INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ROMÂNUL NERAZZURRO

Nouă jurnalişti de top din Italia spun pentru GSP: “Inter trebuie să-l păstreze pe grande Chivu!”

Nimeni de la Inter nu i-a putut reproșa vreodată lui Cristi Chivu că nu luptă pentru culorile nerazzurre. FOTO Reuters
Nimeni de la Inter nu i-a putut reproșa vreodată lui Cristi Chivu că nu luptă pentru culorile nerazzurre. FOTO Reuters

Articol de - Publicat marti, 14 februarie 2012 00:00 / Actualizat luni, 13 februarie 2012 23:22

Mari nume ale presei sportive italiene cred că Massimo Moratti trebuie să îl păstreze pe jucătorul "inteligent, dedicat şi polivalent"

Exact cum era de aşteptat. Massimo Moratti a decis de mult că îi va reînnoi contractul lui Chivu. La rîndul său, Marco Branca, directorul sportiv al Interului, avea în agendă să se întîlnească în februarie cu Victor Becali pentru a pune totul negru pe alb.

Răbufnirea
Insistăm de luni de zile că Interul, de la proprietar pînă la antrenor, doreşte ca fundaşul român să continue! Inteligenta sa tactică este, probabil, unică în Europa: nimeni nu joacă central sau lateral cu aceeaşi uşurinţă. Acum cîteva luni, într-un interviu acordat televiziunii Sky, a răbufnit: "Uneori sînt acuzat că pe bandă nu sînt foarte ofensiv şi rapid. Dar rolul meu natural este un altul, pe stînga mă adaptez cu plăcere, însă este clar că nu m-am născut pentru a juca lateral. Puneti-l pe Maicon să joace central sau pe Lucio in locul meu. Credeti că s-ar descurca?".

"Picioare educate"
În ţara tacticii, unul ca el este fundamental. Are o experienţă uriaşă, cunoaşte mecanismele jocului defensiv în manieră perfectă, face aşa-numita diagonală ca nimeni altul. În plus, are o calitate rară pentru un fundaş: "picioare educate", cum se spune în Italia, adică o tehnică ce permite echipei să înceapă construcţia jocului din apărare. Nu e o întîmplare că Milan s-a gîndit la el pentru a-l înlocui pe Nesta. Galliani l-a contactat, aşa cum face cu toţi jucătorii care au contractul în scadenţă. Nu s-a mers mai departe, asa cum nu s-a mers cu Realul. PSG şi Manchester City aşteaptă să vadă cum se va încheia povestea.

Ce va hotărî Cristi?
Rămîne de vazut ce va hotărî Cristian. Pare că jucătorul a rămas impresionat de modul insistent în care Moratti a încercat şi incearcă să îi demonstreze cît de important este pentru prezentul şi viitorul clubului. Este şi va fi un pilon al Interului. Clar că unica problema este legată de suma oferită şi de durata contractului. Marco Branca îl aşteaptă pe Becali pentru partea birocratică. Partea fotbalistică a fost decisă, cea umană şi ea: am povestit totul în urmă cu cîteva zile. Dacă va semna sau nu, depinde doar de el.

3 milioane de euro pe an ar fi salariul lui Chivu potrivit noului contract propus de Inter (în prezent, cîştigă 5,5 milioane)

2 ani ar fi durata noului angajament cu gruparea nerazzurra: ar expira în iunie 2014

68 de milioane de euro a plătit în total Massimo Moratti, în 5 ani, pentru Chivu (salariu, taxe, suma de transfer de la Roma)

5 ÎNTREBĂRI DESPRE LEGĂTURA CHIVU - INTER
I-am întrebat pe cei mai importanţi ziarişti care urmăresc de o viaţă clubul nerazzurro ce părere au despre reînnoirea contractului lui Cristian. Cinci întrebări, cinci răspunsuri. Cu o concluzie: toţi îl văd pe Chivu jucînd în continuare la Inter.

1. E just sau nu ca Inter să îi prelungească angajamentul?
2. Unde va juca de acum înainte, central sau pe bandă?
3. Care este cea mai mare calitate a lui Cristian?
4. Cum l-aţi defini într-un cuvînt sau o frază?
5. Care este episodul legat de Cristian care v-a marcat în cei cinci ani la Inter?


Enzo Palladini, redactor şef-adjunct la Mediaset Sport
1. Discursul este complex. Dacă ar exista voinţa de a reînnoi echipa, atunci nu ar fi corect să se continue cu Samuel, Zanetti, Chivu, Lucio, Cambiasso, Stankovici şi Cordoba. Dar Moratti vede lucrurile în mod divers şi atunci da, Chivu trebuie să renoveze, e cel mai tînăr dintre ei.
2. Central, unde a jucat mereu mult mai bine, chiar dacă accidentul de la Verona poate îl condiţionează cînd loveşte mingea cu capul.
3. Calmul cu care reuşeşte să depăşească dificultăţile şi criticile.
4. Dă încredere, te poţi baza mereu pe el.
5. Roma-Inter 1-0, cu Benitez antrenor: cînd a traversat terenul şi a ţipat la Rafa (foto): "Nu pot juca singur împotriva tuturor pe stînga".

Andrea Paventi, Sky Sport
1. Este un jucător de mare valoare, a dat enorm Interului şi mai ales a demonstrat cît de mult ţine la acest club: s-a recuperat în timp-record după accidentarea de la Verona. O resursă importanta pentru Inter.
2. El vrea central, dar a avut "ghinionul" de a fi în echipă alături de jucători ca Samuel şi Lucio, iar Mourinho l-a mutat pe stînga, unde îi dădea mare încredere. În viitor poate va juca mai des în mijloc, are calităţi imense: ştie să anticipeze şi să înceapă acţiunea de atac.
3. Are o sensibilitate tehnică extraordinară, nici un alt fundaş nu pasează ca el. Clarviziune şi picior de mare fotbalist.
4. Este foarte căpos. În sensul bun, evident. La propriu şi la figurat, avînd în vedere ce i s-a întîmplat la Verona...
5. Cînd a înscris împotriva Atalantei eram lîngă banca Interului: s-a îmbrăţişat cu Motta, iar apoi Mourinho i-a întins mîna, un fel de give me five. L-am văzut emoţionat.

Massimilano Nebuloni, Sky Sport
1. E o decizie justă. E cel tînăr între fundaşii Interului, avînd în vedere că Ranocchia a dezamăgit şi poate o să fie vîndut, iar Cordoba, Samuel şi Lucio nu mai au nivelul necesar pentru un club cu pretenţii.
2. Cred că o să fie folosit în continuare ca jolly.
3. Are un echilibru interior formidabil şi este o persoană foarte educată. Păcat că nu vrea să vorbească mai des cu presa.
4. Face mereu lucrul just.
5. Lacrimile de pe Bernabeu, după victoria în Champions. Şi faptul că după ce a primit cartonaşul roşu cu Bari, pentru un pumn dat lui Rossi, a venit în fata telecamerelor şi şi-a cerut public scuze. Să te prezinţi cum a făcut-o el nu s-a mai văzut!

Fabio Monti, Corriere della Sera
1. E o decizie foarte justă, e un jucător de mare încredere. Cristian poate juca peste tot, cred că multă lume nu îl apreciază cît ar merita.
2. Consider că va juca şi central, şi pe stînga, este un fotbalist cu o capacitate de adaptare extraordinară.
3. Are o tehnică individuală perfectă. Dacă ar fi şi puţin mai rapid l-aş considera cel mai mare fundaş al ultimilor ani.
4. Poate juca în orice rol, şi la mijlocul terenului.
5. Golul împotriva Atalantei, 24 aprilie 2010, în minutul 77 şi 17 secunde: după ce a înscris şi-a scos casca şi a privit înspre cer. Un moment incredibil.

Marco Lombardo, redactor şef la Il Giornale
1. Nu cred că e o idee bună. A fost un protagonist absolut al succeselor Interului, dar acum cred că a venit timpul să înceapă o nouă aventură în alta parte, pentru a-şi termina cariera.
2. Pe stînga e tot mai greu din cauza anilor care trec pentru toată lumea. Ar fi ideal în centru, dar cred că pentru o echipă de nivel foarte înalt este uşor depăşit în momentul de faţă.
3. Îţi poţi pune liniştit toată încrederea în el.
4. Este foarte concret.
5. Cînd şi-a cerut scuze pentru pumnul dat lui Rossi. Dovadă de mare onestitate, calitate rară în lumea fotbalului.

Andrea Ramazzotti, Corriere dello Sport
1. Da, e just să i se reînnoiască. Sînt puţini ca el, în stare să joace în două, trei roluri cu acelaşi randament. În plus are o mare experienţă, cunoaşte clubul şi ceilalţi jucători.
2. Cred că va face cum a făcut Maldini: din fundaş lateral va deveni central. Cînd anii încep să se simtă, e mai bine să joci unde se aleargă mai puţin.
3. Modul în care loveşte balonul cu stîngul: fantastic.
4. O voinţă ieşită din comun.
5. Evident, episodul de la Verona, penalty-ul decisiv transformat la Napoli, în Cupa Italiei, anul trecut.

