INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  BARAJ CM 2018 / RETUR # ITALIA - SUEDIA 0-0 (ÎN TUR 0-1)

Apocalipsa azzurra » După 60 de ani, Italia e spectatoare la Mondial! Explicațiile unei ratări istorice

Articol de - Publicat marti, 14 noiembrie 2017 15:06

"Mamma mia! Mondialul fără Italia nu va avea același farmec. Arrivederci!". Mesajul lui Lineker nu explică Apocalipsa, dar exprimă regretul absenței cvadruplei campioane.

Prăbușită neașteptat și ireversibil după ce-a fost demolată de Spania, în returul din grupă, și incapabilă să îi dea un gol Suediei în 180 de minute! Iată câteva dintre posibilele explicații ale istoricului cataclism azzurro, developate și în cotidianul L'Equipe.

"Ace" Ventura out

Totul pornește de la selecție și antrenor. "Ace" Ventura și-a dovedit limitele în returul barajului. Fără să fie recomandat de vreo performanță cu Torino și Bari, tehnicianul de 69 de ani nu a fost salvat cu Suedia de cea mai bună medie a golurilor pe meci a unui selecționer italian (1,69), bulversând echipa cu desele lui schimbări de sistem.

"Va intra în istorie drept cel mai prost c.t. azzurro. Arogant în comunicare, neinspirat și pripit în alegeri și improvizații. Nici joc, nici calificare. Nimic. Amin", l-a criticat Gazetta dello Sport.

Doar că Ventura și-a cerut scuze, nu și-a oferit și demisia, iar șeful Tavecchio și-a acordat 2 zile de gândire. Pe lista succesorilor ar fi Ancelotti, Conte, Allegri și Mancini, însă primii doi, cu salarii mari, par greu de luat.

S.O.S playmaker!

De la retragerea lui Pirlo, Italia n-a găsit conducător de joc. Soluția Verratti a fost forțată și a clacat, chiar când era mai mare nevoie, ratând returul din cauza suspendării. La Euro 2016, Conte s-a descurcat fără lider la mijloc, dar absența playmakerului a contat mult cu Suedia, construcția revenind BBC-ului defensiv!

Atac tânăr, dar slab

Cele 21 de goluri marcate în grupă (9 cu Liechtenstein) nu pot ascunde bubele ofensive. Doar 3 reușite în ultimele 5 meciuri spun totul despre criza din fața porții adverse. Immobile și Belotti au 10 goluri împreună în calificări, dar în baraj au dezamăgit crunt. Ca toți tinerii din față, inclusiv Bernardeschi și El Shaarawy.

Schimbul de generații

Italia a uzat la maximum "veteranii" din spate, Buffon și celebrul BBC, insistând la mijloc cu De Rossi, toți trecuți de 30 de ani. "Vechea gardă a dat semne de oboseală, dar tinerii n-au amenințat ordinea stabilită. În atac și-au găsit loc și n-au dat randamentul așteptat. Calificarea s-a ratat pe mâna lor", scrie L' Equipe.

Ghinion cu Spania

Din vina sa, că nu a fost cap de serie, Italia a picat în grupă cu Spania, prea bună pentru a nu termina pe locul 1. Degeaba a protestat Tavecchio la FIFA față de sistemul din preliminarii. Apocalipsul presimțit era anunțat de la acel 0-3 de pe Bernabeu. Doar jumătate de oră în două jocuri nu-i de ajuns cu Furia Roja. z

60 de anitrecuseră de la ultima calificarea ratată a Italiei la un Mondial, cel din 1958, când a fost eliminată de Irlanda de Nord

100.000.000 €este pierderea estimată a "naționalei" Italiei prin ratarea calificării, din drepturi TV, sponsorizări, marketing și prime oferite de FIFA

14 la 1
(6-1 cadrate) a fost raportul șuturilor la poartă în favoarea Italiei în returul cu Suedia. 9-0 la cornere și 75% posesie. Degeaba

REACȚII ÎN PRESĂ

"Sfârșit. Italia rămâne fără Mondiale după 60 de ani"
Gazzetta dello Sport

"Afară cu toții! Să plece Ventura, dar nu trebuie să fie singurul"
Corriere dello Sport

"La muncă! Partida vieții contra unei Suedii modeste a fost o agonie. Rușine!"
Il Tempo

"Spaghetti oops... Suedia a aruncat senzațional Italia în afara Cupei Mondiale"
The Sun

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
106452019897999
Eduard Girnita  •  14 Noiembrie 2017, 17:16

Globalizare , ce sa faci! Mama, mondial fara Italia nu pot sa cred !!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează