INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CAZUL COLȚESCU

Presa din Spania anunță verdictul UEFA: Sebastian Colțescu a scăpat de acuzația de rasism » Riscă însă alte sancțiuni

Sebastian Colțescu, la PSG - Istanbul Basaksehir +11   FOTO
Sebastian Colțescu, la PSG - Istanbul Basaksehir

Articol de GSP - Publicat joi, 11 februarie 2021 14:52 / Actualizat joi, 11 februarie 2021 16:16

Publicația spaniolă Sport.es susține că UEFA nu consideră rasist ceea ce Sebastian Colțescu (43 de ani) a spus în timpul meciului dintre PSG și Istanbul Basaksehir din Liga Campionilor, conform raportului întocmit de inspectorul de caz al forului european. 

La două luni distanță de la acel moment, ziarul spaniol Sport vine cu noutăți despre cazul mediatizat în întreaga lume. Potrivit Sport, UEFA va încheia ancheta prin a concluziona că ceea ce Colțescu a spus nu poate fi considerat rasist. Forul continental ar fi stabilit că s-a folosit cuvântul „negru” cu intenția ca arbitrul central, Ovidiu Hațegan, să îl identifice pe Pierre Webo, nu cu intenție peiorativă.

Această interpretare înseamnă că articolul 14 din regulamentul UEFA privind rasismul sau comportament discriminatoriu nu se va aplica în cazul lui Colțescu. Așadar, românul va evita pedeapsa minimă stipulată în regulament, de 10 meciuri.

UEFA, decizie în cazul Sebastian Colțescu

Totuși, UEFA consideră că arbitrul român a comis un „comportament impropriu”, pe care l-ar fi putut evita, și este expus unei sacțiuni derivate din articolul 11, care se referă la acest tip de abatere. 

Sebastian Colțescu ar putea fi suspendat pentru minimum 1 sau 2 meciuri internaționale, sau pe o anumită perioadă de timp determinată. Totuși, sancțiunea în discuție nu-l va afecta implicit, având în vedere că el fusese scos de pe lista FIFA la finalul anului 2020. 

Pierre Webo cerea o pedeapsă aspră pentru Sebastian Colțescu

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Pierre Webo, care a fost numit „ăla negru” de Colțescu, a oferit un interviu pentru France Football, în care a cerut „o pedeapsă dură” pentru Colțescu.

„Am simțit furie. Nici acum nu mi s-a dat un răspuns pentru cuvintele arbitrului", a declarat acesta. „Îmi doresc să văd sancțiuni, pentru că trebuie să fie o premieră. O pedeapsă dură, altfel, nimeni nu-și va mai aminti ce s-a întâmplat și totul se va repeta”, a spus camerunezul, într-o încercare de a pune presiune suplimentară pe UEFA.

Sebastian Colțescu voia să meargă la CEDO sau la Haga împotriva UEFA

Sebastian Colțescu își pregătise o apărare beton în cazul în care verdictul de la UEFA i-ar fi fost nefavorabil. Gazeta a dezvăluit că arbitrul craiovean își angajase un avocat spaniol și avea de gând, dacă ar fi fost găsit vinovat de rasism de către UEFA, să atace decizia și să solicite despăgubiri de ordinul milioanelor de euro fie la CEDO, fie la Curtea Penală Internațională de la Haga. 

„Eu l-am căutat pe Sebastian Colțescu pentru a-i propune să-l apăr fiindcă eu cred cu tărie în faptul că e nevinovat". Declarația îi aparține lui Josep Vandellos, avocatul spaniol care a dezvăluit într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor că îl va reprezenta pe „centralul" român în procesul în care ar fi fost nevoit să se apere în fața membrilor UEFA de acuzația de rasism la adresa lui Pierre Webo, secundul lui Bașakșehir. 

Colțescu risca să fie declarat persona non-grata în fotbalul românesc

În tot timpul scurs de la incidentul din Liga Campionilor, arbitrul român nu a făcut niciun comentariu oficial pe subiect. 

Colțescu nu risca mare lucru în relația directă cu UEFA fiindcă el oricum fusese scos de pe lista FIFA de la 1 ianuarie 2021, însă o eventuală sancțiune pentru rasism de la Nyon, chiar și simbolică, ar fi atras scoaterea lui din arbitraj de către CCA și FRF, dar și pătarea imaginii, mai ales că s-ar fi ales cu titulatura oficială, stabilită în urma unei anchete și a unui verdict, de rasist, care l-ar fi blocat practic să mai poată ocupa vreodată o funcție nu doar în fotbal, ci și în restul domeniilor de activitate.

Sepsi - Astra, primul meci la care Colțescu a fost delegat după scandalul-monstru din Champions League

Colțescu a revenit pe teren pentru prima oară după scandal pe 23 ianuarie, în Sepsi - Astra 4-1. Pentru prestația lui din acel meci, a primit nota 6 în caseta tehnică din Gazeta Sporturilor. 

VIDEO. Aime Lema, despre cazul Colțescu: „Webo e conștient că arbitrul nu a vrut să-l jignească”

Mai multe știri despre acest subiect: 

Marius Avram, poziție fermă după scandalul de rasism cu Sebastian Colțescu: „O exagerare enormă!”

Webo presează UEFA în scandalul de rasism cu Colțescu: „Trebuie o pedeapsă dură!”

Francezii, necruțători în scandalul „Colțescu”! Procentul covârșitor de persoane care le-au dat dreptate turcilor

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (37)
basistul
basistul  •  11 Februarie 2021, 23:24

Theodor 1/2 si Buzarin ... si-au prezentat demisile de onoare! ...:)) Acestia au precizat ca se vor re-orienta profesional ... si vor schimba pseudo-jurnalismul ... cu o profesie onesta pentru care sunt mult mai calificati ... profesia de culegator de sparanhel nemtesc ...:))

prapadlafcsb1
prapadlafcsb1  •  11 Februarie 2021, 23:01
Postat de talpaiadului pe 11 Februarie 2021, 17:29

Mi-e scarba de ziharistii din Romania.

Mai ales ca majoritatea put a brânza

coco1987
coco1987  •  11 Februarie 2021, 22:49

Domnul Buzarin, domnul Jumatate? Alo? O demisie ceva ,de onoare, pentru *** pe care le-ati scris la momentul respectiv, ***? Na ca v-a dat Uefa o lectie, jurnalisti de tot rasul ce sunteti.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează