INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  FRANȚA - BELGIA 1-0

FRANȚA - BELGIA 1-0 // O poveste senzațională! Cum pregătesc francezii o finală de Mondial? Ce răspuns a dat Thuram în 1998, când marcase de două ori în semifinale

Articol de - Publicat miercuri, 11 iulie 2018 13:57

Franța este în finala Campionatului Mondial 2018, după ce a câștigat contra Belgiei, 1-0, grație golului marcat de Samuel Umtiti. Va juca în finală contra învingătoarei meciului Croația - Anglia, care se joacă azi.

Selecționerul Franței, Didier Deschamps, nu uită să le aducă aminte jurnaliștilor ce au spus despre el, dar își avertizează și jucătorii: ”Atenție! N-am câștigat trofeul. Duminică e meciul în care trebuie să învingem. Finala".

O anecdotă povestită de Bernard Diomède, campion mondial cu albaștrii, spune totul despre cum văd francezii o finală. 

În noaptea dintre 8 și 9 iulie 1998, ce a urmat succesului în fața Croației, 2-1, Lilian Thuram era în pat când a intrat Diomède în cameră. Fundașul dreapta era eroul care calificase Hexagonul în ultimul act. 

Bernard a deschis discuția: 
- Lilian, ce faci?
- Încerc să dorm, Dio.
- La naiba, ai marcat două goluri! Profită!
- Adevărat, Dio. Dar, dacă pierdem fiala,n golurile mele nu ajută la nimic.

"Sunt un competitor"

La acel turneu, Didier Deschamps era căpitanul. Iar acum, după douăzeci de ani, poate cuceri lumea și ca selecționer. Însă, la fel ca Thuram în 1998, avertizează: "Putem câștiga Mondialul. Totuși, atenție! Deocamdată, n-am câștigat trofeul. Duminică e meciul în care trebuie să învingem. Finala".

La aproape 50 de ani (îi va împlini pe 15 octombrie), DD e neschimbat. "Sunt un competitor, nu las să-mi scape niciun detaliu. Așa eram ca fotbalist, în prima parte a vieții mele, la fel sunt și acum", spune el. 

Replică pentru RTL

Antrenorul e convins că strategia lui defensivă e cea mai potrivită și a fost foarte supărat când jurnaliștii și unii dintre foștii internaționali l-au criticat pentru jocul Franței. Nu a uitat, așteptând momentul să reacționeze.  După ce a trecut de Uruguay, atingând semifinalele - obiectivul fixat înaintea competiției de președintele federației, Noël Le Graët -, i-a replicat reporterului de la postul de televiziune RTL: "Nu mă mai întrebi și astăzi dacă Mondialul meu e reușit?". 

"Realiști și pragmatici"

Și pentru duminică, tactica va fi aceeași. "Trebuie să fim realiști și pragmatici", anunță Deschamps. Indiferent de adversar. Oricare va fi rezultatul, primul selecționer francez cu două finale consecutive (Euro - Mondial) are postul asigurat. Până la sfârșitul contractului, după CE 2020. Umbra lui Zidane nu-l mai afectează. 

"Avem o echipă foarte tânără, 14 dintre băieți de-abia acum au descoperit Mondialul. Sunt foarte mândru de ei și de starea de spirit care-i animă. Cu o asemenea stare de spirit, putem dărâma munții. Ca oricărui om, și mie îmi place să-mi împlinesc obiectivele. Dar mă bucur mai mult pentru jucătorii mei, pentru toți cei din stafful meu și pentru familia mea. Și ei au trecut prin momente dificile" Didier Deschamps, selecționer Franța

20 de membri are întreg stafful lui Didier Deschamps la Mondialul din Rusia

DD ar putea fi al 3-lea

Până acum, două legende ale fotbalului au reușit să câștige Mondialul și ca jucători, și ca selecționeri. Primul a fost brazilianul Mario Zagallo (1958 și 1962, în iarbă - 1970, pe bancă), urmat de Franz Beckenbauer, cu Germania, în 1974 și 1990. Didier Deschamps poate fi al treilea, cu o dublă 1998-2018. 

Mesaj de la Zizou

Zidane, aflat încă în vacanță după despărțirea de Real, a sărbătorit și el calificarea Franței în finala CM. Și i-a felicitat pe "cocoși" pe Instagram. O fotografie cu albaștrii adunați în jurul căpitanului Lloris, steagul tricolor și "mâinile" lui Zizou aplaudând performanța echipei lui Deschamps. 

clipboard01

Sărbătoare pe Champs-Élysées

Ca în urmă cu 20 de ani, francezii au ieșit pe străzi la Paris, sărbătorind victoria în fața Belgiei. "Suntem în finală, suntem în finală și o vom câștiga", cântau fanii cu tricouri albastre, fluturând steagurile tricolore pe Champs-Élysées. "În 2016, durerea înfrângerii a fost mare, sper să le oferim oamenilor o mare bucurie duminică", a spus Deschamps.

Intră pe Mondial2018.GSP.ro - meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time - totul AICI!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
opensource
opensource  •  11 Iulie 2018, 17:03
Postat de karnivol pe 11 Iulie 2018, 15:22

Diomede e născut in Franța. Părinții lui au fost născuți in Guadalupe. Cum ai ajuns tu la concluzia ca e african?

In mintea lor putina de care dau dovada de multe ori rasistii, orice ce e de culoare e automat african. In mintea lor slinoasa de prostie si simplista de cand albii se ocupau cu sclavagismul, a fi de culoare e ceva subuman, animalic si rau! Eu le dau un sfat *** super rasa din tara care ajung prin alte tari. Lasati nene prostia la voi in localitate si mai folositi si voi sapunul si tineti-va gura ca de asta ne compara strainii cu rromii! Imi povestesc prietenii ce stau in afara tarii ca am ajuns si de rasul astora de culoare pe care-i jigniti necontenit! Ipocritilor! ;-))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

opensource
opensource  •  11 Iulie 2018, 16:49
Postat de spinoza pe 11 Iulie 2018, 14:41

Sper sa piarda Franta finala indiferent cu cine o joaca! Sunt atat de siguri ca ei vor astiga trofeul...

Nu stiu de unde ai tras concluzia asta fiindca citesc ziarele franceze si nicaieri si niciodata in istorie n-am auzit un fotbalist francez sa zica ca sunt siguri ca vor castiga ceva asa cum Jiji se lauda ca-i bate pe Lyon in fiecare an?! :-)) Mai bine te faci mic, mic si tu si Jijel si treceti la oina ca-i tot cu parul ca la pascut oile! :-)))

karnivol
karnivol  •  11 Iulie 2018, 15:24

Thurman in schimb e născut in Guadalupe și emigrat in Franța la 9 ani. Dar din nou, de ce african?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează