0 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Într-un interviu acordat Gazetei, David Villa, golgeterul all time al Spaniei, vorbește despre diferențele dintre fotbalul jucat în Europa și cel din America și povestește de ce l-au impresionat Hagi și Popescu

Articol de
vineri, 18 mai 08:51

Din cuprins
Într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor, David Villa vorbește despre viața din Statele Unite, România, Hagi și Popescu, dar și despre Campionatul Mondial de peste o lună
Spaniolul de 36 de ani este purtătorul de cuvânt global al producția " Istoria fotbalului", show care va fi transmis de History în 160 de țări din întreaga lume
De ce spune gogleterul all-time al Spaniei că nu va uita niciodată meciul amical de la București, pe care Barcelona l-a jucat cu Dinamo pe Arena Națională

Înaintea startului Campionatului Mondial din Rusia, postul de televiziune History va difuza și în România producția globală "Istoria fotbalului", un eveniment de televiziune realizat de A+E Networks International, care prezintă, sub forma unui maraton de 14 zile, marile momente și personalități ale fotbalului.



Călătoria începe pe 28 mai, de la ora 21:00, cu două episoade a câte 60 de minute fiecare, din seria "Momente glorioase din fotbal". Campion mondial, spaniolul David Villa este purtătorul de cuvânt global al evenimentului care va fi transmis în 160 de țări din întreaga lume.

"Ca jucător pasionat de acest sport, am fost norocos să văd prin propria mea experiență cât de mult înseamnă fotbalul pentru atât de mulți oameni și cum le afectează viața. «Istoria fotbalului» este o inițiativă remarcabilă. Sunt încântat și onorat să colaborez cu History la acest eveniment de televiziune fantastic, pentru că ne oferă colegilor mei fotbalişti, antrenorilor și mie însumi oportunitatea de a vorbi despre ceea ce înseamnă acest sport pentru noi, precum și de a retrăi atât de multe amintiri incredibile", spune David Villa.

Pe lângă David va mai exista și un grup de experți, în frunte cu Gianfranco Zola, Lothar Matthaus, Ryan Giggs şi Gary Lineker. Ei vor discuta despre talentul şi abilităţile unor fotbaliști precum Messi, Ronaldo, Pele, Maradona, Zidane ori Platini.

Cu două săptămâni înainte de premiera mondială a show-ului, atacantul de 36 de ani care acum joacă în Statele Unite ale Americii, în Major League Soccer, pentru New York City, a acceptat un dialog telefonic în exclusivitate pentru România cu Gazeta Sporturilor, intermediat de reprezentanții History.

David, salutări din România! Cum e viața în Statele Unite?
E foarte bine pentru mine, chiar mă simt foarte OK. Totul e perfect pentru mine și pentru familia mea și asta e cel mai important. Suntem fericiți aici. Meciurile din Major League Soccer sunt interesante și pot spune că este un campionat atractiv și competitiv. Am primit multe telefoane de la prieteni să mă întrebe cum e viața aici. Mie-mi place!

Ai depășit de curând 400 de goluri în carieră, la fel ca Messi, Ronaldo, Ibrahimovici şi Suarez. Care e golul pe care nu-l poți uita?
E un reper important că am marcat atâtea goluri, dar nu se schimbă nimic pentru mine. Sunt bucuros că am ajuns la această cifră, dar voi continua să înscriu și de acum încolo. Cred că cel mai important gol pe care l-am reușit în carieră a fost unul din Champions League. Jucam cu Barcelona, pe Wembley, în fața celor de la Manchester United. Era finala din 2011.

Regreți că nu ai ales să joci în continuare în Europa?
Nu, nu, nu. Nu regret nimic pentru că sunt bine și am șansa să joc aici. E important că lumea își amintește de mine și de evoluțiile pe care le-am avut în Europa, dar acum mă simt foarte bine în Statele Unite și nu mă gândesc să revin în Europa.

Ce diferențe ai văzut între fotbalul jucat în Europa și cel din Statele Unite?
Cred că cea mai mare diferență ține doar de formatul campionatului.

"Ca puști l-am admirat pe Luis Enrique"

Ai câștigat atât de multe trofee în fotbal! Care a fost secretul?
Ha, ha, ha! Chiar nu știu! Poate că trebuie să fii puternic, să fii cel mai bun în fiecare zi și să ai un noroc imens să evoluezi într-o echipă alături de cei mai buni jucători din lume! Cariera mea li se datorează și lor în mare măsură.

Ai lucrat alături de jucători mari în carieră. Cine ți-a dat cel mai bun sfat?
E greu să spun asta acum. Pentru că nu pot alege unul, două sau trei sfaturi pe care le-am primit ca fotbalist, dar cred că cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost de la tatăl meu. Tata mi-a spus că trebuie să merg pe drumul meu, aşa o să reușesc.

Toată lumea vorbește la superlativ de Pep Guardiola. Tu cum l-ai descrie în câteva cuvinte?
Nu am lucrat doar cu Pep în carieră, tuturor antrenorilor pe care i-am avut le port un respect deosebit și a fost o mare onoare să lucrez alături de ei. Pep mi-a fost antrenor trei ani și m-a ajutat foarte mult, am avut foarte multe de învățat de la el și îi mulțumesc. Știe că trebuie să câștige meci de meci și asta e o mentalitate excelentă pentru un profesionist ca Pep.

