Tangenta calificării » 2 milimetri au decis golul secund nipon și eliminarea Germaniei

Golul controversat marcat de Japonia cu Spania // Foto: Imago
Golul controversat marcat de Japonia cu Spania // Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 02 decembrie 2022 13:12 / Actualizat vineri, 02 decembrie 2022 13:37

Japonia s-a calificat în „optimi” cu ajutorul VAR. Ochiul electronic a detectat mingea „ciupind” linia de fund a terenului, ceea ce ochiul uman nu ar fi văzut niciodată.

Într-o eră în care tehnologia nu putea ajuta fotbalul, Germania era acum în „optimi” și Japonia acasă. Niponii au câștigat însă o grupă în care porneau cu șansa a treia numai pentru o chestiune milimetrică. Iluzia optică te făcea să crezi că mingea centrată în gura porții de Mitoma depășise cu întreaga circumferință linia de fund a terenului și reluarea lui Tanaka, desemnat omul meciului, fără efect pe tabelă. 

Soția acuzată de adulter în cantonamentul Serbiei reacționează » Ce a postat pe Instagram
METROSPORT
Soția acuzată de adulter în cantonamentul Serbiei reacționează » Ce a postat pe Instagram

A fost sau nu gol valabil? Trei minute au studiat arbitrii din camera VAR până să ia decizia finală. Privit doar din lateral, balonul părea să fi ieșit afară până să-l lovească înlocuitorul lui Nagatomo, dar cu camera „ochi de șoim” de deasupra, exact ca la tenis, se vede că mingea e tangentă cu linia porții. O ciupește puțin, atât de puțin, cât să nu fie aut de poartă. E o chestiune de maximum doi milimetri, milimetrii din cauza cărora Germania merge acasă, iar Japonia trece mai departe de grupe.

Chestiune de geometrie

Dacă nu s-ar fi validat golul din minutul 50:58, poate că duelul din Al Rayyan s-ar fi încheiat la egalitate (1-1) și nemții nu erau eliminați a doua oară consecutiv din grupe. E probabil primul moment când arbitrajul video schimbă configurația unei grupe și traseul mai departe spre „optimi” și „sferturi.”

Verdictul venit din fața monitoarelor, dat mai degrabă stabilit de „goal-line tehnology”, se bazează pe reluarea din unghiul de deasupra balonului și nu din lateral, de unde te poți înșela și ai impresia că golul de 2-1 trebuia anulat. așa cum hotărâse inițial „centralul” Victor Gomes.

Nu sunt mulțumit, am primit două goluri în cinci minute. Și dacă ar fi avut nevoie de trei, ne-ar mai mai fi dat unul. Japonia a meritat să câștige grupa, trebuie să facem autocritica, nu avem ce să sărbătorim

- Luis Enrique, selecționer Spania

Luis Enrique, selecționer Spania: „Poza trebuie să fi fost manipulată”

„Eu am văzut o poză care trebuie să fi fost trucată ori manipulată. Nu am nimic de comentat. Mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva ciudat, dacă verificarea cu VAR a durat atât de mult”, a declarat după meci Luis Enrique, comentând decizia sugerată de Fernando Guerrero, șeful din camera VAR. 

De partea cealaltă, Hajime Moriyasu deborda de optimism: „Aș vrea să stabilesc un nou record, să ne calificăm în «sferturi» sau să mergem și mai departe. Și grație fanilor noștri am reușit performanța într-o partidă atât de grea. Toți trebuie să fim mulțumiți de ceea ce a realizat”.

Nu este doar meritul meu, toți am jucat bine și merităm acest rezultat. Am dat totul în aceste trei partide, dar de mâine ne gândim la duelul din «optimi» și la ceea ce va urma

- Ritsu Doan, nijlocaș Japonia

82,3la sută a fost posesia Spaniei în meciul cu Japonia, record în istoria Mondialelor din 1966 încoace. Rodri a dat 204 pase în acest joc, alt record mondial într-o partidă

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial de Fotbal:

Jurnaliștii brazilieni atacă naționala Spaniei după eliminarea Germaniei: „Mi s-a părut ciudat. Nu-i păsa dacă pierde”

Germanii au retrăit coșmarul din 1966: „O dramă la fel de amară. Ar fi trebuit validat golul Japoniei?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
Dobermannul
Dobermannul  •  02 Decembrie 2022, 17:37

Exact.

Dobermannul
Dobermannul  •  02 Decembrie 2022, 17:35
Postat de luciann pe 02 Decembrie 2022, 14:34

Nu validezi un gol pentru 2mm...intra in marja de eroare, sa fim seriosi, pe cine prostesc astia!? Au facut-o intentionat...

Nu intra in marja de eroare ce vor ei sa nu intre. De ce crezi ca au inventat VAR-ul? Ca sa ne inchida gura stiintific zic ei.

Dobermannul
Dobermannul  •  02 Decembrie 2022, 17:32
Postat de laur_gr pe 02 Decembrie 2022, 15:04

Mai degraba 1.25 mm. S-a vazut clar!

1,17mm masurat de mine.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează