INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Danemarca

Articol de GSP - Publicat luni, 14 iunie 2010 00:00

Fondată: 1889 (Afiliată FIFA: 1904)
Federaţia: UEFA
Preşedinte: Allan Hansen
Antrenor: Morten Olsen
Căpitan: Jon Dahl Tomasson
Clasament FIFA: Locul 36
Cel mai selecţionat: Peter Schmeichel (178)
Cele mai multe goluri: Poul "Tist" Nielsen (52)
Prezenţe la CM: 3
Cea mai bună performanţă: Sferturi de finală (1998)

După ce au lipsit de la ultimul Campionat Mondial, fanii speră să îşi vadă echipa reuşind o calificare mult aşteptată în faza eliminatorie a competiţiei. Capabili de surprize uriaşe, aşa cum s-a întîmplat la Europeanul din 1992, danezii formează o echipă care poate face partide excelente, aşa cum s-a întîmplat şi în preliminarii.

ÎNAINTE DE CM2010
Cu doar trei prezenţe la Campionatul Mondial, Danemarca nu este o echipă foarte obişnuită cu turneele finale, totuşi de fiecare dată a arătat că poaze produce surprize.

La primul lor Mondial, danezii au reuşit să cîştige o grupă din care mai făceau parte Germania de Vest, Uruguay şi Scoţia, învingînd în toate cele trei meciuri, 1-0 cu Scoţia, 6-1 cu Uruguay şi 2-0 cu Germania de Vest. În optimi aveau să fie surclasaţi clar de Spania, care le-a administrat o înfrîngere severă, scor 1-5.

În 1998 au reuşit cea mai bună performanţă din istorie, după ce au ajuns în sferturile de finală. În faza grupelor au terminat pe doi, în spatele echipei care avea să devină şi campioană mondială, Franţa. În optimi învingea clar Nigeria cu 4-1, ca mai apoi, în sferturi să fie învinşi de Brazilia, cu 3-2, la capătul unui meci extraordinar, cu răstunări spectaculoase de scor. Dubla lui Rivaldo însă avea să fie decisivă, iar brazilienii se calificau mai departe.

La ultimul Mondial la care au fost prezenţi, cel din 2002, aveau să părăsească competiţia în optimile de finală, după ce a cîştigat o grupă cu Senegal, Uruguay şi Franţa. În optimi, nu au mai reuşit evoluţiile bune din faza grupelor, fiind învinsă clar de Anglia cu 3-0.

În preliminariile pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud au terminat pe primul loc o grupă foarte echilibrată, patru echipe fiind despărţite de doar cinci puncte. Cu un singur meci pierdut în 10 partide, danezii au acumulat 21 de puncte, cu două mai multe decît Portugalia, echipa de pe locul 2.

CM2010
Cotată cu a treia şansă în grupă, Danemarca este o echipă imprevizibilă, capabilă de surprize uriaşe. Cu Olanda principală favorită, danezii trebuie să se lupte cu Camerunul pentru poziţia secundă. Avînd o echipă în care se regăsesc atît jucători experimentaţi, cît şi tineri extem de promiţători, Danemarca poate spera la o surpriză.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează