OPINII  »  EDITORIAL

Toți oamenii cluburilor și ai televiziunilor

Articol de - Publicat marti, 07 decembrie 2021 10:43 / Actualizat marti, 07 decembrie 2021 10:43

Angajatul unei echipe și al unui post TV. Iată situația ideală din care se pot rezolva multe dintre probleme! Iar banii firește că vin din două părți!

În mod cert nu e o întâmplare că luarea în cârcă a FCSB-ului în meciul cu UTA de către arbitrul Marian Barbu s-a petrecut la doar 24 de ore după ce Mihai Stoica deplângea, pe bună dreptate, favorizarea flagrantă a CFR-ului în meciul cu Chindia. 

Iritat de golul fraudulos înscris de clujeni, MM a pornit compresorul, a pus presiune, ca la vulcanizare, iar a doua zi s-au umflat și roțile echipei sale, poate mai mult decât trebuia.

Dreptul la opinie și la plată

Nu e de mirare că angajatul unei candidate la titlu deplânge arbitrajele favorabile de care se bucură rivala. Și Cristi Balaj, după povestea cu Chindia, a spus că de fapt hențul acela clar al lui Costache, de la 1 iulie anul curent, nu mai e considerat henț. 

Oamenii au dreptul la păreri, își apără echipele, e normal să o facă, pentru asta sunt plătiți de cluburi. Dar e anormal ca pentru una și aceeași tiradă să fii remunerat din două părți, și de club, și de postul tv. Când au semnat cu CFR, respectiv cu Craiova, Balaj și Panduru și-au suspendat contractele de colaborare cu Telekomsport. 

În locul lor de la încălzire a venit MM, aflat în absolut aceeași situație cu cei doi, dar, în propria-i viziune, care coincidea cu a postului, perfect compatibil cu noua ipostază.

Toți oamenii cluburilor și ai televiziunilor
Mihai Stoica

Dublu standard

Lista nu începe cu Mihai Stoica, el doar continuă o tradiție care la noi ține de mai bine de două decenii. Încă dinainte de anul 2000 la noi platourile sunt vizitate frecvent de "oameni de fotbal", activi sau în rezervă. Contractele cu televiziunile fiind mai puțin supuse pericolelor rezultatului imediat, sunt automat și mai sigure, și mai lungi. 

Președinți de cluburi, oficiali ai acestora, angajați federali, ba chiar uneori și antrenori îmbină armonios activitatea de la structurile fotbalistice unde au angajamente cu statutul de invitați permanenți, specialiști, experți. Dublul standard trece neobservat, ratingul crește cu o zecimală-două, iar cele două luntri în care se află șezutul respectivilor aproape că se contopesc, devenind una și aceeași.

Cui aparține vina

"Oamenii de fotbal" invitați să-și spună contracost părerile pe micile ecrane pot și nu prea pot fi culpabilizați. Ei sunt ofertați și e destul de greu să refuzi când de la televiziune primești mai mult decât de la echipă. 

Ispita financiară e greu de alungat, la fel și cea de a apărea frecvent pe sticlă și de a-ți putea rezolva multe dintre "problemele de serviciu" pe acolo, în prime-time. Vina esențială este însă a televiziunilor. 

Deși sunt instituții media, ele nu sesizează sau măcar se fac că nu bagă de seamă flagrantul conflict de interese. Analiștii, specialiștii, experții de la DigiSport, de la Telekom, de la Look, dincolo de priceperea lor inegalabilă, de șarmul lor incontestabil și de elocința lor ieșită din comun, ar trebui să aibă obiectivitatea drept principală însușire. Iar în situații precum cele înfățișate, e foarte greu să rămâi obiectiv.

Compresorul de pixeli

Acest principiu al obiectivității se încalcă însă frecvent, în numele unor cumetrii, prieteșuguri sau chiar în numele rivalității de pe piață, clătinată întotdeauna când un director, producător, redactor-șef sau ce-o fi rostește fraza "să vadă și ăia pe cine am angajat noi".

Și-atunci, în loc să rămână spațiul unor dezbateri obiective, studioul devine compresor, presiunea crește, iar bietul Barbu dă două penalty-uri.


Comentarii (4)
luisharcsa
luisharcsa  •  07 Decembrie 2021, 17:50

Buzarine, vezi ca regula hentuluyi s-a schimbat, nu se penalizeaza fazele gen costas. Si ai uitat de 2 penaltyuri nedate CFR-ului

itu52
itu52  •  07 Decembrie 2021, 17:10

Iaca cine vorbește, toată lumea știe că dai la pompa oltenească. Baiul este că nu poți fi compresor. „Chibițăreala” s-a mutat din colțul străzii la posturile tv. A scăzut mult în calitate deși noii actori sunt „educați”. La colțul străzii chibiții își manifestau bucuria sau își lingeau rănile în cor. Savurau fente, goluri sau căutau vinovați în general în zona locală. Ce mai, în România nu poți fi campion fără anexele moderne, oratori, actori și bineînțeles infractori. Televizarea în exces a meciurilor și dependeța fotbalului de televiziuni, suprapuse pe oferta săracă, chiar slabă, a emisiunilor, au creat un climat toxic petru o competiție sportivă COrectă. A cam rămas fără „co”.

fibra
fibra  •  07 Decembrie 2021, 12:59

Saracu' Barbu d-aia a dat doua penalty-uri ca l-a "stresat" M.M nu ca e incompetent ca multi altii promovati cum bine se stie pe "prietenii" in toate domeniile.Competenta in majoritate a ajuns in strainatate.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează