INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GERMANIA

Povestea lui Andreas Ivan, românul care a debutat la 28 de ani în Bundesliga » Cuvinte de laudă de la antrenorul care l-a susținut mereu: „Nu poți greși cu el!”

Andreas Ivan, în centru // Foto: Imago
Andreas Ivan, în centru // Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2023 15:51 / Actualizat miercuri, 25 ianuarie 2023 18:25

Andreas Ivan (28 de ani) este un jucător de origine română care a debutat la 28 de ani în Bundesliga, în tricoul lui Schalke.

Toamna trecută, în octombrie, Andreas Zimmermann îi făcea reclamă unui alt Andreas. Antrenorul lui Ahlen, fost jucător la Hertha și Union Berlin, printre alte echipe, îi sfătuia pe cei de la Schalke să-l promoveze la prima echipă pe atacantul care lucrase cu el sezonul trecut.

Zimmermann: „Locul lui Andreas Ivan e în Bundesliga”

„Andy Ivan trebuie să facă saltul la profesioniști! E foarte limpede”, declara Zimmermann pentru Revier Sport, un site dedicat regiunii Ruhr. „Locul lui nu e la formația secundă, ci în Bundesliga. Am văzut-o pe Schalke, îi lipsește viteza, de aceea e nevoie de Andy, mă așteptam să fie deja acolo”.

Tehnicianul era convins că „nu poți greși cu el. Folosește-l! Poate oferi ce nu au alții”. Dezvăluia, în același timp, că a încercat să-l păstreze pe Ivan la Ahlen, în vara lui 2022. „I-am făcut o ofertă, ne-am dus până la acoperiș pentru el, cea mai bună propunere din ultimii zece ani la Ahlen. Dar agentul lui ne-a zis: «Extraordinar, mulțumim. Merge la Schalke»”. 

Regreta pentru el: „Totuși, era la Schalke II, nu la Schalke”. Și Ahlen, și Schalke II evoluează în Regionalliga West. Liga a 4-a germană.

Povestea lui Andreas Ivan, românul care a debutat la 28 de ani în Bundesliga » Cuvinte de laudă de la antrenorul care l-a susținut mereu: „Nu poți greși cu el!”
Andreas Zimmermann

Andreas Ivan: „Am rămas cu gura căscată”

Aflând ce frumos a vorbit Zimmermann despre el, Ivan a spus tot pentru Revier Sport: „Sincer, nu mă așteptam. Când am citit, am rămas cu gura căscată. M-am simțit onorat. Ce încredere are în mine! A fost un moment foarte special. Apreciez mult gestul lui”.

Andreas Ivan avea 27 de ani atunci, se născuse la Pitești, dar trăia din 1997 în Germania, unde se stabilise cu părinții. Acolo a învățat fotbal, la Academia lui Stuttgart, alături de Joshua Kimmich și Serge Gnabry, dar el a rămas la nivel mic la seniori. Până acum. 

După o mulțime de aventuri la echipe de liga a treia, a patra sau a cincea, după un an în Statele Unite, la New York Red Bulls, a venit și momentul lui Andy, cum îi spun apropiații.

„Cârtița” de la Bayern! Dat afară după 11 ani la club, pentru că ar fi „scurs” informații
BAYERN MUNCHEN
„Cârtița” de la Bayern! Dat afară după 11 ani la club, pentru că ar fi „scurs” informații

Andreas Ivan, promovat la prima echipă a lui Schalke în decembrie

Pe 27 octombrie, la puțin timp după acel interviu al lui Zimmermann, Schalke a schimbat antrenorul, sperând ca Reis să reușească imposibilul. Salvarea albaștrilor, evitarea retrogradării, la doar un an de la întoarcerea în elită. Și Reis a avut ochi și pentru Andreas Ivan.

În decembrie, l-a promovat la prima echipă, i-a dat mai multe șanse în amicale. Etapa trecută, la 0-3 cu Hertha, a rămas pe banca de rezerve. Iar marți, i-a oferit ocazia debutului în Bundesliga. Cel mai frumos cadou pentru ziua de naștere în această lună. Pe 10 ianuarie a împlinit 28 de ani. Pe 24 ianuarie, a jucat prima oară la cel mai înalt nivel al Germaniei.

5 goluriși 5 assisturi a avut Andreas Ivan în 16 meciuri jucate în acest sezon la Schalke II, în liga a 4-a germană

Kicker: „Schalke a arătat o imagine diferită”

A intrat chiar după pauză, cu numărul 37, în locul lui Jordan Larsson, fiul fostului mare internațional suedez Henrik Larsson. În fața lui, o linie defensivă tare, cu croatul Gvardiol în centru, unul dintre cei mai buni tineri stoperi ai lumii. Leipzig conducea deja cu 4-0 după 45 de minute. 

Odată cu apariția lui, Schalke și-a mai revenit. „Antrenorului i-a plăcut reacția după pauză. Echipa sa a arătat o imagine diferită, combativă”, a comentat Kicker.

Schalke a redus scorul, 1-4, dar a cedat în final, primind încă două goluri. 1-6. Usturător eșec. Dar pentru Ivan rămâne debutul în Bundesliga.

450 de mii de eurovalora atacantul în 2019, când era la NY Red Bulls. Acum, cota lui e de 150.000 (transfermarkt.de)

Andreas Ivan, o selecție la Germania U19. Două la România U21

Crescut în zona Stuttgart, Andreas a atras la un moment dat atenția a două naționale de juniori, având dublă cetățenie, română și germană. În 2014, a jucat un meci pentru Germania U19. Un an mai târziu, a descoperit și România U21, cu Cristi Dulca selecționer. 

Două partide, la 0-0 în amicalul contra Poloniei și la 1-0 cu Luxemburg, în preliminariile Euro 2017. Dulca îl descria astfel atunci pe site-ul FRF: „Am descoperit un jucător tehnic, cu reale calități. L-am avut timp de 16 zile la pregătiri, s-a acomodat repede și mi-am dat seama că e un băiat muncitor, se vede că provine din cultura germană”.

Citește și alte știri:

Transformare radicală pentru națională! Se modifică preliminariile pentru Mondial

Universitatea Craiova și-a prezentat noul transfer » Este a treia achiziție a iernii

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (3)
Vali1951
Vali1951  •  26 Ianuarie 2023, 03:22

Ce m aș bucura să contribuie la rămânerea echipei în prima ligă, deși e f greu. Kapitulieren werden wir nicht ! F C Schalke 04 Gelsenkirchen !

pinguinul_japonez
pinguinul_japonez  •  25 Ianuarie 2023, 22:41

asta da talent precoce, nu ca alti expirati care debuteaza in bundesliga la 16/17 ani .

PCBorcea
PCBorcea  •  25 Ianuarie 2023, 19:07

Andi a inceput fotbalul in Wuerzburg si a fost des la Marcel Raducanu la scoala de fotbal !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează