INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  RIVALITĂŢI

Rivalităţi celebre » Olanda - Germania

Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 iunie 2010 00:00

O rivalitate care a dat savoare unor competiţii internaţionale majore de-a lungul istoriei, un duel între rigoare şi fotbalul total, "lupta maximă" cum a fost numită de jurnaliştii de la France Football înaintea finalei de Campionat Mondial din 1974.

Da, este vorba de Olanda - Germania. Cele două ţări nu împart numai o graniţă, ci şi pasiunea intensă pentru fotbal. Prima confruntare consemnată între clasicele dintre "lalele" şi "Mannschaft"? CM 1974. Chiar finala. Olanda, învingătoarea aşteptată, a trebuit să uite visul mondial chiar dacă a marcat pentru 1-0 în minutul 2 al jocului, fără ca adversarii să fi atins măcar mingea! S-a făcut 2-1 pentru nemţi pînă în pauză, graţie reuşitelor lui Breitner şi Muller, iar deznodămîntul nu a putut fi împiedicat la reluare. 

Continuarea? Euro 1988. Acum, Olanda s-a impus în semifinale cu acelaşi scor care a făcut-o să piardă în urmă cu 14 ani. Scenariu asemănător, doar cu alte circumstanţe şi cu "Portocala Mecanică" în posesia trofeului la capătul finalei cu URSS. Rinus Michels a sintetizat dimensiunea confruntării: "Toată lumea ştie că finala noastră s-a jucat contra Germaniei. Atunci am cîştigat Cupa".

Trecutul notează alte două partide la turneele finale. Mai întîi la Coppa del Mondo '90, în "optimi", 2-1 pentru Germania şi la Euro 2004, doar 1-1 în faza grupelor.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close