INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FCSB - HAJDUK SPLIT

FCSB - Hajduk Split // Pentru FCSB urmează infernul din Croația! Cum arată Hajduk Split, adversara din Europa League: fotbaliști trecuți prin La Liga și Serie A + joc perfect în amicale

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat joi, 02 august 2018 22:55

FCSB s-a calificat în turul III al preliminariilor Europa League după dubla cu Rudar Velenje, Slovenia, 6-0 la general. 

În runda următoare, FCSB se va duela cu formația croată Hajduk Split. Ceea ce era previzibil s-a şi întâmplat. Hajduk Split a eliminat-o pe Slavia Sofia, 1-0 în tur la Split, 3-2, la retur, în capitala Bulgariei, şi va întâlni FCSB în turul 3 preliminar din Europa League. Meciurile se vor juca pe 9 august la Split și pe 16 august pe Arena Națională.

HAJDUK SPLIT (CROAȚIA)

- 25.45 milioane de euro cota pe transfermarkt;
- Mijo Caktas, mijlocaș - 2,6 milioane de euro (cel mai valoros jucător);
- antrenor: Zoran Kopici (40 de ani);
- locul 3 în ultimul sezon, 66 de puncte;
- vara aceasta și-a pierdut portarul, Karlo Letica, vândut pe 3 milioane la Brugge;
- o singură achiziție pe bani, Adam Gyurcso de la Pogon;
- din lotul croaților face parte și Steliano Filip.

Turul va fi în infernul de pe Poljud

"Dubla" care are ca miză prezenţa în play-off va avea loc pe 9 şi 16 august! Prima manşă va avea loc în Croaţia, iar pentru elevii lui Dică se anunţă o misiune extrem de complicată. Unul dintre cele mai importante atuuri ale lui Hajduk e legat de atmosfera fantastică pe care suporterii o creează pe stadionul Poljud, cu o capacitate de peste 30.000 de locuri şi care joia viitoare va fi plin.

Meciul de la Sofia a fost rezolvat repede de Hajduk. Deşi a început cu un mare ghinion pentru croaţi, s-a accidentat mijlocaşul bosniac Besirovici încă din minutul 7, chiar înlocuitorul său, Jurici, a marcat golul de 1-0, care a închis ecuaţia calificării. S-a terminat până la urmă 3-2 pentru Hajduk, Caktas reuşind o dublă, primul din penalty.

Echipa lui Hajduk Split vs. Slavia: Ljubici - Juranovici, Mikulici, Lopez, Fomitschow - Caktas, Barry (77' Vucur), Besirovici (7' Jurici) - Basici, Said, Gyurcso (65' Sego)
Steliano Filip n-a fost în lot
Antrenor: Zeljo Kopici

8 aniau trecut de când Hajduk Split a fost ultima dată în grupele unei competiţii europene, Europa League în sezonul 2010-2011

A rămas doar numele

Acum, Hajduk e dominată de rivala Dinamo Zagreb, care sezonul trecut a câştigat şi campionatul şi Cupa, cel din urmă trofeu chiar într-o finală cu Split, scor 1-0. 
Echipa nu conţine nume foarte importante. E un amalgam de naţionalităţi, în afara croaţilor, mai există alţi 14 fotbalişti străini din 12 ţări, printre care şi România (Steliano Filip). Totuşi, în lot apar mulţi fotbalişti tineri, dar care sunt veniţi de la cluburi din campionate tari: LaLiga, Serie A.

Lotul e foarte tânăr, media de vârstă e de 23 de ani. Nu doar că nu există niciun fotbalist trecut de 30 de ani, dar veteranii sunt macedoneanul Ivanovski şi croatul Nizici, ambii câte 28 de ani.

În lot apare şi fostul portar al CFR-ului, Duka. Hajduk l-a vândut sezonul trecut pe goalkeeper-ul Karlo Letica, în vârstă de numai 21 de ani, la FC Bruges, pentru 3 milioane de euro! 

Fanii, marele avantaj

Hajduk e o forţă atunci când e analizată din perspectiva suporterilor. E numărul 1 în Croaţia la ponderea fanilor, poziţie pe care a terminat şi sezonul trecut, cu o medie la jocurile de campionat de 12.000, de 2 ori mai mult decât Dinamo Zagreb. Hajduk joacă meciurile de acasă pe stadionul Poljud, cu o capacitate de aproape 35.000 de locuri. La derby-ul de acasă cu Dinamo Zagreb, disputat în aprilie, arena a fost aproape plină.

Au pierdut un nume mare: Hugo Almeida

În vara trecută, Hajduk reuşise să aducă un fotbalist cu un CV fabulos: Hugo Almeida. Atacantul portughez care evoluase la Porto, Werder Bremen, Beşiktaş şi care are 19 goluri în 57 de meciuri pentru naţionala Portugaliei. Almeida n-a convins însă şi a fost mereu rezervă, iar în această vară a plecat de la Split. Hajduk l-a pierdut în iarnă şi pe golgeterul echipei, Ante Erceg, vândut la Al Ahli Dubai. 

A arătat foarte bine în amicale

Hajduk a disputat în această vară nu mai puţin de 7 meciuri de verificare. Şi nu a pierdut niciunul: a câştigat 6 şi a bifat o singură remiză, 1-1 chiar cu Rudar Velenje, adversara FCSB-ului. În rest: 9-0 cu Orkan, 4-0 cu Gornik Zabrze (Polonia), 3-0 cu Vereya Stara Zagora (Bulgaria), 3-1 cu Zoria Lugansk (Ucraina), 1-0 cu Rubin Kazan (Rusia) şi 4-0 cu Rostov (Rusia). 

4 ani la rând eliminaţi în play-off

Ultima dată când Hajduk a fost în grupe: 2010. Atunci şi-a început aventura europeană chiar cu Dinamo Bucureşti: 1-3 şi 3-0 la Split. A eliminat-o apoi şi pe Unirea Urziceni, 4-1 şi 1-1. În ultimii 4 ani, gruparea din Split a fost eliminată de fiecare dată în play-ff-ul Europa League:

2014: Dnepr 1-2, 0-0
2015: Slovan Liberec 0-1, 0-1
2016: Maccabi Tel Aviv 1-2, 2-1 (3-4 pen.)
2017: Everton 0-2, 1-1

Citește și: Totul despre adversara CFR-ului din Europa League, Alashkert Erevan: "O echipă dintr-un cartier mărginaş. La Călăraşi e Santiago Bernabeu, iar la Slobozia e San Siro în comparaţie cu pseudostadionul lor!"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
rocky2
rocky2  •  03 August 2018, 11:42
Postat de vlad.dracul. pe 03 August 2018, 01:01

Numărul 9 de la Hajduk e un ungur, îl cheamă Futács. :-D

Ala le-o baga gigistilor!:)))

rjka
rjka  •  03 August 2018, 11:25

Stai sa vezi in retur becalioti declanșează infernul semințelor sparte

daweirl
daweirl  •  03 August 2018, 10:30
Postat de mosvasile pe 03 August 2018, 08:52

Nea GG are "dolaari"si se descurca el si cu Hajduk!Nu ati vazut ce "prietenosi"au fost arbitrii aia rusi?Si nici nu era nevoie!Si la urma urmei,s-o gasi si la Hajduk niste jucatori mai de inteles!

Da ,au dat la galbene din prietenie ,nu !? Alt prostalau...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează