INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FINALA EL

Villarreal câștigă în premieră Europa League! Finală dramatică decisă la penalty-uri: De Gea a ratat lovitura decisivă

Villarreal a câștigat finala Europa League FOTO: Guliver/GettyImages +46   FOTO
Villarreal a câștigat finala Europa League FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 27 mai 2021 00:56 / Actualizat joi, 27 mai 2021 01:16

Villarreal a câștigat Europa League, obținând în premieră un trofeu european! Ibericii au trecut de Manchester United 1-1 după 120 de minute și 11-10 la penalty-uri. Portarul David De Gea a ratat penalty-ul decisiv. Antrenorul spaniol Unai Emery a patra oară competiția favorită. 

  • După acest succes, Villarreal va juca în sezonul viitor în grupele UEFA Champions League, urmând a intra în urna a doua la tragerea la sorți. Manchester United va fi în urna a doua. 

Detalii despre sezonul 2020-2021 din Europa League AICI!

Gdansk. Gazda de la Marea Baltică a primei finale cu fani pentru un trofeu european după opt luni de la Supercupa de la Budapesta și-a primit oaspeții la capacitate redusă, dar cu un mic spectacol fără măști și alte restricții. Ca o posibilă trecere către revenirea la normalitatea postpandemie și în fotbal din sezonul viitor. 

+42 FOTO

Atmosfera e departe de un meci în care se decide câștigătoarea Europa League, numai că ambițiile și miza sunt mari. Man. United visează primul trofeu cu Solskjær manager. Villarreal, întâia cupă continentală din istorie, bazându-se pe Emery. Specialistul competiției poate reveni în Ligă prin cucerirea trofeului, ratat doar cu Arsenal.

Villarreal a câștigat finala Europa League

Vicecampioana Angliei e favorita hârtiei și asta o invită să preia inițiativa contra unei adversare neînvinse pe traseul spre Polonia. Plouă și vremea îi convine. „Galbenii" se apără compact, însă au emoții cu Foyth, care calcă pe minge și se lovește violent cu fața de genunchiul lui Pogba. Se varsă și sânge în lupta din iarbă, altfel destul de încâlcită. Ceva lumină face Shaw, cu șutul-centrare ce taie veninos careul lui Rulli și iese afară. La fel dincolo, la reluarea cu capul al lui Pau Torres din serviciul special cu rabona marca Bacca.

Apoi, pe un contraatac finalizat imprecis de Yeremi Pino, puștiul de 18 ani fără trac. E preludiul deschiderii scorului. O surpriză. Gerard Moreno îi ia fața lui Lindelöf și înscrie, din drop, la "directa" lui Parejo. Furia lui United nu produce riposta așteptată, "zidul galben" protejează careul. Albiol îi dă însă emoții lui Rulli, deviind de lângă Cavani. 1-0 la pauză.

Replică „Matadorul" Cavani

Villarreal reia jocul cu aceeași încredere, iar Bacca e cât pe-aici să profite în careul mic de brambureala apărării lui United. Scenariul pare neschimbat. Posesie sterilă, idei puține, cu Bruno Fernandes invizibil și Cavani nepus încă în valoare. 

„Matadorul" n-are nevoie de multe șanse, dar norocul îi surâde la șutul lui Rashford, deviat de McTominay, mingea venindu-i ideal pentru a egala. Ofsaid? VAR validează decizia lui Turpin, după puțin suspans. Și uruguayanul nu e departe de „dublă", punând capul, din reflex, la șutul lui Shaw.

Serie interminabilă de penalty-uri în Villarreal – Manchester United

„Galbenii" trăiesc tot mai periculos și nu se știe cât îi va salva Rulli. Cum îi vor ajuta fazele fixe la poarta cealaltă sau ce inspirație are Emery cu Paco Alcácer? Cavani caută un călcâi spre glorie, blocat de Albiol. United nu poate închide finala în 90 de minute, Solskjær nu face nicio înlocuire, Emery le consumă pe toate! Iar Villarreal irosește lovitura de grație la șutul lui Pau Torres, în prelungirile dinaintea extra-time. Nici Paco Alcácer nu nimerește ținta, dar Villarreal pare mai proaspătă. 

Degeaba, nimeni nu riscă. Sau nu poate. La departajare, unde Emery a câștigat prima EL cu Sevilla în 2013-2014, a triumfat Villarreal (11-10). După 21 de penaltyuri!

FINAL » Villarreal - Manchester United 1-1 (11-10 la penalty-uri)

Penalty-uri:

  • De Gea ratează! Villarreal câștiga 11-10 la penalty-uri
  • Portarul Rulli marchează pentru Villarreal, 11-10
  • Lindelof înscrie. 10-10
  • Pau Torres înscrie. 10-9
  • Tuanzebe înscrie. 9-9
  • Gaspar înscrie, 9-8
  • Shaw înscrie. 8-8
  • Coquelin marchează. 8-7
  • James înscrie. 7-7
  • Albiol marchează. 7-6
  • Fred înscrie, 6-6
  • Moi Gomes marchează. 6-5
  • Cavani înscrie. 5-5
  • Dani Parejo transformă penalty-ul. 5-4
  • Manchester United egalează. 4-4 după golul lui Rashford
  • Alberto Moreno marchează. 4-3 pentru Villarreal
  • 3-3, Gol Bruno Fernandes
  • Paco Alcacer marchează, 3-2 pentru Villarreal
  • A egalat Manchester United. Gol Alex Telles, 2-2
  • Raba înscrie. 2-1 pentru Villarreal
  • Juan Mata a marcat pentru Manchester. 1-1
  • Gerard Moreno a marcat. 1-0 Villarreal

FOTO Imagini tari din finala Europa League

+42 FOTO

Villarreal - Manchester United, echipe de start:

Villarreal: Rulli - Foyth, Albiol, Torres, Pedraza - Trigueros, Parejo, Capoue,  Pino- Bacca,  G. Moreno
Rezerve: Asenjo, Mario Gaspar, Funes Mori, Raba, Estupinan, Alcacer, Albert Moreno, Coquelin, Pena, Jaume Costa, Moi Gomez, Nino
Antrenor: Unai Emery

Manchester United: De Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Bailly, Shaw - Pogba, McTominay - Greenwood, Bruno Fernandes, Rashford - Cavani
Rezerve: Grant, Henderson, Maguire, Mata, Fred, Diallo, James, Alex Telles, Matic, Williams, Van De Beek, Tuanzebe
Antrenor: Ole Gunnar Solskjaer

Stadion: Gdansk (Polonia)
Arbitru: C. Turpin

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Dat afară de Napoli, Gattuso a prins imediat echipă de Serie A! Alt antrenor italian a fost prezentat azi

El Clasico în Supercupa Spaniei! Duel tare și pentru Atletico

(Articol de Rareș Tătar)

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (58)
fibra
fibra  •  27 Mai 2021, 14:50

Respect jucatorilor si antrenorului "Submarinului galben." Sunteti extraordinari.

rumunek
rumunek  •  27 Mai 2021, 14:08

Cel mai mult mă bucur pentru Solskjaer, care declara, nu cu mult timp în urmă, că Europa League nu e un trofeu important pentru MU. Ținta declarației era Mourinho, care așa slab cum a fost ca manager al clubului, a adus în vitrină primul trofeu din această competiție pentru diavoli. Cred că de aia a stat indiferent tot meciul și a făcut 3 schimbări în finalul meciului, doar așa să bifeze jucătorii o finală. Cum nici anul trecut nu a vrut să câștige și a lăsat-o mai moale cu Sevilla. Se par că are o slăbiciune pentru spanioli.

connjimmy12
connjimmy12  •  27 Mai 2021, 09:47

Bravo Villarreal, i-a umilit pe *** din Manchester.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (58)
Comentează