FOTO 70% din mingile din lume sunt produse într-un singur orășel din Pakistan! O mare parte dintre ele sunt cusute manual

Muncitor la cusut într-o fabrică din Pakistan // Foto: Imago +17   FOTO
Muncitor la cusut într-o fabrică din Pakistan // Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 22 noiembrie 2022 18:25 / Actualizat miercuri, 23 noiembrie 2022 10:48

Al Rihla mingea oficială a Cupei Mondiale din Qatar e produsă în Sialkot, un oraș din nord-estul Pakistanului, localitate responsabilă de producția a 70% din mingile care există în întreaga lume!

În Sialkot, un oraș cu 655.000 de locuitori, aproape de granița cu regiunea Kașmir, există peste 1.000 de fabrici, iar o bună parte din ele se ocupă cu fabricarea mingilor care ajung ulterior pe tot globul.

Aproximativ 10% din populația orașului, adică cam 60.000 de oameni lucrează în aceste fabrici. Operațiunea presupune și cusutul de mână a mingilor deoarece peste 80% din mingile fabricate în Sialkot presupun cusătura manuală, notează bloomberg.com.

Acesta e un procedeu foarte anevoios, dar mingile „croite” manual sunt mai rezistente și au mai multă stabilitate aerodinamică. Cusăturile sunt mai adânci și au o tensiune mai mare decât cele fabricate cu ajutorul mașinilor de cusut. Celelalte 20% din mingi sunt ori cusute automat, cu mașina, ori sunt lipite cu adeziv. 

+13 FOTO

Al Rihla, mingea oficială a CM e produsă în Sialkot

Inclusiv Al Rihla, balonul oficial al competiției din Qatar a fost produsă în orășeul din Pakistan și fiecare minge a fost cusută manual.

La Anwar Khawaja Industries, una dintre fabrici, angajații care cos manual sunt plătiți cu 0.75 dolari (160 de rupii) pentru fiecare minge cusută. Totuși, coaserea unei singure mingi durează trei ore, astfel că, dacă un angajat reușește să facă trei mingi pe zi, atunci încasează 2,25 dolari pe zi și cam 120 dolari pe lună.

Salarii sub nivelul de trai pentru angajați

Salariile pe care le încaseză angajații sunt mult prea mici. Conform unei analize a traiului de viață, pentru a se descurca, un pakistanez regiunea în care se află Sialkot ar avea nevoie de aproximativ 20.000 de rupii pe lună, adică cam 250 de dolari.

Majoritatea persoanelor angajate, în special pentru etapa de cusut a mingilor sunt femei. Ele reușesc în medie să coasă două mingi pe zi. Bărbații sunt angrenați mai mult în alte etape ale fabricației, în pregătirea materialelor și testare.

Până în 1997, firmele de producție a mingilor angajau inclusiv copii mai mari de cinci ani, însă reglementarea muncii a interzis angajarea minorilor.

40de milioane de mingi pe an sunt vândute în întreaga lume.

Citește și alte știri de la CM 2022 din Qatar: 

Scene neverosimile surprinse de reporterii GSP la Mondial: „mânați” cu sfoara pe teren, ca în țarc!

Marcatorii Arabiei Saudite care au năucit Argentina, antrenați de 3 români! Povești colosale aflate de GSP: „Vezi să nu te mănânce leopardul cu totul!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
paolo12
paolo12  •  23 Noiembrie 2022, 10:28

'Nea Bogdan Fechita,"Acesta e un procedeu foarte anevoios, dar care fac mingile mai rezistente...". Serios?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează