INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Promisiunea unuia dintre cei mai talentați tineri jucători români: "Vrem să fim următoarea Generație de Aur!" » Scene incredibile după ratarea calificării la U19

Articol de - Publicat duminica, 10 iunie 2018 12:33

Marco Dulca (19 ani) este de 3 ani în Anglia, iar începând de sezonul viitor așteaptă să joace primele meciuri pentru echipa de seniori a lui Swansea, care tocmai a retrogradat în Championship.

- Salut, Marco! Cum te mai simți în Insulă?
- Sunt de ceva timp în Anglia și pot spune că m-am acomodat. Mă simt ca acasă. Mă bucur că am reușit să încep o viață nouă aici.

- Poate părea ciudat, dar retrogradarea lui Swansea înseamnă o șansă pentru tine...
- Desigur, eu așa o văd. Chiar cred că voi avea șansa mea în sezonul viitor. Sper ca Swansea să se uite mai atent spre tinerii de perspectivă și să înceapă un proiect nou. Îmi doresc mult să debutez la echipa unde am crescut pe plan profesional și nu numai.

- Dacă nu se întâmplă asta, iei în calcul o plecare?
- Cred că da. Nu m-ar deranja să fiu împrumutat în League One. Îmi doresc să cresc mult și cred că doar jucând în meciuri cu miză mare pot face asta.

"Suntem cu 100 de ani în spatele Angliei"

- Cât de mult te-au ajutat cei 3 ani în Anglia?
- Crede-mă că e o diferență foarte mare față de atunci când am plecat. M-am dezvoltat foarte mult fizic. Ăsta e punctul lor forte și a trebuit să mă acomodez la acest stil. M-am și maturizat foarte mult, am reușit să văd unele situații cu alți ochi, să fiu mult mai ponderat și să gândesc mai mult când iau anumite decizii.

- Cât de mare e diferența față de România?
- Nici nu sunt termeni de comparație. Suntem la 100 de ani distanță față de condițiile de acolo. Ăsta e adevărul, chiar dacă doare.

- A fost atât de mare șocul?
- Recunosc că am fost surprins de metodele de antrenament. E altceva, mai ales la cât se lucrează în sala de forță, ce condiții sunt. Foarte greu de explicat. Aici colegii și toți cei din echipă sunt lângă tine, te susțin și te ajută în fiecare zi pentru a fi mai bun. E un interes comun pentru binele echipei.

- Regreți în vreun fel plecarea?
- Niciodată! De ce să joc în Liga a 2-a din România când aveam șansa mea de a debuta în Premier League? OK, nu s-a întâmplat, dar consider că am evoluat mult. N-am să regret vreun pas pe care îl fac în cariera mea.

- A contat mult și cuvântul părinților?
- Mi-au spus doar să fiu serios, să nu uit de ce am plecat la Swansea, să dau totul și să le arăt că nu s-au înșelat când m-au luat. Părinții îmi dau sfaturi în fiecare zi și mă susțin necondiționat.

- Ai fost vreodată la prima echipă?
- În ultimele luni m-am antrenat mult cu ei. Antrenorul mă voia, mă cerea din ce în ce mai mult la ședințele de pregătire ale primei echipe. Neșansa a fost că echipa avea situația grea, lupta pentru salvarea de la retrogradare și era greu de crezut că se poate risca introducând tineri.

"Toți plângeam în vestiar"

- Cât te-a afectat eșecul de la naționala U19, când ați ratat atât de dramatic calificarea la turneul final?
- Sincer, cred că am avut cea mai urâtă săptămână. Eram supărat și foarte moale la antrenamente. E greu să treci peste un astfel de eveniment. Mă bucur că am reușit până la urmă să las totul în spate și că am învățat ceva din acest eșec.

- Cum era atmosfera în vestiar după meci?
- Ca la înmormântare. Toți plângeam, iar la un moment dat s-a făcut liniște. Nu ne venea să credem că trecem prin așa ceva. Sper să fie ultima dată când pățesc asta, deși în fotbal se mai întâmplă.

- Ce v-a zis antrenorul Boingiu?
- A încercat să ne încurajeze pe fiecare în parte. E clar că e greu să gestionezi un vestiar de tineri care plâng. Nu aș fi vrut să fiu în pielea dânsului în acel moment.

- Moruțan a fost afectat?
- Mi-a fost coleg 10 ani la U Cluj și e un jucător care pune mult suflet în tot ceea ce face. Am încercat să-l încurajăm, dar era greu. Începuse să intre într-o mică depresie. Mă bucur că până la urmă a izbutit să treacă peste.

- Cât de mult promite această echipă?
- Îmi place foarte mult lotul, mă simt foarte bine cu băieții de la U19 și U21. Văd un viitor frumos al naționalei și sper ca noi să fim următoarea Generație de Aur.

- Care sunt calitățile tale de bază?
- Recuperez multe mingi, am o capacitate de efort foarte mare, alerg poate 12-13 kilometri pe meci.

- Ai vreun fotbalist cu care te poți compara?
- Casemiro de la Real Madrid. Nu pot să zic că îmi este idol, nu urmăresc vreun jucător de aproape. Nu vreau să fiu copia nimănui. Orice fotbalist poate să îmbunătățească ceva în fiecare zi.

270 de minuteîn 3 meciuri a adunat Marco în meciurile de la Turul de Elită

"Sunt un tip foarte ambițios, îmi place să muncesc și nu mă opresc până nu îmi ating obiectivul" Marco Dulca 

"Visez să joc în Premier League. Dacă voi fi sănătos și voi munci la fel de mult ca până acum, sunt convins că voi reuși" Marco Dulca 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
fibra
fibra  •  10 Iunie 2018, 16:42

Promisiunea nu are nici o valoare. E doar o dorință care 99 % nu are cum să se împlinească. Dacă trăim în lumea viselor mai mult ca sigur o luăm razna.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  10 Iunie 2018, 16:30

pai daca suntem asa in urma angliei ...ce generatie de aur visezi ?...propune ti sa treci de albania...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close