9 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Interviu cu Sorin Anghel, fotbalistul care evoluează de 16 ani în Insulele Feroe: "Înainte să-i faceți pescari pe feroezi, ar trebui să învățați de la ei!"

Mijlocașul care împlinește chiar azi 38 de ani își trăiește visul de fotbalist la 3.700 de kilometri de București.

A plecat la începutul anilor 2000 în Insulele Feroe și a devenit o legendă a fotbalului de acolo. A strâns aproape 400 de meciuri și 100 de goluri. Acum evoluează la Vikingur Gota, unde e și antrenor secund.



A înscris recent în turul 1 preliminar al Champions League, reușind o calificare istorică pentru fotbalul feroez, în dauna kosovarilor de la Trepca 89. Apoi, în prima manșă din turul 2, a obținut un penalty în partida Hafnarfjörður - Vikingur 1-1.

Felicitări, Sorin! Din România te deranjez.

Mulțumesc, ce surpriză plăcută!

Urmăream meciurile din preliminarii, am văzut că ai dat gol și...

Trăiesc momente unice, nu putea ieși mai bine pentru noi. 6-2 la "general" e un rezultat incredibil pentru o formație din Feroe.

Cum a fost "dubla" contra kosovarilor?

Să nu crezi că ne-a fost ușor! În primul rând, ne-a fost greu să ne documentăm. Am luat niște imagini de la amicalul lor cu Astra, am discutat și cu un jurnalist de acolo și ne-a zis mai multe despre ei. Habar nu aveam de unde să-i luăm. Dacă sunt amatori, profesioniști... Am aflat că au devenit profesioniști anul trecut. Jucătorii trăiesc din fotbal acolo.

Poate fi considerată o surpriză?

Depinde, știam care sunt pretențiile lor, dar noi am considerat mereu că șansele sunt egale. Îi studiasem, văzusem că au în lot 3 nigerieni, 5-6 albanezi. După meciul tur de acasă, câștigat 2-1, am realizat că e o șansă istorică. Am pregătit bine returul, am mers acolo cu 4 zile înainte de partidă.

De ce?

Am avut timp să ne obișnuim cu temperatura. Noi jucăm la 12-15 grade, acolo erau 27-30. Știam la ce să ne așteptăm. Au avut și avantajul de a juca cu 16.000 de oameni în tribună, în timp ce la noi au fost 600-700 de suporteri. Am avut timp pentru 4 ședințe de pregătire foarte bune. Aveam nevoie și de un arbitraj bun.

Vă era teamă?

Da! Dar am avut mare noroc cu arbitrajul. Le zisesem că dacă va fi vreun turc, suntem mâncați. Eram convins că ne vor fura. A fost un austriac și a condus meciul ca la carte. Impecabil! A avut un tupeu fantastic. A eliminat un jucător de-al lor cu două galbene în 3 minute! A fost momenul decisiv. "Roșul" a fost corect. Totuși, dacă era alt arbitru, sigur nu ar fi avut curaj.

 "Oamenii au sărbătorit pe străzi"

Ce înseamnă pentru fotbalul din Feroe această calificare?

Vikingur nu câștigase niciodată titlul înainte să venim eu și cu șeful meu aici. Șeful meu de la muncă este și antrenor, iar eu sunt secund și jucător. Câștigaseră Cupe, însă niciodată titlul. Demult n-am mai văzut o asemenea bucurie, cum a fost la titlu. După calificarea din Kosovo, începuserăm să primim mesaje pe Facebook de la oamenii din Feroe. Au ieșit fanii pe străzi cu mașinile, sărbătoreau calificarea. S-a scris istorie! O echipă de aici n-a trecut niciodată vreun tur preliminar. Nu doar că ne-am calificat, dar am făcut-o la un scor incredibil.

trofee
Sorin, în mijloc, alături de colegii de la Vikingur după cucerirea unui trofeu 

A urmat primul duel cu Hafnarfjörður...

Pe ei îi cunoașteam. A fost mai greu, Islanda e mult mai dezvoltată decât Insulele Feroe. Ei se antrenează tot anul. Au terenuri închise și își permit. O echipă bună, obișnuită a cupelor europene. La noi se făceau și glume pe seama acestor partide!

De ce?

Portarul de la Hafnarfjörður, Gunnar Nielsen, e internațional feroez. Avem și noi 3-4 jucători de națională și se cunosc. Își dădea mesaje, se înțepau între ei, că își dau nu știu câte goluri. Până la urmă, turul a ieșit mult peste așteptările noastre, am scos un 1-1 în deplasare.

Ai spus că ești și antrenor secund, dar din ce știu te retrăseseşi...

E adevărat. Mă lăsasem de fotbal după ce am plecat de la EB/Streymur. Câștigasem tot ce se putea. Am jucat în cupele europene contra lui APOEL Nicosia și Manchester City. Mă simțeam împlinit. Am avut o problemă la tendoane. Mă dureau foarte rău, mă durea și spatele. Am renunțat puțin la antrenamente și am început să mă simt mai bine. Am zis să mă las!

Totuși, ai revenit...

Șeful meu de la muncă e și antrenor la Vikingur. Mă înțeleg bine cu el. E printre cei mai buni de aici. E foarte implicat. El mi-a zis să vin la echipă. Începusem deja școala de antrenori în ianuarie 2015. Cum eram la licența PRO, îmi trebuia o echipă să antrenez, altfel nu mă acceptau. Așa e aici. Am început ca secund, însă la antrenamente mă mai băgam și eu când se mai lovea câte un jucător. Așa am revenit.

"Feroe nu mai e ce era. Chiar îmi spuneau și cei de aici că au trecut vremurile când România le dădea 7, când făcea Răducioiu ce voia. Toți vorbesc despre Răducioiu și Hagi. Acum am început să ne chinuim. Gata, s-au schimbat!" Sorin Anghel 

"Salariile sunt de 2.000 de euro, dar toți fotbaliștii muncesc"

Cum ești văzut acolo ca român?

Vei spune că mă laud, dar sunt tratat ca un rege! Asta pentru că mi-am văzut mereu de treaba mea. Și la fotbal, și la muncă. Am tratat fotbalul cu mare seriozitate. Orice român care vine aici, primul lucru de care este întrebat e legat de mine. Toată lumea îi va spune de Sorin Anghel. Am fost serios, nu mi-am bătut joc de nimic. Așa am câștigat multe.

Cum ai ajuns acolo?

Soția mea a fost prima. Era handbalistă și a venit să joace aici. Acum 16 ani am venit și eu. Inițial am refuzat să vin. O tot țineam că eu vreau să joc în România. Dar dacă în țară tot eram păcălit și cu banii, și cu tot, am zis să încerc. Pentru ce să mai stau acolo?

Ai spus că șeful tău e antrenor. Să înțeleg că și tu muncești?

Sigur că da! Avem în echipă mulți tineri studenți, funcționari la stat, alții sunt electricieni. Eu sunt cu amenajări interioare, lucrez în lemn. Noi la firmă facem case, amenajăm și tot așa. Sunt meserii bune, bănoase. Toată lumea e mulțumită! Aici, dacă nu muncești, e greu să reziști. Nimeni nu face două antrenamente pe zi. Ce faci toată ziua? Pentru că doar seara se fac antrenamentele.

munca
Sorin muncește în tâmplărie, pentru a-și completa veniturile 

Ce buget are Vikingur?

Nu are cum să fie mare la un club de amatori. E vreo 4 milioane de coroane, adică maximum un milion de euro. Hai să zic, dar nu cred că ajungem la chiar un milion. Contractele sunt mici. Undeva la 2.000 de euro lunar e salariul. Aici se și muncește. Ziua la muncă până la 4:00 după-amiază. Apoi, sunt la antrenament. Dar vom deveni și noi profesioniști încet-încet.

"S-au supărat că au fost făcuţi pescari"

Descrie-mi puțin fotbalul feroez.

În toată țara sunt vreo 50.000 de oameni, dar există 10 echipe de primă ligă, fiecare cu stadionul ei! Toate cu gazon artificial. Două dintre ele sunt omologate de UEFA și FIFA. Naționala a început să ridice capul, a bătut de două ori Grecia și, cel mai important, se joacă fotbal.

Cum erau meciurile cu România pentru cei de acolo?

Sincer, nici nu mai contează asta. Ei s-au supărat când a venit România în Feroe. De multe ori, nici eu nu mai voiam să vorbesc, ştiam că mă ia lumea peste picior. Fotbaliștii de aici au fost luați la mișto. Românii i-au tratat foarte urât. Au spus mereu că joacă împotriva unor pescari. Trebuie tratați frumos cei de aici, din Feroe! Dacă e să se facă mișto de cineva, știi de cine ar trebui să se facă?! De fotbaliștii din România, pe care îi doare undeva atunci când merg la națională. Sunt plini de bani și nu-i mai interesează. Să vină să ia mentalitatea celor din Feroe, care își dau viața pe teren!

Apropo de națională, s-a pus problema vreodată să joci pentru ei?

Încă am pașaport de român, aici am viză permanentă. În 2005 sau 2006 m-au întrebat dacă vreau să joc pentru Insulele Feroe. Le-am zis că nu e nicio problemă. Deși știam că nu pot avea două cetățenii. Doar ce se dăduse legea că dacă vreau o altă cetățenie, trebuie să renunț la cea română.

Și?

Am zis OK, renunț, o iau pe cea feroeză sau daneză. Erau multe acte de făcut. Trebuia să mă duc în Danemarca și în România să completez 100 de acte. Trebuia să renunț la absolut tot ce am. Atunci m-am sucit, costurile erau foarte mari. Le-am zis că nu plătesc pentru a renunța la cetățenie, pentru că nu joc pentru naționala mea, ci pentru ei. N-au mai zis nimic și asta a fost.

Regreți acum?

Nu! Acum, la 38 de ani, ei îmi zic că au greșit, că trebuia să mă ajute. Nu-mi pare rău, asta este! Era o mândrie a mea, dar ce am clădit eu în Feroe e fantastic! Chiar dacă n-am jucat pentru națională.

"Am oferte să antrenez aici"

Până când ai de gând să joci?

Cred că în octombrie mă retrag. Ca fotbalist, aveam două lucruri de împlinit ca să-mi închei frumos cariera, să am CV-ul complet. Voiam să trec de un tur preliminar în cupele europene și să marchez un gol. Am jucat în multe meciuri de CL și EL. Iată că Dumnezeu mi-a dat această șansă acum. Am aproape 400 de meciuri în Feroe, în jur de 100 de goluri marcate și am încheiat cariera cu două lucruri care îmi lipseau.

Rămâi în Feroe?

Mi-am construit casă, nu plec după retragere! Am familia cu mine, copilul merge la școală aici. După ce mă las, îmi doresc să antrenez. Iubesc fotbalul și sunt serios. Mă voi dedica meseriei de antrenor. Deja am câteva oferte pentru la anul să antrenez.

De unde?

EB/Streymur și Argja Boltfelag, formațiile la care am jucat. Aștept să termin contractul și voi vedea. Lumea mă respectă peste tot pe unde am fost pentru că sunt serios.

familie
Familia Anghel și-a găsit rostul în Feroe 

Despre Insulele Feroe

  • Grup de 18 insule în partea de nord a Atlanticului, între Scoția, Norvegia și Islanda
  • Este regiune autonomă a Regatului Danemarcei din 1948
  • Suprafață: 1.399 km²
  • Populație: 49.267
  • Monedă: coroană feroeză
  • Capitală: Torshavn
  • Limba oficială: feroeză, daneză

""Am vrut să iau un fotbalist român în Feroe. Mi-am pus cuvântul pentru cineva, apoi am rămas cu buza umflată. Aici, dacă îți dai cuvântul pentru cineva, e foarte important. Când cei de aici ți-au promis ceva, așa rămâne! Aici cuvântul e literă de lege. M-a dezamăgit, eu nu suport minciuna"" Sorin Anghel

"Am vorbit în fiecare seară cu Bartalsstovu. A fost dezamăgit de ceea ce i s-a întâmplat la Dinamo. A fost tratat ca un amator, pentru că vine de la pescari, cum cred românii. Nu i s-au dat multe șanse. Îmi povestea că simțea că nu-l voiau la echipă. Și-a dorit să continue, dar dacă a plecat Rednic, a fost alungat și el" Sorin Anghel 

Comentarii (9 ) Adaugă comentariu

steaua1986forever  •  19 Iulie 2017, 03:24

adicn si luker...nu ati inteles nimic din ce a zis omul asta. Dar e firesc. Aveti o mentalitate "casnică". Dacă vreți, va explic la fiecare de ce nu înțelegeți voi ce a zis omul ala, punctual. Păi, as incepe cu ceva ce noua ne lipsește in toate, inclusiv in fotbal: seriozitate. Si da, ca orice roman plecat la munca "afara" asta chiar s-a transformat. In ceva ce voi nu cred sa înțelegeți: adica într-un om pentru care munca si respectarea cuvântului dat este litera de lege. Nu e cazul la balcanici. Si da, asta chiar e un skill. Imaginati-va un jucător super talentat și neserios care sa ajunga acolo. Nu va intrebati oare de ce românii ajung prin Turcia sau prin tarile arabe si niciodată în nordul Europei?

Ioan Petrescu  •  18 Iulie 2017, 12:18

Bine,feroezii sunt "seriosi" dar,cum ramane cu macelarirea,an de an,a balenelor ? N-o fac de nevoie ci,de placere !!?

adicn  •  18 Iulie 2017, 09:00

Păi și de ce s-o mâniat? Nu erau toți pescari? or fi fost și ospătari, instalatori etc. printre ei... Acum serios, poate avem de luat exemplu în unele lucruri, de la feroezi, dar la fotbal??! Să fim serioși, deja o dăm în penibil...

Vezi toate comentariile (9)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase