GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REPORTAJ

Valea arămie a pompierilor » Stadionul Electroputere, într-o stare deplorabilă: rugină, pământ și buruieni pe arena unde au fost crescuți jucători de seamă

Stadionul Electroputere // foto: GSP +37   FOTO
Stadionul Electroputere // foto: GSP

Articol de , - Publicat luni, 23 august 2021 10:42 / Actualizat luni, 23 august 2021 10:53

Stadionul Electroputere din Valea Roșie s-a transformat total! Nu mai arată a teren practicabil, nici măcar pentru o echipă de Liga a 3-a. Plină de rugină, năpădită de buruieni, arena pe care au crescut Dănciulescu, Adrian sau Sabin Ilie a devenit loc de întreceri între pompierii din Craiova.

De la Sorin Cârțu la Mirel Rădoi, de la Ionel Dănciulescu până la frații Adrian și Sabin Ilie. O mică parte dintr-un lung șir de fotbaliști "cu ștaif" care s-au rodat la Electroputere. Acolo au simțit gustul fotbalului profesionist, de seniori. Ca apoi să performeze și să perforeze porți în elită. 

Pentru că, pe vremuri, clubul din Valea Roșie era "La Masia" fotbalului oltean, locul unde creșteau și se dezvoltau fotbaliștii ce apoi poposeau la granzii Universitatea Craiova, Steaua sau Dinamo. 

A existat până în 2004, cu câteva schimbări de nume forțate pe la finalul anilor '90 - începutul anilor 2000, când Electroputere devenea, pe rând, Extensiv și FC Craiova. Apoi se dizolva, după 55 de ani de existență.

Au rămas amintirile...

În urmă au rămas zecile de fotbaliști cu nume, un loc 3 la finalul ediției '91-'92, la doar un an de la promovare, și un stadion modest, ruginit, privatizat, pe care azi se mai joacă doar fotbal de întreținere, de distracție, nimic profesionist.

Intrarea în baza sportivă e păzită, în prezent arena fiind privată, fără acces al vizitatorilor
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
+33 FOTO

În urmă cu 10 ani, arena devenise coteț pentru găinile fraților Mihăilescu, ultimii proprietari ai clubului Electroputere. În 2015, când Gazeta a vizitat stadionul, terenul era la cheremul anotimpurilor: jumătate de an mocirlă, în restul timpului invadat de ierburi netunse, mai bune pentru ierbar decât pentru fotbal.

Loc de "joacă" pentru pompieri

Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
+33 FOTO

Acum e soare afară, în jur de ora 14:00, găsim porțile închise. Aruncăm un ochi șiret prin gard, căutăm să dăm de cineva, un paznic, oricine. Nicio mișcare! Ne mai vânturăm pe lângă gardul înalt de tablă, apoi pe lângă cel de beton, până când cineva observă prezența noastră și iese la poartă: "Ce doriți?". 

Ne prezentăm, explicăm scopul și durata vizitei, răspuns clar: "Nu se poate să intrați! E privat! În prezent joacă pompierii pe el". Ce-i drept, e bine securizat, greu de văzut ce-i peste gard. Alternativa era blocul de lângă stadion. De acolo se putea vedea tot!

Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
Intrarea în baza sportivă e păzită, în prezent arena fiind privată, fără acces al vizitatorilor
+33 FOTO

Peisaj arămiu

În poveștile tatălui, pasionat și el de fotbal, probabil și el "păcălit" de "patern-ul" făcut la radio, arena Electroputere suna și arăta altfel. Cel puțin asta îmi imaginam. Nici prea mare, nici prea mică, nici modernă, nici pierdută-n timp. Realitatea-i însă alta. 

Pesemne că descrierile trecutului nu erau cele mai exacte, iar prezentul e plin e rugină, pământ și buruieni. Nici "coafat" nu-i greu de remarcat că nu putea fi vreo "Maracana" în Valea Roșie.

Temperatura n-a lăsat gazonul să "trădeze" cu un verde fals, e mai mult pământ decât petice de iarbă. Frânturile de iarbă sunt insuficiente pentru a spune că, acum, la Electroputere mai este un teren de fotbal. Scheletul metalic al tribunelor e mâncat de rugină, puhoi de buruieni s-au "cățărat" pe tribune, noroc că anotimpul nu le prielnic și-s uscate. 

"Oficiala", elegant vorbind, pare că a fost supusă unui jaf. S-a furat cât fier vechi s-a putut, s-au spart placajele ce serveau drept geamuri, pentru conservare. O ruină! La fel ca tabela de marcaj, ce încă e în picioare, cel mai probabil nefuncțională.

Tabela de marcaj mai e utilă doar pentru a face umbră, fiind nefuncțională de ceva vreme
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
+33 FOTO

Gardul, loc de luptă pentru ultrași

Actual în Valea Roșie mai e doar gardul de beton, "actualizat" constant cu mesaje războinice pe care ultrașii celor două echipe ale Craiovei, actualele formații, și le transmit prin intermediul pereților. Care mai ironice, care mai amuzante, unele imposibil de reprodus, multă imaginație, ceva mâzgălituri și ură autohtonă. 

Acoperișul blocului ne-a oferit privirea de ansamblu de care aveam nevoie. Să vedem ce-a fost și ce-a ajuns în prezent un stadion al unei echipe de podiumul Diviziei A. Un stadion tot mai șubred de la o zi la alta, despre care se vor mai povesti lucruri, dar pe care, probabil, nu se va mai juca vreodată fotbal profesionist. 

Zidul de beton al arenei e plin de mesaje războinice între cele două echipe din Craiova
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
Suprafața de joc e uscată și plină de denivelări
+33 FOTO

Valea Roșie a uitat fotbalul, vremurile au uitat baza Electroputere, oamenii n-au uitat elogiile pe care Sebastian Domozină i le aducea lui Calafeteanu sau Gușatu.

1975e anul inaugurării stadionului din Valea Roșie. El a găzduit mai multe echipe: Electro Bere, Electroputere, Prometeu

Cine a fost Electroputere Craiova

  • S-a înființat în 1949 și s-a desființat în 2004 
  • În 1992 a terminal pe locul 3 în Divizia A, o performanță cu atât mai mare cu cât podiumul a venit după două promovări consecutive 
  • Participarea în Cupa UEFA i-a adus un dublu eșec usturător: 0-6 acasă și 0-4 la Atena cu Panathinaikos 
  • În 1998, formația s-a redenumit Extensiv, când frații Mihăilescu, proprietarii echipei, au mutat-o pe Extensiv, arenă din Parcul Romanescu 
  • În momentul desființării, echipa se numea FC Craiova (2004). Atunci, clubul cu toți jucătorii s-au mutat la Caracal

Cel mai bun "11" din istorie pentru Electroputere: Lung - Mogoșanu, Mohora, Șoavă, Nanu - P. Badea, G. Popescu - Gane, Ad. Ilie, Dănciulescu - S. Ilie

Vezi mai multe reportaje speciale de la stadioanele din România:

Trecutul cenușiu și prezentul colorat » Reportaj GSP la Oradea: „cade” vechiul stadion, va fi ridicat unul modern

Plânge Valea Domanului » Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița, vechi de aproape un secol, își trăiește în uitare ultimii ani

De la „Epoca de aur” la cea de „tinichea” » Degradarea unuia dintre cele mai frumoase stadioane din țară

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
craioveanu03
craioveanu03  •  24 August 2021, 12:22

Hei, Hei - Electro!! Hei, Hei - Electro!! Hei, Hei - Electro!! Hei, Hei - Electro!!

lionforever
lionforever  •  24 August 2021, 10:50
Postat de ciprianbirtea pe 24 August 2021, 10:12

Serios? Deci a cumpărat 2 echipe?

Ma refeream strict la jucători așa a facut intelegere cu staicu dibel ca acesta sa vanda jucatorii si probabil si meciuri echipa retrogradand in b(ma refer la fc universitatea Craiova), apoi a urmat primovarea, jocul la retrodradare an de an, mutarea echipei la severin, retrogradarea, dezafilierea si desfiintarea echipei. In 2013 a incercat ceva cu fc u craiova dar a renunțat de sarakie apoi a înființat in 2017 fcu48 echipa copiilor lui.

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  24 August 2021, 10:12
Postat de lionforever pe 24 August 2021, 00:06

Exact pe fc craiova care se mutase la Caracal a cumpărat-o mititelu

Serios? Deci a cumpărat 2 echipe?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează