INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UNGARIA

Decizie-șoc de la UEFA: maghiarii pot afișa la meciuri steagul Ungariei Mari!

Articol de - Publicat marti, 21 martie 2023 20:18 / Actualizat marti, 21 martie 2023 20:41

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
  • Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
  • Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.
  • „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.
A semnat astăzi » Clubul din Liga 1 are un nou șef: și-a asumat să investească!
ACORD
A semnat astăzi » Clubul din Liga 1 are un nou șef: și-a asumat să investească!

Federația Maghiară a primit răspunsul de la UEFA în cazul hărții Ungariei Mari

În februarie, Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiară de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, anunțase că va negocia cu forul european autorizarea simbolului Ungariei Mari la meciurile internaționale, astfel încât fanii care-l afișează să nu fie pedepsiți.

Federația Maghiară a comunicat astăzi răspunsurile venite de la UEFA și FARE.

„Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor”, se arată în comunicatul maghiarilor.

Decizie-șoc de la UEFA: maghiarii pot afișa la meciuri steagul Ungariei Mari!
Abțibilduri revizioniste, cu harta Ungariei Mari // sursă foto: wikipedia.ro

Ca atare, vom permite utilizarea acestor drapeluri la următoarele două meciuri”, mai transmite Federația din Ungaria. Este vorba despre duelurile cu Estonia (23 martie, amical) și Bulgaria (27 martie, preliminarii EURO), ambele găzduite de Ungaria!

Condițiile în care maghiarii pot afișa la meciuri steagul Ungariei Mari

Comunicatul Federației Maghiare continuă: 

Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

- ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; 
- să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde; 
- să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!

Viktor Orban s-a afișat recent cu simbolul Ungariei Mari. Cum a reacționat Ministerul de Externe al României

În noiembrie 2022, după meciul dintre Ungaria și Grecia, scor 2-1, premierul maghiar Viktor Orban s-a afișat la stadion cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari.

Decizie-șoc de la UEFA: maghiarii pot afișa la meciuri steagul Ungariei Mari!
Viktor Orban cu fularul cu Ungaria Mare

După apariția lui Viktor Orban cu respectivul fular la gât, Ministerul Român de Externe a adoptat o poziție fermă:

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”.

Ministrul de externe slovac Rastislav Kacer a contrat și el dur gestul lui Orban: „Ceea ce nu-şi are locul în relaţiile noastre este iredentismul şi revizionismul. Am văzut unde au dus astfel de sentimente şi planuri în 1939 şi le putem vedea astăzi în Ucraina sub forma agresiunii Rusiei”.

Federația Română de Fotbal: „Nu vom accepta niciodată acest lucru”

La începutul lunii februarie, după ce șeful Federației Maghiare și-a anunțat planul de a negocia cu UEFA, Gazeta Sporturilor a solicitat poziția Federației Române de Fotbal.

„FRF nu acceptă și nu va accepta niciodată acest lucru și își va exprima punctul de vedere la FIFA și UEFA, dacă această discuție va ajunge pe masa celor două foruri internaționale, la fel cum, cu siguranță, vor proceda și celelalte federații din regiunea noastră.

Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar UEFA condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane”, este răspunsul primit de la FRF.

Citește mai multe știri de actualitate: 

Două vești MARI pentru clubul din Liga 1: undă verde pentru inaugurarea stadionului + „Infuzie” de 600.000 de euro!

Dumitru Dragomir, declarație-„bombă” despre afacerea anului: „Gigi Becali a primit o ofertă de 23,5 milioane €. E secret de familie”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (68)
Cristib2009
Cristib2009  •  22 Martie 2023, 11:53

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

steauaefcsb
steauaefcsb  •  22 Martie 2023, 10:31

Normal ar fi,daca strigi "Romania" la un meci,sa pierzi cu 3-0 la masa verde! Si asa am ajuns sclavii minoritatilor! Ungurii ne conduc tara de 33 de ani si noi ne aburim cu Psd si Pnl!

21lva
21lva  •  22 Martie 2023, 09:55

domnule Grigore, scuza-ma ca iti pun la indoiala deontologia, dar care este sursa stirii asteia? nu zic neaparat ca e o facatura, dar mie asa imi pare. In primul rand acum o luna uefa a zis ca steagul Ungarii mari n-are ce cauta la meciurile de fotbal. s-a intors la 180 de grade acum? hai sa fim seriosi.. pe de alta parte, aceasta BOMBA nu apare decat pe un site obscur. Ati confirmat cumva stirea la uefa, la federatia maghiara, macar la un ziar de sport din Ungaria? Inteleg ca ati fost foarte ocupati sa-i intervievati pe Becali, pe Asztalos, pe Stoichita, dar cand aveti timp poate lasati un link in articol catre o sursa de incredere

Vezi toate comentariile (68)
Comentează