Când erai copil, aveai un idol în fotbal, pe care-l divinizai?
Când eram puști, mereu mi-a plăcut de Luis Enrique și mă uitam la meciurile pe care el le juca. Dar din punctul meu de vedere, un copil la început de drum nu trebuie să spună că-și dorește să fie precum cineva anume... Mie mi-a plăcut mult de Luis Enrique, mi-a plăcut modul în care juca și mă focusam să observ cât mai multe de la el.

"I-am văzut jucând pe Hagi și Popescu"

După ce vei termina cariera de jucător, te gândești să devii antrenor sau ai prefera o funcție administrativă în cadrul unui club?
Sincer, nu m-am gândit la asta! Sunt aici, în Statele Unite, vreau să mai joc fotbal și când o să vină momentul vom discuta și despre asta.

Cum ai reacționa dacă peste niște ani ai primi o ofertă să fii antrenor la o echipă din România?
Nu vreau să vorbesc încă despre ce o să fie în viitorul meu. Îmi place să vorbesc despre realitate, iar acum realitatea este alta pentru mine. Joc fotbal în Statele Unite, o să rămân și din vară aici pentru că îmi place și sunt fericit. Nu mă gândesc să plec.

Știai că România a avut doi jucători la Barcelona?
Da, da! Am auzit despre ei.

Ce știi despre Hagi și Popescu?
Păi, în primul rând i-am văzut jucând pentru Barcelona, dar mai ales în meciurile lor la echipa națională. Au fost doi jucători foarte importanți pentru istoria Barcelonei, dar și pentru cea a fotbalului în general.

Popescu a fost și căpitanul Barcelonei, crezi că un român va mai putea face asta vreodată?
De ce nu? Dacă Popescu a reușit asta, de ce nu ar putea și altcineva? Să-l ia ca model pe Popescu. România mereu a avut jucători foarte buni, deci de ce să nu se întâmple asta din nou? Toată lumea își dorește să ajungă la Barcelona și, cine știe?, poate vor avea şi alţii șansa pe care a primit-o Popescu.

"Sper ca Spania să câștige Mondialul!"

În scurt timp va începe un nou Campionat Mondial. Ce așteptări ai de la turneul final?
Începe cea mai importantă competiție din lume, cu cei mai buni jucători. Toată lumea care iubește fotbalul cu adevărat abia așteaptă să înceapă Cupa Mondială. Eu, unul, sper ca Spania să facă o figură frumoasă, să ajungă în finală și să o câștige. Cred că Spania poate să fie echipa cu cele mai mari șanse la câștigarea acestui turneu final. Sper să se întâmple asta!

România lipsește de mai bine de 20 de ani de la un Mondial. Ştii vreun secret care ne-ar putea ajuta să ne calificăm iar?
Nu e vorba de secrete aici! Trebuie să fii foarte puternic pentru că în fotbal totul e dificil, dar mai ales atunci când vorbim de Campionatul Mondial. Nu e nimic ușor... Jucătorii trebuie să creadă în ei, să fie puternici în fiecare zi și să câștige meciurile.

Care e decizia din carieră pe care o regreți cel mai mult?
E greu... De fiecare dată am încercat să dau tot ce am mai bun, să învăț cât mai multe de la antrenorii cu care am lucrat, să fiu cel mai bun la antrenamente. Am lucrat din greu, să fiu cel mai bun în fiecare zi. Probabil că am făcut și greșeli, dar lumea a fost mereu alături de mine.

"Balonul de Aur nu reprezintă nimic pentru mine!"

Cine crezi că merită să fie Balonul de Aur în acest an: Messi, Ronaldo sau Salah?
Eu nu cred prea mult în acest trofeu! Pentru mine nu reprezintă nimic... Dar dacă ar fi să aleg eu, pentru mine Messi e cel mai bun jucător din lume, dar și din ultimul an. Evident că și Cristiano ori Salah au jucat foarte, foarte bine în ultimul an și sunt jucători grozavi, la fel ca Messi. Dar repet: acest trofeu nu reprezintă nimic pentru mine!

Ai jucat la București într-un meci amical cu Dinamo, iar acea partidă a însemnat revenirea ta pe teren după 9 luni de pauză.
Îmi amintesc acel meci, evident. A fost primul meu meci după o accidentare lungă. N-am cum să uit revenirea pe teren după atâtea luni de pauză și o accidentare. Cred că a fost al doilea meu debut după atâtea probleme.

David, o ultimă întrebare. Cum i-ai explica unui copil ce înseamnă fericirea?
Că fericirea nu vine doar din fotbal și vine din mai multe lucruri. Copiii trebuie să aibă încredere în talentul pe care-l au, să fie mereu cei mai buni, să profite de șansa pe care o au și vor avea succes. Chiar dacă nu sunt eu persoana cea mai potrivită să le explice ce înseamnă fericirea, cred că fericirea mea în acest moment o reprezintă meseria pe care mi-am ales-o, precum şi faptul că sunt alături de familia mea. Cheia succesului e să dai mereu sută la sută!

 Trofeele câștigate de David Villa

- campion național al Spaniei: FC Barcelona (2011, 2013), Atletico Madrid (2014)
- Cupa Regelui Spaniei: Real Zaragoza (2004), Valencia (2008), FC Barcelona (2012)
- Supercupa Spaniei: Real Zargoza (2004), FC Barcelona (2010, 2011)
- Champions League: FC Barcelona (2011)
- Supercupa Europei: FC Barcelona (2011)
- Campionatul European: Spania (2008)
- Campionatul Mondial: Spania (2010)
- Campionatul Mondial al cluburilor: FC Barcelona (2011)

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase