INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SEMIFINALE LIGĂ - RETUR / BARCELONA - REAL MADRID, AZI, 21:45, TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

S-a temut. L-au bătut. Ce-i rămîne de făcut?

În general precaut, Jose Mourinho este obligat să forţeze diseară atacul Foto: Reuters
În general precaut, Jose Mourinho este obligat să forţeze diseară atacul Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat marti, 03 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 02 mai 2011 21:15

Jose Mourinho n-are altă variantă decît să atace Barcelona cu tot ce are mai ofensiv. Dar ultima dată cînd şi-a riscat modulul defensiv a pierdut cu 5-0

Cu cîteva zile înainte de seria celor 4 întîlniri directe, Johan Cruyff scria, în editorialul său din "La Vanguardia", că Barcelona trebuie să cîştige un singur meci dintre cele 4. N-a fost foarte clar la care dintre partide se referea, iar lumea s-a gîndit fie la finala Cupei, unde nu era loc de egal, fie la returul de pe "Camp Nou" al semifinalei de Ligă.

Barcelona a cîştigat un meci. Dacă va fi şi cel mai important, vom afla după ce se vor fi disputat şi ultimele minute ale partidei de azi.
Jose Mourinho a cîştigat şi el un meci. A luat Cupa, iar lucrul ăsta îi oferă o marjă de linişte. E totuşi un trofeu, un mod de a salva ce poate fi salvat dintr-un sezon complicat. Mourinho ştia şi ştie că Barcelona e, la această oră, peste Real. Nici nu poate fi altfel, e diferenţa dintre o echipă ce joacă din memorie şi o alta care abia se face, care încă se caută. Poate de aceea Mourinho şi-a focusat pregătirile pe Cupă, să ne gîndim doar care ar fi fost perspectivele sale astăzi dacă n-ar fi luat nici Cupa! Poate de aceea la Valencia, timp de o repriză, Real Madrid a arătat într-adevăr ca o mare echipă, ce-şi respectă tradiţia şi istoria.

Cu spirit, dar fără Jose
Pe de altă parte, stă în tradiţia Realului ideea de a nu renunţa nici o clipă, de a lupta pînă la capăt. Madrilenii numesc asta, cu mîndrie, "Espiritu Juanito", după numele primului mare "şeptar" din istoria Madridului, considerat protagonistul unor serii de reveniri miraculoase. Nu se ştie exact dacă Mourinho a auzit de Juanito (mort în aprilie 1992, la doar 37 de ani într-un accident auto), nici dacă îi este familiar refrenul "Illa, illa, illa / Juanito maravilla". Ar trebui, căci la victorii, suporterii obişnuiesc să înlocuiască numele lui Juanito cu numele echipei.

Pentru azi, fanii Realului cam la asta visează: "Illa, illa, illa / Madrid maravilla". Grea temă pentru Jose. S-a temut de Barcelona, a fost învins, ce-i rămîne azi de făcut? În condiţiile în care nu-i are la dispoziţie pe Ramos şi Pepe, suspendaţi, şi pe Khedira, accidentat. Şi în condiţiile în care echipa nu-l are la dispoziţie pe el, căci, suspendat fiind, n-are voie să intre în vestiar şi nici să comunice în vreun fel cu asistenţii săi.

"A por todos"
Presa din Madrid anunţă cu surle şi trîmbiţe că Real merge "a por todos!" la Barcelona. Cu alte cuvinte, "la atac". Cu Di Maria, Ozil, Cristiano şi Benzema. Doar cu Xabi Alonso şi Lass închizători, cu Albiol şi Carvalho în centrul apărării, cu Arbeloa şi Marcelo în laterale. O echipă foarte frumoasă, să recunoaştem, însă oarecum aceeaşi cu cea care a luat 5 goluri în noiembrie, patru dintre ele în prima repriză. Atunci au jucat Pepe în locul lui Albiol şi Ramos în locul lui Arbeloa, detalii care nu schimbă prea tare datele problemei.
Barcelona e o echipă care te poate ucide atunci cînd încerci să joci fotbal, te descoperi şi laşi spaţii, care devin şi mai mari în condiţiile dimensiunilor terenului de pe "Camp Nou". Însă Mourinho a văzut cu siguranţă cum a jucat Şahtior la Barcelona. Acel 5-1 din tur e mincinos, căci Şahtior i-a surprins de multe ori pe catalani cu evoluţia sa curajoasă. Iar Benzema şi Ronaldo nu sînt Luiz Adriano şi Willian.

Probabil că Guardiola nu va risca. Revine Iniesta, Puyol stă în continuare pe stînga, deşi prezenţa lui Benzema îl va obliga pe Mascherano la mai multă atenţie. E posibil să joace Keita şi nu Pedro, tocmai pentru mai multă grijă pe faza defensivă.

Şansa lui Mourinho
Mourinho va trebui să atace. Pe teren, nu doar în conferinţa de presă, la care oricum nu va participa, suspendat fiind. E şansa lui, nu are altă variantă. Şi mai are o şansă portughezul. A şi marşat pe această idee, declarînd că lupta e terminată. De cîte ori Barcelona s-a crezut superioară, a avut probleme. "Pe Bernabeu", pe 16 aprilie, cînd a avut 1-0 şi om în plus. Apoi în prima repriză din finala Cupei, cînd impresiile superiorităţii de pe "Bernabeu" nu se schimbaseră. Şi, ultimul exemplu, la San Sebastian, sîmbătă. Cînd, dimpotrivă, Barcelona s-a simţit încolţită, reacţia a fost exemplară, vezi a doua repriză din finala Cupei, cu o dominare absolut sufocantă.
De regulă, la Hollywood, o serie precum acest "El Clasico" îşi derulează deznodămîntul în ultimul episod. Va fi diseară altfel?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
doru5
doru5  •  03 Mai 2011, 11:08

RUsineeeeeeeeeeeeeeeeee mare rusineeeee!!!!!!!!!!!!!! Real Madrid , cel mai mare club de fotbal din lume , echipa care a incantat intotdeauna cu atacul in valuri...acum se apara in valuri!!!! Mare rusine!!!!! Nu stiu cat il mai rabda me Murinho! CUpa Spaneiei e un trofeu prea mic pentru Real! Sa joci acasa semifinala CL cu rivala de moarte si in minutul 20 sa ai doar 25% posesie e ceva de neimaginat!!! pacat de Ronaldo , Di Maria Ozil Benzema si toti ceilalti!!!! murinacio ucigatorul fotbalului ar trebui sa plece!

star01
star01  •  03 Mai 2011, 11:02

Barca va juca ceea ce stie,adica FOTBAL....DECI spectacol garantat si inca o victorie a Barcei!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close