INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  LYON - BEȘIKTAȘ 2-1

VIDEO Primele reacții oficiale după haosul din Lyon-Beșiktaș: "Un dezastru de securitate! Ar fi putut ieși o catastrofă!"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat vineri, 14 aprilie 2017 10:54

Președintele lui Lyon povestește că, în timpul incidentelor din Parc OL, mulți suporteri au suferit răni grave, fiind arși de torțele și rachetele aruncate de turci: "Dar, din mândrie, unii n-au vrut să plece imediat".

Incidente grave în Franța. La doar două zile după atentatul terorist de la Dortmund, autocarul Borussiei fiind atacat cu 3 bombe artizanale, violența extremă provocată de ultrași pe stadioane a lovit la Lyon.

Joi, fanii lui Olympique și cei 20.000 de turci, mulți veniți din Germania, fără bilete, s-au confruntat de mai multe ori în ultimele două ore înaintea meciului. Lupte dure între galerii, dar și cu poliția, care nu i-a liniștit nici cu gazele lacrimogene.

"Dispozitivele pirotehnice explodau în jurul lor"

În interiorul arenei a fost cel mai rău. Fanaticii susținători ai lui Beșiktaș, aflați la ultimului inel al peluzei Sud, au lansat torțe, petarde și rachete în francezii aflați sub ei, în spatele porții. Și au coborât peste ei, continuând bătăile sângeroase începute afară.

În fața acestui asalt, sute de suporteri OL au invadat terenul. Era unica lor șansă de a scăpa.

"Din fericire, spectatorii au fugit pe gazon. Nu aveau altă ieșire, cu toate acele dispozitive pirotehnice explodând deasupra sau în jurul lor. Altfel, ar fi fost o catastrofă. Mai ales că turcii atacau în forță", a declarat președintele lyonez Jean-Michel Aulas, povestind că "mulți fani aveau răni grave, arsuri severe, dar unii n-au vrut să plece imediat. Din mândrie".

"Indivizii periculoși și-au cumpărat bilete de la francezi"

Aulas, care a urmărit prima repriză din peluză, a explicat de ce au fost atât de mulți turci în Parc OL: "Odată ce vindem bilete prin Internet, noi nu putem refuza pe nimeni, legea franceză ne interzice. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să nu permitem achiziționarea tichetelor din străinătate.

Dar turcii au fost foarte bine organizați. Mulți n-aveau ce să caute aici. Au venit din Germania, cumpărându-și bilete de la francezi. Erau indivizi periculoși".

"Am salvat meciul"

Șeful lui Olympique a mai spus: "Nici eu nu mai credeam că partida se va juca. Dar, convingându-i pe suporterii noștri să se întoarcă în peluză, am salvat meciul. Și, când faci ceva bine, ești recompensat. Lyon a avut o repriză secundă excelentă. A fost ca un mic semn al destinului". 

"Un dezastru de securitate"

Junaliștii de la L'Equipe au dat vina pe autorități. "A fost un dezastru de securitate. Toată lumea știa ce se va întâmpla, dar nimeni nu a prevenit incidentele grave, nimeni nu le-a împiedicat. Ne temeam de evidentele fisuri de securitate și tocmai asta am avut.

Fanii au fost lăsați să circule prea liber în jurul arenei", a scris cotidianul francez, dezvăluind că mulți suporteri turci și-au cumpărat bilete prin rețelele de socializare chiar lângă galeria oficială a lui Beșiktaș, venită de la Istanbul. 

Jucătorii s-au adunat în cerc și au aplaudat spectatorii

Lovitura de start a meciului a fost întârziată cu 45 de minute. Înainte ca arbitrul să fluiere, toți cei 22 de jucători s-au adunat în cercul de la mijlocul terenului și i-au aplaudat pe spectatori. A fost semnul împăcării. După acel gest, nu s-au mai înregistrat incidente violente. Doar torțele ultrașilor turci au aprins arena la golul lui Beșiktaș. 

"Frica și dezgustul ne-au rămas în suflet în Parc OL. Am văzut ură și dezordine, amintindu-ne de alte seri catastrofale, pline de prostie și pericol" L'Equipe, jurnal francez

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează