule.

John Fitzgerald, șeful Channel Islands Air Search, una dintre unitățile de elicoptere de salvare mobilizate, era foarte pesimist.

"Sunt sigur că, în cele din urmă, ceva vom descoperi. Avionul zbura la două mii de picioare când a dispărut de pe radar, ceea ce i-ar fi permis să mai zboare în jur de cinci sau șase mile (opt sau nouă kilometri). Personal, nu cred că mai există nici cea mai mică șansă să supraviețuiască în apele înghețate ale Canalului Mânecii", a declarat el. "Nu ar fi putut decât ameriza sau, în orice caz, să lovească apa. Dacă ar fi reușit să aterizeze, traficul aerian ar fi fost informat".

"Suntem îngrijorați. Disperați"

Rudele lui Emiliano așteptau cu îngrijorare orice veste. Erau speriate, disperate. "M-a anunțat un prieten ce s-a întâmplat. Eu sunt în Argentina, la Rosario. Am vorbit cu el duminică. Nimeni nu ne-a sunat de la Nantes. Suntem îngrijorați. Ne-a surprins total. Nu știam despre această călătorie. Se spune că pilotul a pierdut controlul avionului", a mărturisit Horacio Sala, tatăl jucătorului, la CSN, un post de televiziune argentinian. Se temea de ce era mai rău, la fel ca președintele lui Cardiff: "Sunt foarte îngrijorat". Iar antrenorul lui Nantes, care le dăduse liber jucătorilor săi, nu-și mai făcea speranțe: "Ne așteptăm la acea veste cruntă".

Astăzi, fanii nantezi s-au strâns în centrul orașului, pentru a depune o lalea galbenă la fântâna din Place Royale. Ultima lalea pentru Emi. 

"Emi era gentilețea, generozitatea încarnată. Un fotbalist foarte bun. Un învingător"Willy Sagnol, antrenorul lui Sala la Bordeaux

Cine era Emiliano Sala

  • Data nașterii: 31 octombrie 1990
  • Locul nașterii: Cululú, Santa Fe (Argentina)
  • Post: Atacant
  • Cluburi: Orléans (2012-13), Niort (2013-2014), Bordeaux (2014), Caen (2015), Nantes (2015-2019)

S-a prăbușit cu elicopterul

În toamnă, un alt accident aviatic a întristat fotbalul mondial. Pe 27 octombrie, după meciul Leicester - West Ham (1-1), patronul gazdelor, thailandezul Vichai Srivaddhanaprabha, a decolat cu elicopterul său chiar de pe gazon. O defecțiune tehnică la rotor l-a împiedicat pe pilot să mai controleze aparatul, care a intrat în vrie și s-a prăbușit, explodând imediat. Toți cei aflați la bord au decedat. Vichai avea 60 de ani. 

Vezi și: 

Destine și transferuri » Andrei Niculescu despre tragedia din Canalul Mânecii: „Tare aș vrea să pot da un «delete» acestui text”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
fibra
fibra  •  23 Ianuarie 2019, 09:27

Ce soarta ingrozitoare au unii. Mare pacat .

10212456172575743
Val Wolfe  •  23 Ianuarie 2019, 04:58

Cardiff City, si-a tras plasa pentru 17 milioane de euro.

sala_dalles
sala_dalles  •  22 Ianuarie 2019, 23:40

Capitalism . Vizualizari din tragedii. Plinsete lacrimi sughituri vorbaraie etc. Radu naum .

Vezi toate comentariile (8)
Comentează