INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REAL MADRID - LIVERPOOL 3-1

GALERIE FOTO Cum au trăit reporterii GSP finala Ligii » 100.000 de oameni au readus la viață spiritul Kievului pentru un week-end

FOTO: Ștefan Constantin +38   FOTO
FOTO: Ștefan Constantin

Articol de , , , - Publicat luni, 28 mai 2018 10:13

Peste 100.000 de oameni au colorat sâmbătă seara, la Kiev, cenuşa unui oraş care, pânâ sâmbătă seară, a fost o umbră mâhnită de o perioadă tulbure.

Ce imagine puternică! Vizavi de piaţa Basarabiei, soclul statuii lui Lenin, rămas amintire după ce chipul cioplit a fost înghiţit de Revoluţie, e învelit în roşu.

Dar nu roşul sovietic.

E roşul fanilor lui Liverpool, care îşi dau mâna şi-l invocă pe "hey, Mane, Mane" lângă un monument ieşit la pensie, punte între anii grei de Vladimir Ilici şi zilele la fel de negre în care a căzut.

Acum se cântă.

Vova de la pompa 4

Pauză de la muzică şi sărbătoare, pentru că nu toţi sunt bucuroşi de eveniment.
Încă de la Hmelniţki, la nord-est de Cernăuţi, Vova de la pompa 4 ne întreabă dacă mergem la meci şi aruncă un blestem.

"Uitaţi ce drumuri avem, ce sărăcie e. Şi ei aruncă bani pe fotbal. Câştigă doar cei bogaţi. Ăştia nu sunt oameni. Fasciştii! Drum bun, aveţi grijă la el!".

Pe şoselele peticite ca un sac, căruţele circulă pe square-ul dintre sensuri, crengi de mesteacăn atenţionează că urmează gropi. Degeaba, ar trebui păduri întregi pentru toate craterele!

Mingi şi Mişka

Dar ruta devine prietenoasă cum se apropie Capitala, iar mingile rămase de la Euro 2012 se împletesc, pe marginea Expresului, cu imagini ale ursului Mişka. Mascota Olimpiadei de la Moscova, prietenul copilăriei pentru cel puţin două generaţii, singura amintire a Rusiei încă apreciată pe aici.

Apoi vin blocurile de 20-25 de nivele, pâinea şi sarea de la intrarea în oraş.
Şi, încet, prin bulevardele îngropate în verde dinspre ambele trotuare apar siluete în alb şi roşu.

De la Redondo la Mo

Numărul 3, Roberto Carlos. Numărul 4, Ramos. 5, Zidane. 6, Redondo. 7, Raul. E o întreagă familie care se plimbă, liniştit, pe catwalkul Hreşciatik. E principalul bulevard din oraş, blocat la Euromaidan, blocat şi acum.

Suporterii blancos sunt liniştiți. Agitaţia e a "cormoranilor", "the best chicks you'll find in Kiev", cum se prezintă. Îmbrăcaţi în faraoni, fără să se gândească la umărul dislocat. Cu fete venite la lăsata secului, petrecerea burlăciţelor, chiar la Kiev.

Ultraşi şi cazaci

Cu alcool ieftin, unii au luat cu ei chiar şi coşul de cumpărături pentru a căra berea!, spiritele se agită.

Apar şi ultraşii lui Dinamo Kiev, "davai, blyat", îi invită la luptă pe englezi, însă scouserii sunt prea distraţi să accepte ciocnirea. "Allez, allez, allez", imnul de 2018, se joacă şi se ţopăie pe cioburi de bere, cu burţile elastice balansate fărā jenă.

Spaniolii, pragmatici, privesc de pe margine. Au deja cupele de staniol pregătite pentru a 13-a fiestă.  Pe margine, un bandurist cazac, interpret ce aduce aminte de Kobzarul lui Taras Şevcenko, atinge corzile cu o impasibilitate íngheţată.

Haos la malul apei

Încet, spre 8, lumea se retrage în două direcţii. Spre stânga e Olimpicul. Chiar, un plus pentru mobilitate, arena e la nici 2 kilometri de centrul istoric.
O altă bucată se rupe către dreapta, unde, în Piaţa Kontraktova, lângă fluviul Nipru, regele urbei, care curge dinspre nordul aducător de Cernobîl, e amplasat un ecran uriaş.

Dar degeaba. Cu jumătate de oră înaintea startului, nu găseşti loc în care să îi vezi bine pe Bale şi Firmino. Ucrainenii se caţără pe blocuri, alţii, resemnaţi, vor privi meciul de pe trotuar la terasele mai retrase.

"Li-ver-puli"! "Li-ver-puli", strigă fanii, cu accent estic pe buze. "Ri-ali", "Ri-ali", se răspunde.

Începe.

Evgheni

Printre femei cu papură proaspătă, cumpărată pentru Rusalii, şiruri de tineri îşi întind antenele la cel mai tare eveniment al oraşului. Nu neapărat pentru fotbal, în mod clar nu vor vedea accidentarea lui Salah sau gafele lui Karius, ci pentru efectul de mall al principalei pieţe "de sub deal".

Ei vin, pozează, râd şi pleacă.

Aşa e Evgheni, actor de stand-up blond, spălăcit, care îşi face selfie cu noi şi apoi pleacă tras de urechi. "Nu-mi dă voie nevastă-mea atât de mult la meci!".
La metrou nu se mai poate ajunge, aşa că, probabil, Evgheni va afla rezultatul de la murmurul străzilor.

"Boicotaţi Mondialul!"

Lumea se întreabă dacă Salah şi Carvajal vor fi la CM. Ucraina, nu. România, nici atât.

Cu valuri supărate de cormorani şerpuind în 3 direcţii, localnicii au un mesaj clar pentru următoarea petrecere a fotbalului. "Boicotați Mondialul! Boicotaţi ocupanţii!".

Nimeni nu îi mai aude. Fanii Liverpool se vor culca spre apartamentele care au plătit trei sferturi din salariile Kievului pe câteva luni.

Iar ibericii zboară. Acolo, sus, spre lumea lor, unde se pierde şirul Ligilor câştigate, unde se dezbate care gol a fost mai frumos, Zidane sau Bale, unde totul devine frustrant de la o vreme. Fiindcă în fiecare sezon o iau de la capăt pentru a ajunge la fel de departe, chiar dacă la finişul absolut.

300 de grivne
, circa 10 euro, a costat un fular Real - Liverpool

500 de grivne
, aproape 100 lei, cereau localnicii să îţi faci poze cu o maimuţă

60 de grivne
, aproape 10 lei, era o bere, în condiţiile în care costă 29-35 la un local

1.200 de lei
e salariul mediu în Ucraina

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează