„Messi s-a vândut diavolului” » Investigație EXPLOZIVĂ: zeci de milioane pentru „spălarea” unui șeic acuzat de asasinate și dispariții! Cristiano a zis NU

Lionel Messi și prințul Bin Salman
Lionel Messi și prințul Bin Salman

Articol de - Publicat joi, 24 noiembrie 2022 23:44 / Actualizat joi, 24 noiembrie 2022 23:46

Căpitanul Argentinei, Lionel Messi, este în mijlocul furtunii, legat de dictatorul saudit Mohammed bin Salman. Contract, vizite, reclame, apropiat de prietenul lui MbS, urări de zile de naștere, intermediar pentru jocuri politice și, mai presus de orice, spălarea imaginii saudite prin sport! 

Dacă Cristiano Ronaldo ar putea semna cu Newcastle sau Al-Nassr, cluburi deținute de Mohammed bin Salman, temutul prinț moștenitor și cel care controlează Arabia Saudită ca un dictator, Messi e deja legat de regatul saudit, chiar de MbS, mult înainte de acest 1-2 cu Al-Shahrani, Al-Dawsari și Al-Shehri. 

Deși prim-ministrul asiatic și oficialii guvernului său sunt acuzați de încălcarea gravă a drepturilor omului. Asasinate, dispariții, sechestrări, șantaj!

„Nu e surpriză!” » Mourinho vorbește despre o mutație în mintea jucătorilor din Europa: „De aceea a pierdut Germania
Germania - Japonia 1-2
„Nu e surpriză!” » Mourinho vorbește despre o mutație în mintea jucătorilor din Europa: „De aceea a pierdut Germania"

30 de milioane de dolari pentru Lionel Messi, de 5 ori peste oferta lui Cristiano Ronaldo 

The Athletic a redat toate conexiunile lui Messi cu saudiții. Contract, vizite, reclame, urări de zile de naștere, intermediar pentru jocuri politice și, mai presus de orice, spălarea imaginii saudite prin sport. După ce Fondul Public de Investiții de la Riad a cumpărat un club englez important, Newcastle, legătura cu unul dintre cei mai mari fotbaliști ai planetei face ca ochii lumii să fie atenți la Arabia Saudită. Doar LM10 are 378 de milioane de followers numai pe Instagram.

Primăvara trecută, în luna mai, „La Pulga" a semnat un acord de promovare a turismului în statul arab. Cristiano ar fi refuzat acest pact, a zis „Nu" unui bonus anual de 6 milioane de dolari. Lionel Messi a acceptat, suma fiind de cinci ori mai mare. 30 de milioane anual!

A fost folosit Lionel Messi pentru candidatura saudită la CM 2030?!

Argentinianul ar putea fi însă într-un conflict de interese. Țara sa va candida, alături de Uruguay, Paraguay și Chile, la organizarea Mondialului din 2030, când se va sărbători un secol de la primul CM (Uruguay 1930).

Dar și Riadul vrea acel turneu final, într-o candidatură intercontinentală, împreună cu Egipt și Grecia (deocamdată, unicul dosar oficial e cel european, Spania/Portugalia/Ucraina).

Și saudiții încearcă să se folosească de imaginea lui Messi pentru a da un impuls propriului dosar, incluzându-l în proiectul "Vision 2030". La un moment dat, jucătorul se va afla, probabil, la mijloc, susținând două candidaturi diferite!

Messi pe iaht. Messi cu prințesa

Messi a ajuns de mai multe ori pe pământ saudit. Postarea sa, „Descoperind Marea Roșie", cu el într-un iaht, a strâns 7,3 milioane de like-uri. Nu lipsea hashtagul „Visit Saudi". Ce e Visit Saudi? O companie ce aparține de Autoritatea de Turism Saudită.

A promovat orașul Jeddah, fiind întâmpinat de prințesa Haifa Al-Saud, ministrul adjunct al turismului. Imediat, site-ul Visit Saudi a ieșit cu el în prim-plan: „Ce mai așteptați? Plănuiți-vă acum aventura!".

„Messi s-a vândut diavolului” » Investigație EXPLOZIVĂ: zeci de milioane pentru „spălarea” unui șeic acuzat de asasinate și dispariții! Cristiano a zis NU
Lionel Messi, pe barcă

Prietenia cu miliardarul lui Mohammed bin Salman

The Athletic reliefează și apropierea sud-americanului de unul dintre sfătuitorii lui Bin Salman. Turki Al-Sheikh, fost bodyguard al lui MbS devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai dictatorului, care l-a propulsat în politică și l-a numit stăpân peste Autoritatea de Divertisment, cuprinzând și Comisia de Sport.

Înainte să fie ucis de serviciile secrete ale lui MbS în consulatul saudit din Istanbul, jurnalistul disident Jamal Khashoggi, aprig contestatar al regimului de la Riad în paginile Washington Post, dezvăluia într-un interviu pentru Newsweek că Turki Al-Sheikh (TAS) este unul dintre cei doi consilieri ai lui Bin Salman.

Al-Sheikh are pe mână miliarde de dolari. Investiția la Almeria, club pe care TAS îl dirijează în Spania, e doar o parte infimă din suma totală.

Lionel Messi și Al-Sheikh: „Cei doi lei"

De zece ani s-ar cunoaște Messi cu TAS.

  • I-a trimis un mesaj de felicitare sauditului în ziua când acesta a împlinit 40 de ani.
  • L-a susținut în mai 2020 la un joc de fotbal caritabil pe PlayStation în care adversar i-a fost Saud Al-Suwailem, fost președinte al clubului Al-Nassr, patronat tot de Bin Salman.
  • A jucat și a înscris golul victoriei la un amical cu Brazilia (1-0) organizat chiar de TAS la Riad, în 2019. Atunci a fost și acasă la Turki.
  • S-a îmbrățișat cu Al-Sheikh înaintea unui meci cu Almeria și gruparea iberică a postat poza pe social media, cu mesajul: „Cei doi lei".
  • A promovat în acest an festivalul „Riyadh Season", sprijinit tot de oficialul saudit.
„Messi s-a vândut diavolului” » Investigație EXPLOZIVĂ: zeci de milioane pentru „spălarea” unui șeic acuzat de asasinate și dispariții! Cristiano a zis NU
Poza cu „cei doi lei”

A influențat relația Arabia Saudită - Qatar!

Mai important pentru Arabia Saudită, Messi ar fi ajutat autoritățile de la Riad și în politica externă, influențând refacerea relației cu Qatarul. O relație extrem de încordată în ultimul deceniu, deși ambele state sunt aliate cu Statele Unite. Dar ambele luptă pentru a-și impune puterea în regiune.

Argentinianul, starul lui PSG, i-ar fi convins pe qatarieni, prin intermediul lui Nasser Al-Khelaifi, președintele clubului parizian, să reia discuțiile cu saudiții. Și, surpriză, unul dintre invitații speciali ai emirului qatarian Tamim Al-Thani la deschiderea Mondialului a fost chiar Mohammed bin Salman!

„Am o problemă cu spălarea imaginii"

Khalid Al-Jabri, un saudit ai cărui frate și soră sunt încă în spatele gratiilor la Riad, pentru a pune presiune pe tatăl lor, Saad Al-Jabri, fost ofițer de informații de elită, a vorbit cu jurnaliștii The Athletic despre Messi. 

Și a atras atenția: „Nu mă deranjează că fotbaliști ca el joacă pentru Arabia Saudită ca parte din echipă, pentru că saudiții nu ar trebui să fie privați de această șansă din cauza atrocităților comise de cei care conduc țara. Am însă o problemă cu Messi folosit pentru a spăla imaginea saudită prin sport. S-a vândut diavolului".  

Citește și alte reportaje despre Campionatul Mondial de fotbal: 

Spitalul de Șoimi din Doha arată mai bine decât spitalele de oameni din România! » Reportaj spectaculos de la trimișii speciali GSP la Mondial

Un studiu The Economist dă o concluzie înfricoșătoare: sportul ajunge la autocrații, iar asta e o veste proastă

Ce l-a impresionat și ce l-a șocat la Mondial pe Emil Hossu-Longin: „Merită toți banii!” » Reportaj GSP pe stadion, la postul lui de comentator TVR

Incredibil! Ordin de la Kim Jong-Un: cum transmite Coreea de Nord meciurile de la Mondial

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (19)
88gore88
88gore88  •  26 Noiembrie 2022, 05:33

Fenomenal ca fotbalist,nu tre' sa amintesc.Dar în spatele lui sunt multe alte persoane care il împing spre diferite alegeri,inclusiv cei din familie.Mesi nu are o educație financiara si nici prea multa școală,pleaca pe prima fenta când i se arata cașcavalul.Asta e slăbiciunea lui,probabil efectul argentinian îl bântuie chiar si acum când ar putea câștiga foarte ușor 1 Mil de euro urcând o poza pe instagram...

unulobisnuit
unulobisnuit  •  25 Noiembrie 2022, 15:35
Postat de birdibel pe 25 Noiembrie 2022, 02:52

Articol tendentious, copiat si “interpretat” pentru a-l manji pe cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Mai aveți putin si o sa scrieti ca a vandut meciul cu Arabia Saudita pentru a reabilita prin sport imaginea printului mostenitor criminal. Care “investigație”?

Stai liniștit, e preluat articolul. Pe de altă parte a scrie despre ceea ce face Messi nu este egal cu a-l mânji, iar afirmația cu "cel mai bun" pastreaz-o pt tine, nu poți scrie în numele altora.

VAR___
VAR___  •  25 Noiembrie 2022, 14:11

Domnule jumatate (Dumnezeu nu doarme!) , aveti idee ce inseamna "conflict de interese" ? Sau il folositi doar sa dea bine la public ? Imi permit sa citez : "Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative."

Vezi toate comentariile (19)
Comentează