O nouă limbă este marea atracție a internauților. O poți învăța în doar 30 de ore

Articol de GSP joi, 23 iulie 09:37

Toki Pona este noua invenție a internauților, avînd deja forte mulți adepţi în spațiul virtual. Este vorba despre o limbă foarte recent inventată, care conține 123 de cuvinte și care a fost creată în anul 2001 de către Sonja Lang. Toți cei care au început să utilizeze această modalitate de comunicare spun că au învățat să exprime aproape orice, chiar dacă această limbă are un număr foarte mic de cuvinte.



Creatoarea acestei noi limbi a vrut să concentreze limbajul și să îi facă pe vorbitori să reducă gândirea simbolică la elementele de bază. Aceasta spune că ar fi foarte simplu să devină o limbă internațională pentru că poate fi învățată în doar 30 de ore, iar oamenii ar putea să se înțeleagă între ei cu mult mai multă ușurință.

Toki Pona are doar cinci palete de culori: loje (roșu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) și walo (alb). Un vorbitor poate combina cuvintele pentru a crea diferite nuanţe. De exemplu, loje walo este roz.  În cazul numerelor, totul este mult mai simplu. Există doar wan (unu), tu (doi) și mute (câteva). Pentru a spune numarul dorit, vorbitorii trebuie sa repete, adaugand pana cand ajung la numarul respectiv.  Multe dintre cuvintele precum "te rog" sau "mulțumesc" sunt exprimate doar prin limbajul corpului, fără să existe cuvinte pentru a le exprima.

O nouă limbă este marea atracție a internauților. O poți învăța în doar 30 de ore