OPINII  »  EDITORIAL

Ținta pe Mihai Mironică și Ioana Cosma

Articol de - Publicat duminica, 22 ianuarie 2023 08:00 / Actualizat duminica, 22 ianuarie 2023 12:50

Câțiva dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de sport au fost anunțați că nu mai e loc pentru ei. Dar e loc pentru dezbatere.

Pro TV a declarat că desființează departamentul de sport din postul Pro Arena. Și-a concediat ziariștii. Pe listă au intrat, practic, toți cei care făceau emisiuni la Pro Arena. Printre ei, Ioana Cosma, Mihai Mironică și Leo Badea. Redactorul-șef Ionuț Coandă a demisionat și el, în semn de solidaritate. Știrea îndepărtării lor a venit dinspre Fanatik.

Ca în orice meserie în care nu aduni popularitate, și e chiar de preferat să cultivi discordia la adresa punctului unic de vedere, informațiile privind plecarea ziariștilor au fost întâmpinate pe rețelele sociale cu un val de hate. ”Mironică l-a avut invitat pe Gigi Becali”. ”Ioana Cosma nu știe fotbal”. Și tot așa.

Ținta pe Mihai Mironică și Ioana Cosma

Cine nu știe fotbal? Ioana Cosma știe enorm de mult sport. Pentru că i-a plăcut.

Iar Leo Badea a început meseria direct în iarbă, când ”să faci un meci”, ca ziarist, însemna să pleci cu vagonul de dormit vineri seara spre Suceava și să revii acasă luni înaintea zorilor, după ce ziarul care îți tipărea cronica pleca spre tarabă. Toată munca asta era pentru un singur articol. Dar un articol în care era nevoie să condensezi tot, căci oamenii nu vedeau meciurile și nu aveau altă cale de a afla știrile de la echipe.

„Scandalagii”

Primul argument la adresa ziariștilor și comentatorilor a fost acela că sunt ”vechi”. E adevărat. Ce să facă și ei? Conform unei butade, de asemenea cam vetustă, dacă nu vrei să mori de tânăr, trebuie să îmbătrânești. Așa că Ioana Cosma, Leo Badea și ceilalți au ”îmbătrânit” în meserie.

Al doilea reproș îi prezintă drept ”scandalagii”. Fără să vrea, cei care au formulat verdictul le-au făcut, de fapt, un compliment. Căci în liniștea blaturilor fotbalului condus de Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, cea care se instalase atotstăpânitoare încă de la jumătatea anilor ‘90, un scandal pe ici-colo nu strica deloc.

Iar oamenii care pleacă acum din Pro TV au fost dintre jurnaliștii care au săpat, au comentat, au avut, când s-a ivit ocazia, o poziție aparte.

E adevărat că nu televiziunile, ci ziarele au fost atunci în fruntea coaliției anti-blat, coaliție între public și jurnaliști. Canalele TV au reacționat mai greu și, uneori, cu nasul pe sus. Însă, per total, nici comentatorii sau realizatorii TV nu au stat degeaba în a spune oamenilor ce e dincolo de șmecheria federală sau cea a cluburilor.

Uneori, această polemică a deranjat urechile și ochii, a avut aspectul unei vitrine colorate și gălăgioase. Dar un fenomen sportiv devine mai puternic, mai viu, dacă acceptă exprimarea unor puncte de vedere pe care unii dintre participanți sau spectatori le consideră neplăcute.

Din această perspectivă, ProTV și canalele sale ”secundare”, cum corporatist și demotivant le-a numit postul în comunicatul său, pierd nu doar inteligență, ci și capacitate de informare și vână de dezbatere odată cu îndepărtarea ”vechilor” și ”scandalagiilor” săi jurnaliști de sport.

Îi vom revedea, probabil, pe alte ecrane, dar în aceleași case de microbiști pătimași ca și ei.


Comentarii (192)
tictictic
tictictic  •  23 Ianuarie 2023, 22:04

Articolul lui Tolontan este corect si bine tintit. Sunt peste 190 de comentarii, 90% dintre ele definesc notiunea de "hate". Mihai Mironica si Ioana Cosma sunt jurnalisti si comentatori de sport onesti si decenti, printre cei mai buni la ora actuala in media tv, chiar daca nu sunt "Topescu". Ce-i innebuneste pe haterii de serviciu, de unde ura lor? Prima, faptul ca se refera la FCSB ca fiind fosta Steaua; ceea ce e absolut corect. Actuala FCSB este fosta Steaua; o instanta judecatoreasca i-a impus fostei Steaua sa-si schimbe numele (daca n-ar fi fost Steaua, logic, nimeni n-avea de ce sa-i pretinda asa ceva). Am urmarit meciul West Ham United - FCSB pe satelit in transmisia directa a unei televiziuni britanice; comentatorul englez a mentionat de vreo 10-12 ori pe parcursul meciului ca FCSB este fosta Steaua Bucuresti. La fel apare si pe site-ul oficial UEFA. Daca maine vor fi dati afara toti ceilalti comentatori tv de sport, Angheluta, Moraru, Naum, Geambasu, Gradinescu, Mocanu, etc, aceiasi hateri vor comenta exact la fel, cu aceeasi ura viscerala, din acelasi motiv. Apoi, haterii acuza faptul ca Gigi Becali este asaltat pentru interviuri; e firesc si tine de rating; ei insisi contribuie masiv la asta:))) Ca daca ar fi fost preferat Nelutu Varga, patronul campioanei ultimelor 5 sezoane, n-ar interesa pe nimeni (nici macar pe ei!) si audientele ar scadea dramatic spre zero!!! Cam asta e realitatea...

VanBasten
VanBasten  •  23 Ianuarie 2023, 18:32

Tolontane, "jurnalistul" care a generat acest articol merita sa lucreze la gesepe!? https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/ivana-knoll-are-un-favorit-la-australian-open-imagine-incendiara-686052.html

donbaas
donbaas  •  23 Ianuarie 2023, 12:32

Nu e vorba de faptul că cei doi ar fi fost vechi sau scandalagii. E vorba de un nivel scăzut al emisiunilor. Dacă ei sunt profesioniști ai jurnalismului sportiv din România, înseamnă că de abia asta e situația jalnică. Pentru un om de televiziune, este fundamental să aibă o fluență a vorbirii, să cunoască obligațiile unui moderator, să cunoască regulile de bun-simț și să fie oameni echilibrați. În multe situații, comentariile și afirmațiile hilare sau părtinitoare ale comentatorului Mironică (rețin exemplul dat și de GSP, după meciul cu Karagandy) sau izbucnirea în râs a "profesionistei" Ioana Cosma (tot din GSP, cazul interviului telefonic cu Talpan) mă determină să concluzionez că demiterea lor nu este eronată, ci doar târzie.

Vezi toate comentariile (192)
Comentează