INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Ianis Zicu a povestit calvarul pe care l-a trăit în Coreea de Sud: „Eram deprimat total! După șase luni am clacat”

Articol de GSP - Publicat vineri, 26 februarie 2021 10:43 / Actualizat vineri, 26 februarie 2021 10:55

Ianis Zicu și-a amintit la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.RO, momente din experiențele pe care le-a trăit în Coreea de Sud la Pohang Steelers, dar și la Gangwon

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
  • Emisiunea în care a fost Ianis Zicu invitat a fost difuzată prima dată pe 2 februarie 2021.

- Ianis, cum a fost perioada ta în Coreea de Sud?
- Am rezistat doi ani, foarte greu. În 2012 m-a sunat un impresar din Iugoslavia care m-a întrebat dacă mă interesează să merg acolo. Discuțiile erau cu Pohang Steelers. Eu la ȚSKA Sofia aveam un contract de 500.000 de euro pe an și nu puteam să plec pe aceiași bani sau puțin mai mult. Am discutat cu ei și au dublat suma aceasta. Au plătit și 2,3 milioane de euro.

- Și așa s-a perfectat transferul tău!
- După 12 ore de zbor și încă 4 cu mașina, am ajuns la hotel la 11 seara. M-am dus să mă culc, dar la ora 7 dimineață mi-a zis antrenorul că avem alergare. Mi-am pus ceasul la 9, că nu mă trezesc așa devreme când abia am ajuns. Dacă au plătit banii ăștia, sunt jucător important.

- Și?
- Și la 7 dimineața bătea translatorul la ușă: „Hai, afară!”. „Lasă-mă să dorm, sunt dereglat complet!”. „Nu, afară!”. Am ieșit... 40 de minute de alergare la ora 7. Mă duc în cameră, la ora 10 alt antrenament. La ora 3 alt antrenament. Translatorul vine și-mi spune: „La ora 8 mai e un antrenament, dar e facultativ”. „Nu cobor!”.

- Așa.
- Dar a venit antrenorul: „Te rog frumos, ăsta-i facultativ, dar e tot lotul. Numai tu nu ești...”. Am făcut patru antrenamente! A trecut săptămâna asta foarte grea, eram deprimat total. Plecăm în Indonezia în cantonament. În cameră cu un băiat din Ghana. M-am dus la translator. „Eu la ultimele cluburi am stat singur, am o problemă cu somnul, sforăi mult și nu poate să se odihnească cel cu care stau în cameră. Vreau eu să-mi plătesc camera și să stau singur”.

- Și s-a rezolvat problema?
- Vine antrenorul: „Coreea rules. If you want european rules, go in Europe!”. Am acceptat, am înțeles că asta e cultura lor. Am stat șase luni, dar am clacat. Antrenorul voia să îi fie respectate toate cerințele, iar dacă unul era altfel avea impresia că-i perturbă energia grupului.

- Păi, și cum ai plecat?
- Am avut noroc să întâlnesc un antrenor care a lucrat cu Olăroiu. M-a văzut la unele meciuri și a zis să merg la echipa lui. „Dacă ne salvăm de la retrogradare, eu îți garantez că mai stai cu mine încă un an. Nu avem același nivel salarial, dar ne înțelegem cu Pohang, plătesc ei o parte, noi o parte și vii la noi. Programul tău e de un singur antrenament pe zi, la ora 3, nu se intră în cantonament, veniți direct la meci, ca în Anglia”. Am stat un an și jumătate cu plăcere și cu bucurie la Gangwon. Am renunțat la 15% salariu pe tot anul, doar ca să lucrez cu acest antrenor.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Trauma pe care a trăit-o în copilărie unul dintre cei mai cunoscuți artiști români: „Am luat bătaie de la rapidiști, la Lujerului!”

EXCLUSIV Cristi Borcea: „La Jilava făceam duș 200 de persoane într-o singură oră. Acolo am lucrat la centrala termică și am dat cu mopul pe holuri”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
remarque
remarque  •  26 Februarie 2021, 12:18
Postat de catalin.palcu pe 26 Februarie 2021, 11:33

Si eu sunt pt disciplina si munca, dar nici sa fii absurd. Cine a calatorit macar 12 ore consecutiv cu avionul si a schimbat 6-7 fusuri orare, stie cum te simti in primele zile. E ridicol sa te astepti sa poata face 4 antrenamente in prima zi dupa o asemenea calatorie. Altfel clar si Ianis Zicu a fost un alt talent irosit al fotbalului romanesc. Sau in fine poate suna prea dur, sa zicem ca nu si-a valorificat la maxim potentialul avut.

da. Probabil daca avea ambitie macar jumatate din cat a avut talent, putea ajunge la un alt nivel.

catalin.palcu
catalin.palcu  •  26 Februarie 2021, 11:33

Si eu sunt pt disciplina si munca, dar nici sa fii absurd. Cine a calatorit macar 12 ore consecutiv cu avionul si a schimbat 6-7 fusuri orare, stie cum te simti in primele zile. E ridicol sa te astepti sa poata face 4 antrenamente in prima zi dupa o asemenea calatorie. Altfel clar si Ianis Zicu a fost un alt talent irosit al fotbalului romanesc. Sau in fine poate suna prea dur, sa zicem ca nu si-a valorificat la maxim potentialul avut.

747433218723787
Dan Catalin  •  26 Februarie 2021, 11:15

Auzi acolo Calvarul trait.... Daca sa muncesti pentru ce esti platit e calvar da-o incolo de treaba

Vezi toate comentariile (3)
Comentează