INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  CM 2010

Turbo Tiki Taka » Spania trimite acasă Portugalia şi urcă în "sferturi"

Articol de GSP - Publicat marti, 29 iunie 2010 00:00

Ibericii n-au avut milă de Portugalia lui Cristiano Ronaldo şi au ameţit-o cu deja celebrul joc perfect de pase, umbrit doar de ofsaidul nesemnalizat la singurul gol al partidei, semnat de Villa.

Spaniolii au arestat mingea încă de la fluierul de start. Au împins-o răbdător pînă în careul lui Eduardo, iar ocaziile au curs lanţ. Mai întîi, Torres (3) a ochit vinclul, dar goalkeeperul lusitan a pus excelent mănuşa, apoi Villa (4, 7) şi iarăşi Torres (12) l-au făcut mare pe Eduardo.

Portughezii s-au trezit din electroşocuri abia în minutul 20, cînd Tiago a trimis un Tomahawk, ce l-a izbit zdravăn pe Casillas. 8 minute mai tîrziu, Ronaldo a ieşit pentru prima şi ultima dată la rampă. A trimis un Jabulani înşelător de la peste 35 de metri, însă portarul iberic a scos pieptul în faţă şi a blocat în doi timpi.

Xavi şi Villa au pus din nou în pericol poarta lui Eduardo, însă fluerul de pauză a găsit tabela nemodificată.

Spaniolii au revenit de la cabine şi mai montaţi, au pus şi mai bine în practică celebrul "tiki taka", iar roadele au venit în minutul 61. Iniesta la găsit în marginea careului mic pe Villa, tuşierul n-a văzut ofsaidul, iar noua achiziţie a Barcelonei a trimis mingea în plasă din a doua încercare.

Absent parcă de pe teren, Omul invizibil Cristiano Ronaldo s-a învîrtit în cerc, izolat şi furios că nu primeşte nici o pasă utilă.

Sergio Ramos (şut superb scos in extremis de Eduardo), Villa (trasor de la 25 de metri) şi Llorente (reluare cu capul din 8 metri) puteau scrie pe tabelă un scor mult mai dur, însă duelul giganţilor s-a terminat cu un succes la limită.

"Furia roşie" merge mai departe în "sferturi", aşteptînd confruntarea cu Paraguay.

 

 

21:30
liveTEXT


SPANIA
PREZENTARE PORTUGALIA
Mergi pe Spania
PARIURI Mergi pe Portugalia
Xavi Hernandez
VEDETA Cristiano Ronaldo
Lotul ECHIPA Lotul
Vicente del Bosque
ANTRENORUL Carlos Queiroz
UEFA
CUM S-AU CALIFICAT UEFA

*Click pe nume pentru a deschide paginile

CLICK pentru comentariul liveTEXT

Meciul-vedetă din optimi va trimite o superechipă acasă. Spania pare favorită, însă ibericii au frisoane din cauza lui Cristiano Ronaldo.

Partida de la Cape Town se dispută pe "Green Point", stadion de pe care portughezii au amintiri plăcute. Acolo, ei au obţinut singura victorie de la turneul final, totodată unica în care au putut să înscrie, la un 7-0 cu Coreea de Nord.

În schimb, spaniolii o consideră o arenă ghinionistă pentru favorite deoarece pe gazonul său şi Franţa, şi Italia doar au remizat (cu Uruguay, respectiv Paraguay) înainte de a fi eliminate încă din grupe.

Vor răzbunare
Diseară, spaniolii vor să-şi ia revanşa pentru "una dintre cele mai triste pagini din istoria naţionalei". Aşa a fost catalogat meciul cu Portugalia din 20 mai 2004, cînd Spania, pornită ca mare favorită la Euro, a pierdut cu 1-0 în faţa gazdelor lusitane şi a plecat acasă imediat după grupe.

Există supravieţuitori din echipele de atunci: Casillas, Puyol, Xabi Alonso, respectiv Ricardo Carvalho, Deco şi Ronaldo. Cristiano avea 19 ani, era de un sezon la United şi abia începea să se facă  ştiut în lumea fotbalului.

Invincibili de 19 luni
"Naţionala" Portugaliei se prezintă la partida împotriva Spaniei cu o serie de 19 partide fără înfrîngere. Echipa lui Carlos Queiroz a pierdut ultimul meci în urmă cu 19 luni, 2-6 în "amicalul" cu Brazilia. Imbatabilitatea a început o dată cu testul contra Finlandei, 1-0 în februarie 2009.

Oficial, Eduardo păstrează poarta neatinsă din septembrie 2009, la 1-1 "afară" cu Danemarca în eliminatoriile CM 2010, adică de 701 minute, depăşind recordul lui Vitor Baia. Portugalia e singura echipă de la Mondial care încă nu a luat gol.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (17)
vlad4fifa
vlad4fifa  •  30 Iunie 2010, 01:31

nu ne-ar fi dat 3...ne scotea florescu din rahat si castigam linistit grupa ;)

vlad4fifa
vlad4fifa  •  30 Iunie 2010, 01:29

da voi cfristilor va amintiti cat ati fost de ajutati de arbitrii de aveti curaj sa comentati pe aici.?

sundancekid
sundancekid  •  30 Iunie 2010, 01:21

Si ce a jucat Portugalia ? Ce a jucat marele Ronaldo sa merite sa joace in sferturi ? Ce fotbal extraordinar au jucat Paraguay sau Japonia ? Toata lumea viseaza cai verzi pe pereti dar adevarul e ca Japonia sau mai stiu eu cine ne-ar fi dat 3 bucati usor !

Vezi toate comentariile (17)
Comentează