OPINII  »  OPINIE

Scrisoarea trimisă de Becali din pușcărie: „Nu accept niciun sfat!”

Editorial Costin Ștucan +4   FOTO
Editorial Costin Ștucan

Articol de - Publicat luni, 17 mai 2021 13:01 / Actualizat luni, 17 mai 2021 14:10

Duminică noapte, emisiune la Digi Sport după un 2-2 chinuit cu Sepsi, care o lasă pe favorita din toamnă, FCSB, cu șanse minuscule de a mai câștiga primul titlu după șase ani. La un moment dat se aude din nou: “Îl avem la telefon pe finanțatorul FCSB, domnul Gigi Becali”. Și scenariul se repetă ca-n toate sutele, miile de nopți din ultimii aproape 20 de ani. 

“Domnuuuu’ X (n.r. - numele moderatorului), hai să vă spun ceva!”. 

Aseară, George Becali a spus că jucătorii sunt de vină, că titlul e pierdut, că el nu are nicio vină, că vrea sute de milioane pe jucătorii tineri, că nu face acte de caritate în fotbal, că nu se uită la performanță și că peste o săptămână va fi campion. 

Năucitor, nu?! 

După ce piatra a fost lansată în apa publică, noi, toți, ne aruncăm să o scoatem și reluăm aceleași întrebări rostite, tocite, poate corecte, poate nu, dar cu siguranță plictisitoare. Pe mal, bărbatul cărunt cu barba despicată râde de se prăpădește. 

  • Cum ar arată FCSB dacă Becali nu s-ar mai implica?
  •  De ce se implică Becali tot mai mult în deciziile antrenorilor? 
  • Ce ar fi dacă doar s-ar consulta cu antrenorul înainte de meci și l-ar lăsa să facă schimbările? 
  • De ce nu înțelege finanțatorul FCSB faptul că-și sabotează echipa? 

Apoi, cu o siguranță dezarmantă, specialiștii încep să ofere explicații, poate corecte, poate nu, dar în mod sigur repetitive. Dintre toate, una revine aproape obsesiv. “Uitați-vă ce s-a întâmplat când Gigi a fost la pușcărie! Fără el în libertate, echipa a câștigat trei titluri la rând”. 

Oare?

Să ne întoarcem un pic în timp. George Becali a fost condamnat definitiv în dosarul schimburilor de terenuri cu armata și încarcerat pe 20 mai 2013. În timp ce era închis, a mai primit un spor de pedeapsă de șase luni după condamnările din Dosarul Valiza și cel al sechestrării hoților de mașini. În ziua intrării sale la Jilava, FCSB era deja campioană în sezonul 2012-2013, tocmai îl omenise pe Hagi cu acel 5-2 dubios și își terminase parcursul extraordinar din Europa League, după înfrîngerea de pe Stamford Bridge cu campioana Europei, Chelsea. Așadar, teoria celor trei titluri atribuite absenței lui Becali din viața clubului se clatină. 

Mai rămân două campionate. 

Gigi Becali, scrisoare de la Jilava: „Reghe, respectă-mi hotărârile!” 

Gazeta publică astăzi o scrisoare trimisă de George Becali colaboratorilor din club în al doilea sezon cu Reghecampf pe bancă, exact în lunile când media și publicul credeau că rezultatele e nasc tocmai din lipsa controlului despotic. E un document carceral - ajuns întâmplător în posesia jurnaliștilor dintr-o sursă judiciară - redactat cu pixul de Becali pe două coli A4, trimise apoi în exterior prin intermediul avocaților săi.

 Becali transmite mesaje scurte, ferme, celor mai importanți trei oameni din club. Primul e președintele Valeriu Argăseală. “Vali, te rog să te ocupi personal de aceste transferuri”. Nu e clar la ce transferuri se referă Becali, însă în acea perioadă FCSB i-a adus pe Varela, Neagu, Stanciu, Kapetanos, Adrian Cristea și Piovaccari. 

Apoi, urmează mesajul către managerul Mihai Stoica, scris pe un ton aspru, aproape amenințător. “Mihai, te rog să respecți ordinele mele cu sfințenie dacă ești frate cu adevărat. Nu accept niciun sfat de la nimeni. Asta este hotărârea mea finală. Al vostru. Prieten, frate și patron din pușcărie. GIGI”.

În final, Becali îi scrie și “fratelui” antrenor, Laurențiu Reghecampf. Rolul acestuia pare a fi și de supraveghetor al sârguinței celorlalți doi angajați: “Reghe, te rog să respecți hotărârile mele și să le spui (asta este decizia patronului și trebuie respectată cu sfințenie). Trimite-mi, te rog, lista de la UEFA ca să o binecuvântez și eu. Al tău prieten, frate și patron din pușcărie, Gigi”. 

Scurt, în câteva rânduri, Becali și-a impus voia. Au urmat multe scrisori de acest gen, vizite la penitenciar și, spun apropiații finanțatorului, chiar telefoane date înainte și în timpul meciurilor.

 În acel sezon, primul integral cu finanțatorul încarcerat, FCSB a sufocat campionatul. Echipa lui Reghecampf nu a pierdut decât un meci, un 0-1 suspect cu FC Vaslui, și s-a distrat cu CFR, Dinamo și Astra. În Europa, echipa s-a calificat în grupele Champions League, dar - în ciuda binecuvântării finanțatorului - nu a reușit să adune decât trei puncte din grupa cu Chelsea, Schalke și Basel. 

La vremea respectivă s-a discutat mult despre independența tactică a lui Reghecampf și despre mediul profesionist creat brusc odată cu dispariția din peisaj a lui Becali. Scrisorile arată, însă, altceva. Chiar și de la distanță, controlul finanțatorului le lăsa angajaților prea puțin spațiu de manevră, iar faptul că aceștia și-au păstrat posturile arată că ordinele de la Jilava erau îndeplinite “cu sfințenie”.

Al treilea titlu a fost câștigat pe 28 mai 2015, la aproape două luni după eliberarea condiționată a finanțatorului. “Dacă nu mă implicam eu, nu mai luam niciun titlu”, a spus misterios Becali la finalul meciului cu CSMS Iași, după o baie cu șampanie. De atunci au trecut șase ani și controlul patronului a rămas ca o chingă care strânge până la sânge grumazul clubului și al angajaților. 

E o treabă rea? Cu siguranță da, dar nu cu mult mai rea decât în cele 23 de luni în care Becali s-a aflat după gratii. 

În final, o întrebare pentru noi, toți. Ce vom spune dacă CFR nu bate la Botoșani, iar FCSB câștigă miraculos cele două partide rămase? Cine va fi câștigat acest titlu? 

Nu decid eu strategia de transferuri. Altădată o decideam
 - Mihai Stoica, în discuția cu fanii de pe Facebook


Comentarii (82)
161399907879159
Napoleon Bunapurtare  •  18 Mai 2021, 22:55

Eu zic ca Gigi doar sa semnat nu el a scris biletul.scrisul este diferit de semnatura si e fara greseala...

giku
giku  •  18 Mai 2021, 20:00

Mă bucur că s-au clarificat lucrurile juridic, slavă cerului că FCSB nu e Steaua. Mă doare undeva de ce se întâmplă la această echipă, de fapt, nu, n-are decât să se bage Becali să o ducă de râpă, desființa-s-ar cât mai curând.

992533440798470
Peluza Steaua  •  18 Mai 2021, 18:37

Important că echipa *** nu ia titlul, asta spun mereu decât în genunchi, mai bine în ligi inferioare, pe bune, este chestia de principiu, Dumnezeu să ocrotească România de satana

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (82)
Comentează