Mirko Graziano, Gazzetta dello Sport
1. Da, nu numai că e just, dar e o decizie inteligentă. Cristian s-a sacrificat enorm pentru Inter. Un jucător de nivelul lui putea să spună că vrea să joace numai fundaş central, dar pentru binele echipei a acceptat şi un alt rol.
2. Central. Ştie să joace şi în apărarea cu trei fundaşi, e un jucător foarte modern, cu picior şi creier de mijlocaş.
3. Are o tehnică superfină, poate evolua oriunde, cu Mancini a jucat deseori, şi bine, şi ca mijlocaş stînga.
4. E un profesionist perfect, foarte educat şi inteligent.
5. Cînd Inter a cîştigat primul campionat cu Mourinho, echipa era la Appiano Gentile. Milan a pierdut la Udine, iar Inter a devenit campioană fără să mai joace. Chivu şi Cordoba au îmbrăţişat toţi ziariştii care, la ora 23:00, erau acolo pentru a scrie despre despre sărbătorirea titlului. Cristian mi-a spus: "Grazie, am învins cu toţii".

Andrea Elefante, Gazzetta dello Sport
1. E o decizie corectă, dar sper că va avea garanţii pentru a evolua în centru. Un profesionist desăvîrşit, dar postul de fundaş stînga a devenit un bumerang. Oricum ar fi fost absurd să pierzi un jucător ca el.
2. Aş vrea să îl văd central.
3. E un leader, are multă carismă.
4. Generos, chiar prea generos.
5. Cred ca mă pot mîndri de a fi unicul ziarist care a fost la el acasă imediat după operaţie. Îmi aduc aminte şi acum, cicatricea încă nu era inchisă, şi cu toate astea m-a lăsat să fac poze. Printre altele, aparatul foto era al Adelinei. Uman şi profesional a fost una dintre experientele mele cele mai profunde.

Stefano Pasquino, Tuttosport
1. Da, pentru că e încă tînăr şi poate să dea încă mult. Practic, Inter cu zero euro are un jucător care poate acoperi două roluri, la nevoie chiar trei. Unde găseşti un altul ca el?
2. Fără îndoială fundaş lateral. Inter vrea să îi prelungească şi lui Samuel, aşa că va fi greu să îl vedem central. Păcat, pentru că pe stînga nu reuşeşte să se exprime la nivelul calităţilor pe care le are.
3. Este de o seriozitate incredibilă. Cînd e accidentat face şi antrenamente suplimentare numai pentru a se întoarce cît mai repede în formă.
4. Preţios. Nu are niciodată scăderi de forma. Te poţi baza mereu pe el sută la sută
5. Golul cu Atalanta, pentru că a însemnat practic renaşterea sa. Cu acel gol a început a doua viaţă a lui Chivu

"Sigur ne vom întîlni cu cei de la Inter în această lună. Prioritatea noastră? Chivu să rămînă la Inter! Respectăm mult acest club şi pe patronul său, Massimo Moratti"
Victor Becali, impresar Chivu

O altă confirmare
Gianluca Di Marzio, celebru jurnalist italian de la televiziunea Sky Sport, considerat marele expert al presei peninsulare în materie de transferuri în fotbal, a anunţat pe pagina sa de Internet că Inter vrea să-l păstreze pe Chivu. În această săptămînă, patronul Moratti îi va propune un nou contract lui Cristi într-o întîlnire cu Victor Becali.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
stelist1986
stelist1986  •  14 Februarie 2012, 11:48

E un fotbalist foarte bun dar s-a gresit cand lumea de la noi l-a vrut lider la Nationala. Nu vedeti ca toti jurnalistii de mai sus il lauda dar vorbesc despre el cu duiosie, ca despre un copil cu caracter frumos, nu ca despre Gica Popescu sau Baresi? Mai e ceva. La Inter a castigat CL si campionate si uite ca tot il fluiera fanii si il critica presa. Nu vrea sa se retraga de la Inter ca de la Nationala? Diferenta ar fi ca la Nationala n-a castigat nimic dar cu Inter da, 5,5 milioane/an. Patriotismul, spiritul de echipa, mandria nationala, imnul national , performanta sportiva , astea -s povesti!

ciocaneanu
ciocaneanu  •  14 Februarie 2012, 11:22

A avut parte de educatie in familie, maica-sa s-a ocupat de el, iar faptul ca a plecat de tinar din tara l-a ferit de multe belele si in acelasi timp a invatat ce inseamna sa fi porofesionist adevarat. Acum culege roadele seriozitatii si determinarii sale. Fara munca si sudoare nu ajungi prea departe. Bravo Cristi, bine ca mai avem si asemenea exemple!

spq
spq  •  14 Februarie 2012, 10:47

Chivu este unul dintre cei mai buni fotbalisti in activitate, super profesionist si cu siguranta Inter ii va preli=ungi crontractul. Multa bafta Cristi!!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează