INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  STRANIERI

EXCLUSIV Incredibil! Și Liechtenstein ne „suflă” internaționalii de juniori: "Aici nu-mi plătesc cantonamentele la club, ca-n România, și am ghete adidas de la 16 ani"

Giovanny Popescu
Giovanny Popescu

Articol de - Publicat luni, 28 ianuarie 2019 08:46

De ce ne pleacă internaționalii de juniori: tânărul Giovanny Popescu, 18 ani, povestește că-n Liechtenstein, unde deja a debutat la seniorii lui Vaduz, "nu-mi plătesc cantonamentele la club, ca-n România, și am ghete adidas de la 16 ani".

E singurul român din singura țară care nu are un campionat intern. Însă e în avantajul lui Giovanny Popescu, stoper la FC Vaduz, în Liechtenstein. La doar 18 ani, fundașul central, care poate opera la fel de bine și-n benzi, a debutat deja în liga secundă elvețiană. Challenge League, o divizie decentă, care aliniază la start echipe precum Servette Geneva și Lausanne, ambele multiple campioane ale Elveției, cu 24 de titluri împreună.

Vaduz, și ea fostă prim-divizionară, l-a remarcat pe Popescu, iar acesta e, la 18 ani, chemat la antrenamentele echipei mari și folosit pe un post unde se riscă destul de rar cu un proaspăt major.

"Aduceam bani de acasă"

Fiu al unui fost jucător la LPS Iași, Giovanny a sosit în 2015 la Widnau, în Țara Cantoanelor, aproape de granița comună Elveția - Austria - Liechtenstein, la 5 ani după ce tatăl său se stabilise acolo. "Jucam la Iași, în România, însă posibilitățile materiale erau limitate. Deși fotbaliștii, juniorii, erau mult mai buni în România. Însă aici sunt alte condiții".

Ajuns ușor la Vaduz după un trial scurt la centrul de performanță al clubului, Giovanny povestește că "de la 16 ani am primit, imediat, un echipament complet de la adidas, inclusiv ghete. La fel cum primeau toți colegii mei. Nu mai spun că aveam plătit totul în cantonamente, pe când în România, din păcate, aduceam bani de acasă".

"Eu vreau România"

Iar Popescu a devenit unul dintre favoriții lui Mario Frick, legenda statului liliputan, golgeterul all-time al naționalei, 16 goluri. La 44 de ani, Frick e antrenorul echipei de seniori de la Vaduz și cel care l-a debutat în toamnă pe Giovanny. 

"Mă vor în naționala lor, chiar dacă încă nu am cetățenia. Însă, vă spun sincer, eu mă gândesc doar la echipa națională a României". Acolo unde a și debutat deja la nivel de U15 și U16, sub antrenorul Gabriel Manolache.
"Imediat după selecții am plecat. Mi-am dat seama că pentru a continua la nivel înalt, trebuia să plec afară".

Bratu i-a cerut DVD

La fel cum este conștient că "în acest moment, vreau să joc mai sus, la nivel profesionist". Giovanny spune că de-atunci n-a mai fost chemat la echipa națională. "Mi-a mai cerut domnul Bratu un DVD, pe când era selecționer. I-am spus însă că, la nivelul nostru, nu putem avea posibilitatea să stea o cameră doar pe noi", completează tânărul.

Însă cum Frick îl are în vedere din ce în ce mai des, Popescu speră la un upgrade rapid. "Sunt oameni din Germania, Austria, Elveția, de peste tot care ne urmăresc. Și sper din toată inima să trec repede la următorul nivel". 

"Liechtenstein e o țară cu foarte mulți oameni bogați, dar serioși și reci"
Giovanny Popescu, fundaș FC Vaduz

7este locul ocupat în prezent de Vaduz în liga secundă elvețiană

19 victoriiare Vaduz în istorie în cupele europene, unde ajunge, în Europa League, ca deținătoare a Cupei Liechtensteinului: cea mai răsunătoare a fost în toamnă, 1-0 cu Levski

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
mioriticul
mioriticul  •  28 Ianuarie 2019, 19:04
Postat de rocky2 pe 28 Ianuarie 2019, 13:30

In curand ne vom batea de la egal la egal cu tari ca Lichtenstein sau Gibraltar! Hai Romania!

In caz ca progresam, da.

adi67
adi67  •  28 Ianuarie 2019, 16:53
Postat de Ion-Nelu Nistor pe 28 Ianuarie 2019, 14:14

De ce nu... Urmeaza Andora; San Marino, Feroe, Kosovo, Gibraltar, Malta si Vatican.

Kosovo , nu ... Astia ne cocoseaza acum , daca ne prind .

martinpen
martinpen  •  28 Ianuarie 2019, 15:26
Postat de Radu Mihai pe 28 Ianuarie 2019, 15:08

sepsi.osk,sunt pensionar,nu ma intereseaza fotbalul,dar rasfoiesc toata presa din lipsa de activitate,replica matale indica un anumit grad de inteligenta!

Si dupa mintea dumitale, doar aia destepti au dreptul la o replica? Prostii nu au voie sa spuna nimic? Corect ar fi ca oricine sa aiba dreptul la o replica. Nu mai face matale estimari, ca nu te plateste nimeni... Si nici nu te crede nimeni...

Vezi toate comentariile (15)
Comentează