INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  GUIMARAES - FCSB

GUIMARAES - FCSB // GALERIE FOTO + VIDEO Moare FCSB unde s-a născut Portugalia? Reportaj GSP din Guimaraes, orașul-poveste mândru că a fost miezul întregii țări

Articol de - Publicat miercuri, 28 august 2019 18:33

GUIMARAES - FCSB // Echipa lui Gigi Becali joacă joi un meci hotărâtor pentru viitorul clubului, fiindcă ratarea grupelor ar fi sinonimă cu apocalipsa financiară. Guimaraes e un loc potrivit pentru o asemenea dispută, un oraș-poveste mândru că a fost miezul întregii țări.

  • Guimaraes - FCSB se joacă joi, de la ora 22:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV.

"În alte orașe mici lumea ține cu Benfica sau cu Porto sau cu Sporting. Nu și în Guimaraes, unde oamenii sunt suporteri ai Vitoriei, nu-i susțin pe granzii care câștigă trofeele". 

Precizarea lui Ioan Timofte e mai ușor de priceput la fața locului. De ce să-i admiri pe alții, când tu trăiești într-un oraș dintr-o poveste? Vitoria e reprezentanta în fotbal a unui peisaj fantastic. Și e ultimul prag dinaintea grupelor pentru FCSB. 

Sâmburele Portugaliei

Guimaraes nici nu e o singură poveste, de fapt, sunt mai multe istorii mixate, călătorii în timp care au lăsat în urmă clădiri, drumuri, până când au desenat un oraș straniu și spectaculos. E un amestec între tehnologia și modele din prezent, aceleași cam în toată Europa, și un Ev Mediu care nu se lasă dus.

+6 FOTO

Mediu care nu se lasă dus

Clădirile și legendele medievale fac importantă așezarea cu numai 52.000 de locuitori, cam câți are și Slobozia. Guimaraes e considerat sâmburele Portugaliei, locul în care a luat naștere țara, fiindcă de aici a pornit Afonso Henriques, primul rege portughez, cuceritorul pământului din mâinile arabilor. 

Castelul Regelui Afonso e conservat prea bine! E o construcție din piese uriașe de lego sau e un castel real teleportat din secolul al 12-lea exact așa cum arăta atunci când îl apăra pe rege? Un avion a lăsat dâre albe pe cer și, de la baza castelului, se vede ca și cum turnurile ar fi atacate chiar acum. Albeața poate fi fum sau vreo armă modernă folosită asupra unei clădiri de acum o mie de ani.

Frumusețea nu califică în grupele UEFA

Cuibul uriaș al primului rege portughez nu contrastează cu restul orașului, străzile și casele completează tabloul călătoriei prin timp. Fațade vechi, balcoane din lemn și pavaj din pietre tocite, ridate, colțuroase. Circulă mașini electrice, însă n-ar fi de mirare să te trezești cu cai tropăind printre autoturismele noi-nouțe și cu vreo trupă echipată cu armuri printre oameni în costume și printre turiști care se plimbă relaxați. 

30.000 de locuriare stadionul Vitoriei Guimaraes. Arena poartă și ea numele Regelui Afonso Henriques și a fost renovată pentru Euro 2004, iar în ediția recentă din Liga Națiunilor a găzduit o semifinală și finala mică, pe care a câștigat-o Anglia contra Elveției

Guimaraes arată ca și cum Gabriel Garcia Marquez s-ar fi plictisit într-o zi de vacanța lui din Porto și s-ar fi apucat să-și umple timpul inventând un oraș fantastic, un Macondo pe a cărui echipă de fotbal trebuie s-o elimine mâine FCSB. 

Istoria și frumusețea orașului nu vor conta mâine seară, fiindcă Vitoria este, totuși, o echipă cu fotbaliști medii, nu cavaleri medievali se vor afla în fața lui Coman și a lui Tănase.

2,5 milioane de turiștiau vizitat Guimaraes în 2012, când orașul a fost capitala culturală europeană

Mai greu accesibil pentru români 

FCSB va avea mai puțini suporteri decât a adunat în alte deplasări europene. Motivul: e mai greu de ajuns în Guimaraes. Fanii din "Peluza roș-albastră" aveau de gând să facă deplasarea, doar că drumul ar fi însemnat un zbor București-Porto cu o escală și apoi continuarea traseului cu un autobuz sau cu o mașină închiriată până în Guimaraes. 

Cu totul, cam 8 ore durează călătoria. Orașul e, totuși, plin cu turiști, majoritatea spanioli și italieni, și e mai ieftin decât sunt Lisabona, Porto și zonele cu plaje din Portugalia. O cafea și un suc de portocale costă doar 1,50 euro, mai puțin decât într-un mall din București, un sandviș e 4 euro. 

2001e anul în care UNESCO a inclus centrul istoric din Guimaraes, cu castelul și cu palatul Ducilor de Braganca, în patrimoniul istoric al instituției

Vezi și: 

VIDEO EXCLUSIV Florinel Coman, agresat verbal și filmat la un butic de cartier: “Bă, nenorocitule, visezi la Chelsea?! Mbappe, să moară viața mea…” 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (23)
rocky2
rocky2  •  30 August 2019, 01:29

Da, moare! Odihneasca-se-n pace!

1401192300199411
Daniel Irimescu  •  29 August 2019, 22:54

Parca ar juca cu benfica nu cu guma ,!

1401192300199411
Daniel Irimescu  •  29 August 2019, 22:52

Sfat. Aruncati prosopul

Vezi toate comentariile (23)
Comentează