INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BELARUS

VIDEO Vasili Hamutovski a fost arestat în Belarus pentru că e pro-occidental şi a protestat împotriva dictatorului Lukaşenko! Câți ani de închisoare riscă fostul portar

Articol de - Publicat sambata, 01 octombrie 2022 09:48 / Actualizat sambata, 01 octombrie 2022 11:04

Vasili Hamutovski (44 de ani) a fost arestat în Belarus, țara natală, la Minsk.

Presa din Belarus scrie că fostul portar de la FCSB și Petrolul, care în prezent este antrenor de portari la Lvov, a fost arestat de autorități după ce în ultima perioadă a fost un critic vehement al regimului Aleksandr Lukașenko, și chiar a protestat împotriva acestuia, după alegerile din august 2020.

Un fost dublu campion mondial la categoria grea vrea se înroleze în armata rusă pentru a lupta pe frontul din Ucraina!
Războiul din Ucraina
Un fost dublu campion mondial la categoria grea vrea se înroleze în armata rusă pentru a lupta pe frontul din Ucraina!

 Vasili Hamutovski, arestat în Belarus

Fostul portar al naționalei a revenit în urmă cu două luni în Belarus pentru a fi supus unei operații la genunchi, iar acum se afla în proces de recuperare. El ar fi trebuit să revină în octombrie la formația din Ucraina.

Într-un videoclip postat de canalul de Telegram Svodki Țentr, pro-Lukașenko, apar imagini cu momentul în care Vasili e reținut și, apoi, un scurt video din detenție. Acesta își face un scurt CV și spune că a fost arestat pentru că a participat la proteste.

 Astfel, acestuia i s-a deschis un dosar penal, iar acesta riscă să primească doar o amendă, pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani sau anumite restricții timp de 3 ani.

„A mers în Belarus să se opereze pentru că s-a accidentat la un antrenament. El a decis să se opereze acolo. Nu bănuia că vizita în Belarus s-ar putea termina prost pentru el. Era foarte liniștit. Urma să se alăture clubului în curând”, a spus Oleg Dulub, antrenorul de la FC Lvov. 

În octombrie, el mai fusese judecat și a primit o amendă pentru că a participat la proteste.

Vasili Hamutovski a fost arestat în Belarus pentru că e pro-occidental şi a protestat împotriva dictatorului Lukaşenko! Câți ani de închisoare riscă fostul portar

Canalul pro-Lukașenko: „trădător”

 „GUBOP (Directoratul pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției din Belarus) a marcat un nou gol în poarta extremistă”, a titrat canalul de telegram care a anunțat reținerea lui Hamutovski. 

Cum descriu arestarea lui bielorușii pro-Lukașenko? 

„Un fotbalist celebru în trecut, portar al naționalei de fotbal, a început să joace într-o bandă de extremiști fugari, presupuși sportivi, transformându-se într-un complice al Herasimeniei (n.r- Aliaksandra Herasimenia, dublă vicecampioană olimpică la Londra 2012, bronz olimpic la Rio 2016, sportivă fugită din Belarus, aflată în Lituania), Levcenko (n.r- Iulia Levcenko, fostă baschetbalistă, a jucat 4 sezoane în WNBA. a fost arestată în trecut pentru proteste) și alți trădători. 

Belarus i-a dat toate oportunitățile pentru o carieră și să câștige bani, dar se pare că n-a fost destul, iar el a început să își urască propria țară. Și să închirieze pentru 60.000 euro o cabană din cartierul Drozdy (Drazdy) către Ambasada Ungariei în același timp. 

Nerecunoștința și lăcomia duc întotdeauna la pieire. S-a întors de câteva ori în țară pentru servicii medicale de înaltă calitate, care în Belarus sunt de câteva ori mai ieftine decât în străinătate. Păcat că multe personalități media din țara noastră, care au făcut atât de multe pentru a o populariza, cad în tactica fugarilor precum copiii mici și creează artificial mitul 97% (n.r- rezultat al opozanților lui Lukașenko la sondaje online prin care susțin că 97% dintre bieloruși îl vor dat jos).

Sunt Vasili Hamutovski, fost portar al echipei naționale a Belarusului. Fac un apel la forțele de ordine din țară să trateze corect oamenii care au venit să protesteze respectând Legea 135 din Constituție și împotriva cărora s-a folosit o forță neadecvată. Oamenii au fost loviți și arestați. Sunt morți și răniți! Unii dintre colegii voștri au deja sânge pe mâini. 

Pe locuitorii țării nostre îi rog un singur lucru: să fim pașnici și să avem alegeri curate 

– Vasili Hamutovski, în august 2020

Vasili Hamutovski, dublu campion în România

Vasili Hamutovski, 42 de ani, dublu campion cu FCSB (2005, 2006) și câștigător al Cupei cu Petrolul (2013) a mai apărat la echipe precum BATE Borisov, Torpedo Minsk, Metalist Harkov, Tom Tomsk, FC Augsburg, Amkar Perm sau Dinamo Minsk, 

S-a retras în 2016, când a început cariera de antrenori de portari, fiind antrenor la Dinamo Minsk, Bate Borisov, Chernomorets Odessa, Dynamo Brest sau FC Lvov. În aprilie a semnat cu CSA Steaua, iar acum a revenit la formația din Ucraina. 

26 de selecțiiare Hamutovski în echipa națională a Belarusului

„Oamenii din Belarus au protestat împotriva războiului (n.r. din Ucraina), au ieșit pe stradă. Eu am fost la protestele de după alegerile prezidențiale, acum un și jumătate, pentru că au fost multe falsificări. 

Am protestat în Minsk și am avut probleme. Când am lucrat la Dinamo Brest, i-au dat afară pe toți oamenii care și-au zis părerea contra falsificărilor și contra terorii. Nu contează că erau antrenori, jucători, profesori sau chirurgi. Inclusiv pe mine, care am plecat în Arabia Saudită și am lucrat acolo. 

Nu cred că mai pot să lucrez în Belarus, atât timp cât situația asta continuă. Când am terminat cariera de portar, am început ca antrenor de portari în Belarus, la Dinamo Minsk, apoi la BATE Borisov și la Dinamo Brest. Cu Dinamo Brest am câștigat campionatul, dar, după alegerile prezidențiale, cei care n-au fost de acord au fost dați afară. Dacă ai altă părere, te dau afară", a declarat Vasili Hamutovski, în aprilie 2022.

Citește și: 

Bătaie de joc cu 78 de oameni! Un incendiu le-a distrus casele, iar Primăria i-a uitat de 2 ani într-o sală de sport! Soluție „sinistră” oferită: „Or să moară de frig acolo”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (2)
hristo33
hristo33  •  01 Octombrie 2022, 13:21

Vasili, stai cuminte, Florica Tanase a scapat dupa 5 ani de fcsbism, considera-te norocos.

Vrk9
Vrk9  •  01 Octombrie 2022, 11:31

Bine, exceptând lipsa crasă de liberate din Belarus, la ce se aștepta distinsul? Sa fie primit cu flori? Știi cum e regimul de acolo, știi că nu-s sănătoși dar tu insiști sa te operezi in Belarus. Ferească.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează