INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  UNGARIA

Atac la Ungaria și Viktor Orban! Scandalul de la Euro a ajuns și la Summitul UE: „Ești un nerușinat! Ieșiți din Uniune!”

Un fan a pătruns pe teren înainte de Germania - Ungaria și a fluturat steagul LGBT în fața maghiarilor. Foto: Imago
Un fan a pătruns pe teren înainte de Germania - Ungaria și a fluturat steagul LGBT în fața maghiarilor. Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 25 iunie 2021 10:26 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 10:49

Legea împotriva LGBT adoptată de Budapesta a aprins spiritele nu doar la Euro 2020, ci și la reuniunea șefilor de stat și guvern de la Bruxelles

Ungaria a impresionat continentul la turneul final cu naționala sa, dar guvernului maghiar i se cere să iasă din Uniunea Europeană, atacat din toate părțile.

UEFA a interzis iluminarea „Allianz Arena” în culorile curcubeului

Legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta pe 15 iunie, care interzice promovarea homosexualității în rândul persoanelor sub 18 ani, a aprins spiritele și a afectat și fotbalul la Euro zilele trecute. Dieter Reiter, primarul din München, a vrut să lumineze "Allianz Arena" în culorile curcubeului la partida contra Ungariei, ultima din grupa F, dar ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, a făcut protestat la UEFA, afirmând că politica nu trebuie să influențeze sportul, iar premierul Viktor Orban nu a mai venit la meci.

Forul de la Nyon a interzis planul lui Reiter și stadionul bavarez a devenit turcoaz pe 23 iunie. Totuși, în acea seară simbolul LGBT a fost proiectat în mai multe locuri importante din Germania, precum stadionul olimpic din Berlin, Arcul de Triumf münchenez sau Elbphilharmonie din Hamburg. Pe teren, un tânăr a pătruns înaintea jocului, fluturând steagul curcubeului în fața naționalei Ungariei chiar în timpul imnurilor.

Mark Rutte i-a spus lui Viktor Orban: "Aș prefera să vă exclud din Uniune"

Scandalul s-a amplificat acum, la summitul UE de la Bruxelles, la care participă și președintele Klaus Iohannis. Prim-ministrul olandez Mark Rutte l-a înfruntat pe Viktor Orban în fața altor lideri UE, într-o discuție încinsă legată de drepturile LGBT, dezvăluie cotidianul batav De Telegraaf. 

Rutte l-a numit "nerușinat" și i-a spus lui Orban, pe un ton dur, că ar prefera să excludă Ungaria, dacă va continua pe aceeași linie: "Dar nu pot. Voi trebuie să ieșiți!". I-a cerut să invoce Articolul 50 și să părăsească UE cu Ungaria, dacă nu respectă valorile Uniunii. Același articol prin care Marea Britanie a declanșat Brexit-ul în martie 2017.

Potrivit De Telegraaf, Orban ar fi replicat că acea lege nu a fost înțeleasă și că nu este un atac împotriva comunității gay. Însă premierul belgian Alexander De Croo, care numise noua lege adoptată la Budapesta drept "retardată", a ridicat vocea la Orban: "Să fii gay nu e o alegere, să fii homofob este!". Oficialul maghiar a avut și două țări de partea lui, susțin jurnaliștii din Țările de Jos. Polonia și Slovenia.

Schimb de replici extrem de dure între miniștrii justiției maghiar și olandez!

Conflictul de la Bruxelles, față în față, a fost continuat de autorități pe social media. "Declarația lui Mark Rutte, că Ungaria nu are ce căuta în UE, nu este nimic altceva decât un nou episod dintr-o serie de șantaje. Ungaria nu vrea să iasă din Uniunea Europeană. Din contră, vrem să o salvăm de ipocriți", a postat Judit Varga, ministrul maghiar al justiției. "Văd la Rutte vechea aroganță colonialistă. Voi lupta toată viața pentru a fi sigură că poporul meu nu va trebui să îngenuncheze în fața lui Rutte și a altora ca el".

Omologul batav al lui Varga, Ferd Grapperhaus, i-a răspuns: "Dragă Judit Varga. Justiția nu este ipocrizie. Miniștri justiției sunt primii apărători ai tratamentului egal pentru toate persoanele din Uniunea Europeană, indiferent de locul nașterii, de gen sau de orientare. Noi trebuie să respingem ferm orice lege care restrânge drepturile LGTB. Noi toți".

Euro la indigo » Eric a recreat golul marcat de Lewandovski cu Suedia

Citește mai multe știri de la Euro 2020:

Ioana Cosma, după experiența la Euro: „Au curs criticile! Fetele mi-au spus să las fotbalul bărbaților”
GSP LIVE
Ioana Cosma, după experiența la Euro: „Au curs criticile! Fetele mi-au spus să las fotbalul bărbaților”
Wijnaldum amenință că va ieși de pe teren în „optimea” de la Budapesta! » Cere intervenția UEFA: „Nu ar trebui să ne luptăm singuri”
Olanda - Cehia
Wijnaldum amenință că va ieși de pe teren în „optimea” de la Budapesta! » Cere intervenția UEFA: „Nu ar trebui să ne luptăm singuri”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (63)
leu.mr
leu.mr  •  27 Iunie 2021, 21:28
Postat de corectorul pe 25 Iunie 2021, 17:32

Legea impricinata interzice dreptul persoanelor sub 18 ani la accesul la informatie (cu privire la subiecte despre homosexualitate). Or, dreptul la informatie este un drept garantat tuturor persoanelor, la orice varsta, cu privire la subiecte de interes general sau privat si legitime, ca o componenta esentiala a dreptului la libera exprimare, care cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere (art. 10 din CEDO si art. 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE)). Iar subiectul homosexualitatii nu doar ca nu este unul interzis in legislatia UE, obligatorie pt toate statele membre (deci inclusiv pt Ungaria, a carei nerespectari atrage sanctiuni de la cele financiare la excludere), dar este chiar un drept legal recunoscut tuturor persoanelor corelativ convingerilor si orientarilor lor sexuale, in raport cu care legislatia UE garnteaza dreptul la egalitate de sanse si nediscriminare. De asemenea, legea include si alte interdictii, precum cea a unor insemne ale LGBT, care genereaza in mod similar incalcarea unor drepturi fundamentale ale persoanelor, corelativ convingerilor si orientarilor lor sexuale.

Desi ti s-a spus ca legea nu interzice nimic tu, spalat pe creier , ii dai inainte ...

caoradea
caoradea  •  25 Iunie 2021, 23:00

Da, si rwprezantantii Romaniei au fost de acord cu criticile aduse acestei legi… Neimaginabil !!! Despre asta nu se vorbeate !

terente1
terente1  •  25 Iunie 2021, 21:23

scarnava aceasta politica neomarxista de promovare a tuturor abominatiilor. inacceptabil de agresiv olandezul, europenii n-au nevoie de astfel de oameni.

Vezi toate comentariile (63)
Comentează