CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Antalya? Grecia? Nu, e Doha! Imagini din „satul-fantomă”, cu pescari inexistenți, prin care șeicii imită popularele destinații turistice

Steagul Qatarului nu putea lipsi din „satul-fantomă” // foto: Remus Răureanu, din Doha
Steagul Qatarului nu putea lipsi din „satul-fantomă” // foto: Remus Răureanu, din Doha

Articol de - Publicat miercuri, 07 decembrie 2022 10:13 / Actualizat miercuri, 07 decembrie 2022 10:32

Pe o plajă din Doha, Qatar, a fost amenajat un sat artificial. Construcția urmărește să autentifice un loc în care aproape totul este nou, să-l certifice cu un pic de tradiție.

  • Remus Răureanu, reporter special GSP, se află la Doha și transmite cele mai noi informații de la Mondialul din Qatar. Nu ratați corespondențele Gazetei, în fiecare zi pe GSP.RO!

Într-o țară care s-a construit cu adevărat în ultimii zece ani, oamenii încearcă să inventeze minime tradiții care să autentifice locurile.

În peisajul, acum spectaculos, al turnurilor din Doha nu exista nimic până de curând. „Vestigiul” adevărat al orașului îl reprezintă un hotel, Sheraton, care a fost ridicat aici în anii '70. 

Hotelul este, cum ar veni, un fel de Colosseum al Qatarului, o construcție dintr-o vreme care arată a preistorie astăzi, când totul în jurul Sheratonului e modern, e nou-nouț, e luxos și e impozant.

Pe stadion la Portugalia - Elveția, reporterul Remus Răureanu a observat un detaliu inedit la Cristiano Ronaldo: „Mi-era milă, chiar rușine”
PORTUGALIA - ELVEȚIA 6-1
Pe stadion la Portugalia - Elveția, reporterul Remus Răureanu a observat un detaliu inedit la Cristiano Ronaldo: „Mi-era milă, chiar rușine”

Corespondență din Doha: „satul-fantomă” care seamănă cu Grecia, doar că e un fals

Oamenii caută să-și creeze și tradiții pe care nu le au sau care nu mai au, oricum, vreo legătură cu specificul de astăzi al orașului. Pe una dintre plajele din Doha, Katara, a fost amenajat un sat de pescari. 

Există și un program după care pe plajă apar pescarii-actori, ca niște personaje fantastice din „Magicianul” lui John Fowles, doar că într-o versiune kitsch.

Antalya? Grecia? Nu, e Doha! Imagini din „satul-fantomă”, cu pescari inexistenți, prin care șeicii imită popularele destinații turistice
Din când în când, apare câte un actor care să dea senzația că există viață în sat

Satul miniatural arată ca unele din insulele grecești, cu diferența că acelea din Grecia sunt autentice, nu au fost confecționate pentru a mixa monumentalul cu tradiția vieții la mare. Sunt câteva căsuțe decorate cu elemente marine, multe plase pentru pescuit. 

Locul este dat de gol de aparate moderne de gătit folosite în unele seri pentru turiștii de pe plajă. Satul artificial nu e singura invenție din Doha, qatarezii au creat și insule artificiale, inspirați de ideile deja folosite în Dubai, emiratul cu care concurează arhitectural.

Antalya? Grecia? Nu, e Doha! Imagini din „satul-fantomă”, cu pescari inexistenți, prin care șeicii imită popularele destinații turistice
Antalya? Grecia? Nu, Doha

Katara e plaja favorită a argentinienilor în Doha

Katara, plaja pe care a fost creat satul „fake”, e locul obișnuit de întâlnire al suporterilor argentinieni. Ei sunt printre cei mai mulți veniți în Qatar, în concurență cu brazilienii. Au mai existat și mexicani foarte mulți, dar ei au părăsit Doha după eliminarea naționalei lor. 

Argentinienii se adună pe plaja aceasta și în zilele obișnuite, nu numai în zilele cu meciuri ale lui Messi. 

Și vapoare-fantome

În dreptul plajei cu satul pescarilor sunt acostate bărci și fiecare vas are, ca drapel de navigație, steagul uneia dintre echipele naționale participante la Campionat. Totul din Qatar a fost adaptat la Mondial. 

Mijloacele de transport în comun, hotelurile, cele mai mari clădiri poartă însemne ale competiției. Pe marginea fiecărui drum există măcar o imagine a mascotei turneului, un steag al vreunei naționale, o poză a unui fotbalist reprezentativ pentru o formație de la Mondial.

Antalya? Grecia? Nu, e Doha! Imagini din „satul-fantomă”, cu pescari inexistenți, prin care șeicii imită popularele destinații turistice
Prin taverne bate vântul. La propriu și la figurat

Mai multe corespondențe din Doha: 

GSP a vizitat clubul ecvestru Al Shaqab din Doha: 400 de angajați, 700 de cai și condiții la care sportivii din România doar visează

Hamal din tribul campionului mondial + Îl caută pe Hagi și în Qatar! » 3 întâmplări inedite surprinse în Doha de reporterul special GSP

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (3)
manx
manx  •  07 Decembrie 2022, 20:28

Pâna la urma, este pozitiv sau nu faptul ca acest sat fantoma(sic) a fost realizat? Nu am înteles din articol. Daca merg acolo oameni si se simt bine care este problema? Multi sau putini. Vrei sa spui ca a fost construit sa impresioneze? Pe cine :) Impresioneaza deja cu cladirile, stadioanele, metroul si alte atractii de lux. Iar din imagini nu seamana deloc cu Grecia si Antalia. Si de ce ar trebui sa fie un sat de pescari??? Un loc unde poti sa stai linistit si sa scapi de aglomeratie si emotiile pe care le creeaza un meci împreuna cu alti suporteri.

arnautull
arnautull  •  07 Decembrie 2022, 17:31

jenant articol sau cel care a scris transmite in subliminal ca stie cum e in Greica, e mare amator de all incusive la greci si ai *** qatarezi vor parai sa iei un baboi acolo, nu e suficienta o bratara la mana :))))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

oncica07
oncica07  •  07 Decembrie 2022, 15:38

Satul asta artificial seamana leit cu zecesebe..efortul qatarezilor e copiat de cioban si el vaneaza un pic de autenticitate,traditie,dar nimeni nu musca momeala.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează