INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Portugalia

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 iunie 2010 00:00

Fondată: 1914 (Afiliată FIFA: 1923)
Federaţia: UEFA
Preşedinte: Gilberto Madaíl
Antrenor: Carlos Quieroz
Căpitan: Cristiano Ronaldo
Clasament FIFA: Locul 11
Cel mai selecţionat: Luis Figo (127)
Cele mai multe goluri: Pauleta (47)
Prezenţe la CM: 5
Cea mai bună performanţă: Locul 3 (1966)

Calificaţi cu emoţii la acest Mondial, portughezii sunt încrezători că pot reuşi un turneu final excelent, aşa cum s-a întîmplat şi în urmă cu patru ani cînd au terminat pe locul patru.

ÎNAINTE DE CM2010
Cu patru prezenţe la Campionatul Mondial, 'naţionala' Portugaliei a reuşit cea mai bună performanţă a sa chiar la debut. În 1966, cu o echipă din care nu putea lipsi marele Eusebio, Portugalia termina pe trei un turneu memorabil. Au fost însă învinşi în semifinale de Anglia lui Bobby Charlton, cu 2-1. A fost turneul la care Eusebio impresiona, fiind de altfel şi golgeterul competiţiei, cu 9 goluri.

La ultimul turneu final, portughezii au avut o evoluţie extraordinară. Au cîştigat cu număr maxim de puncte, o grupă facilă din care au mai făcut parte Mexic, Angola şi Iran, ca mai apoi să facă senzaţie în fazele eliminatorii. Au trecut de Olanda în optimi, scor 1-0, gol marcat de Maniche, în sferturi de Anglia, după un meci dramatic decis la loviurile de departajare, fiind eliminaţi însă în semifinale de Franţa lui Zidane, omul care a marcat şi unicul gol al meciului din penalty. În finala mică au fost surclasaţi clar de echipa gazdă, Germania, fiind învinşi cu 3-1.

Preliminariile au fost dramatice pentru Portgugalia. Au obţinut în extremis calificarea, reuşind să ocupe poziţia secundă, care i-a permis să meargă la baraj. La baraj au dat piept cu 'naţionala' Bosniei şi Herţegovina, reuşind să învingă în ambele meciuri cu acelaşi scor, 1-0.

CM2010
Avînd o grupă foarte dificilă, porughezii consideră cel mai important meci a fi cel cu Coasta de Fildeş, un meci care ar putea decide în mare parte una dintre cele două echipe calificate în optimi. Cu jucători foarte valoroşi, cu un Cristiano Ronaldo dornic de afirmare, după un sezon în care nu a cîştigat nimic cu Real Madrid, portughezii sunt capabili de un turneu final extraordinar.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează