INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  DECIZIE

UEFA a luat decizia în cazul lui Sebastian Colțescu » Ce se întâmplă cu Octavian Șovre și cu Pierre Webo

Comisia de Disciplină a UEFA a decis astăzi că nu a fost rasism nici la Sebastian Colțescu, nici al Octavian Șovre. Ambii au fost sancționați pentru conduită incorectă și vor trebui să participe la un program educațional. +11   FOTO
Comisia de Disciplină a UEFA a decis astăzi că nu a fost rasism nici la Sebastian Colțescu, nici al Octavian Șovre. Ambii au fost sancționați pentru conduită incorectă și vor trebui să participe la un program educațional.

Articol de - Publicat luni, 08 martie 2021 18:57 / Actualizat luni, 08 martie 2021 20:02

Comisia de Disciplină a UEFA a decis astăzi că nu a fost rasism nici la Sebastian Colțescu (43 de ani), nici la Octavian Șovre (47 de ani). Ambii au fost sancționați pentru conduită incorectă și vor trebui să participe la un program educațional.

Pe 8 decembrie, un scandal a făcut înconjurul lumii. Meciul PSG - Bașakșehir, din ultima etapă a grupelor Champions League, a fost suspendat definitiv, după ce Sebastian Colțescu, al 4-lea oficial al brigăzii conduse de Ovidiu Hațegan, l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, drept "ăla negru". Webo, Demba Ba, jucător la Bașakșehir, și alți membri ai delegației turce, l-au acuzat de rasism pe Colțescu, cele două echipe refuzând să mai continue partida. Reluată a doua zi, cu alți arbitri.

După o anchetă de două luni, inspectorul UEFA a ajuns la concluzia că nu a fost rasism, ci numai o conduită incorectă. Și în cazul lui Colțescu, și al asistentului Octavian Șovre, care folosise aceleași cuvinte.

Sebastian Colțescu, suspendat de UEFA! Ce a pățit Pierre Webo

Cazul a fost judecat de Comisia de Control, Etică și Disciplină a forului continental. Iar astăzi, la fix trei luni de la acel meci, s-a luat o decizie, care confirmă ceea ce a spus inspectorul UEFA. Nu a fost rasism! Și Colțescu, și Șovre au fost sancționați pentru încălcarea articolelor 11 și 6, comportament incorect. Nu pentru articolul 14 (ce include rasismul).

Iată ce s-a hotărât:

  • Sebastian Colțescu a fost suspendat până la sfârșitul sezonului, pe 30 iunie 2021. NU are voie să oficieze în nicio competiție, fie ea Liga 1, Liga 2 sau meci european!  Și obligat să participe la un program educațional înaintea datei de 30 iunie 2021.
  • Octavian Șovre nu este suspendat, dar trebuie să participe și el la acel curs. În același timp însă, UEFA l-a pedepsit și pe Pierre Webo, suspendându-l un meci pentru comportament nesportiv. Ceea ce confirmă cartonașul roșu pe care i-l arătase Hațegan în timpul partidei, pentru proteste repetate.

Decizia completă luată de UEFA în cazul lui Colțescu

  • „Să-l suspende pe Sebastian Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcții de arbitru până la sfârșitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat. 
  • Sebastian Coltescu va participa la un program educațional înainte de 30 iunie 2021.
  • Octavian Sovre a fost avertizat pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 alineatul (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat. 
  • Octavian Sovre va participa de asemenea la un program educațional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021. 
  • Prin această decizie, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a considerat, prin urmare, că ambii oficiali de joc au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) al “Regulamentului disciplinar UEFA” și articolul 6 alineatul (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA” (obligația de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 din “Regulamentul disciplinar UEFA” (rasism și alte conduite discriminatorii).
  • Comisia de Etică și Disciplină este de acord că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiți în mod adecvat și specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii și a cuvintelor care vor fi utilizate în competițiile UEFA. În context internațional, utilizarea corectă a limbajului este esențială pentru a evita situații precum cele care au avut loc în meciul menționat mai sus. 
  • În ceea ce îl privește pe Pierre Webo, antrenor secund al formației İstanbul Bașakșehir, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a decis că incidentele pentru care a primit cartonașul roșu au avut loc înainte de evenimentele care au dus la deciziile de mai sus, și a decis să îl suspende pentru un meci în competițiile UEFA pentru comportament nesportiv”, a fost decizia UEFA, conform FRF.

VIDEO. Aime Lema, despre cazul Colțescu: „Webo e conștient că arbitrul nu a vrut să-l jignească”

Citește și alte știri din fotbalul european: 

Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev, ia atitudine în disputa dintre Mircea Lucescu și ultrași

Dezvăluiri șocante despre Diego Costa și Luis Suarez: „Un șobolan dezgustător!” / „Oribil! Te lovea mereu”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (28)
adrian_hora
adrian_hora  •  09 Martie 2021, 09:06
Postat de red47army pe 09 Martie 2021, 07:17

***

corect, asa sa fi spus, la care hategan il intreba: si care e secundul? ca sunt imbracati la fel. pai, ala negru :)

adrian_hora
adrian_hora  •  09 Martie 2021, 09:03

nu a fost rasism a fost politicaly correctness aproape de absurd. uefa stabileste brigada de arbitri din aceiasi tara special ca sa poata vorbi si intelege intre ei fara probleme. *** ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

valu4ever
valu4ever  •  09 Martie 2021, 08:08

Mafia DE la uefa.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează