0 comentarii. Scrie și tu!

Interviu-eveniment cu Georges Leekens, antrenorul care a creat marea echipă de azi a Belgiei și care vara trecută putea prelua naționala României: ”Poate n-a fost momentul potrivit să semnez cu FRF”

I-a antrenat pe Dorinel Munteanu, Selymes, Hanganu, Alin Stoica, Rădoi, însă a refuzat vara trecută oferta lui Răzvan Burleanu

Articol de
marti, 21 martie 00:00

DIN CUPRINS
Motivul pentru care nu a preluat echipa națională a României în vară
Ce l-a șocat la Mirel Rădoi în momentul în care s-au cunoscut în Golf
De ce Alin Stoica nu a reușit să calce pe urmele tatălui său
Ce sfaturi le oferă ”tricolorilor” pentru meciul cu Danemarca

Vara trecută, George Leekens, 67 de ani, a discutat cu Răzvan Burleanu preluarea naționalei României. Acum îi transmite succes lui Daum și nu exclude o descindere viitoare în fruntea ”tricolorilor”



Șarmant și volubil, Georges Leekens e o figură epică în fotbalul belgian din epoca modernă. Motivul e cât se poate de simplu: vorbim despre arhitectul marii formații de azi a "dracilor roșii", pe care, de la Courtois și Kompany până la Hazard și Lukaku, a construit-o și i-a dat aripi în mandatul său din perioada 2010-2012.

Ne întâlnim în restaurantul unui hotel cochet de la porțile Brugesului, unde Leekens povestește în engleză despre vastele conexiuni cu fotbalul românesc și negocierile secrete purtate vara trecută cu FRF pentru postul de selecționer, înainte ca varianta Daum să fie bifată la București.

Mister Leekens, ați avut pe mână foarte mulți jucători români, începând cu Dorinel Munteanu și Selymes la Cercle Bruges, la începutul anilor '90.

Tibor era un fotbalist foarte rapid de bandă stângă, iar Munteanu admirabil la nivel tactic și pe acoperirea ambelor faze. Dorinel avea un caracter mai sensibil, a fost greu să-l conving să evolueze mai spre interiorul terenului, nu lipit de tușă. Voiam să-i dau spațiu, pentru că oferea pase bune, era un jucător de travaliu și am dorit să-l transform în dirijorul acelei formații. A izbutit un prim sezon admirabil, a și marcat, executa loviturile libere. Dacă am avut apoi mereu încredere în fotbaliștii români, s-a datorat experienței mele cu Selymes și Dorinel.

E adevărat că i-ați salvat lui Selymes participarea la Mondialul din '94, înaintea căruia se confruntase cu niște probleme medicale serioase?

Îmi place să cred că da! A avut o leziune la gleznă. L-am pus în legătură cu un specialist din Olanda, care l-a refăcut într-un timp-record înainte de Mondiale. Tibor a fost unul dintre antrenorii mei din teren. Foloseam un sistem cu trei fundași centrali, iar el acoperea întreaga bandă stângă. Un jucător care era mereu cu mintea doar la fotbal!

"Rădoi și-a irosit cariera în zona arabă"

Cu Alin Stoica ați lucrat la Gent. Era un tip dificil?

Alin a avut o carieră remarcabilă în Belgia. Îl știu de la 16-17 ani, când a venit la Anderlecht. Am colaborat la Gent, într-adevăr. E un tip mai introvertit, asupra căruia cred că a apăsat mereu statura tatălui său, un mare campion. A fost un complex greu de depășit. Când l-am adus la Gent, mi-am asumat un risc, pentru că mulți m-au avertizat că ar fi un jucător-problemă. Am discutat însă cu el, i-am explicat că e una dintre ultimele lui șanse importante din carieră, l-am sfătuit să găsească un echilibru între profesie și viața privată. A reușit un sezon foarte bun la Gent. E interesant pentru orice antrenor să lucreze cu fotbaliști precum Alin Stoica, un jucător îndrăgostit de minge, tehnic, cu apetit pentru serviciu și gol.

Pe Rădoi l-ați găsit la Al Hilal!

Și am rămas uimit, ce caută în zona arabă un jucător de nivelul lui?! OK, se plătește foarte bine acolo, dar Mirel era un fotbalist pentru cluburile europene de top. Sincer, am senzația că și-a pierdut timpul și și-a irosit ani buni din carieră alegând să evolueze în Arabia Saudită, în Qatar. Probabil că a câștigat mulți bani, dar e păcat pentru mentalitatea lui de învingător și determinarea lui!

"Nu i-am văzut jucând live pe Rotariu la Bruges și pe Marin la Standard. Dar antrenorul lui Rotariu, Michel Preud'homme, mi-a zis că e foarte mulțumit de el. Pentru Marin va fi mai dificil la Liege din cauza lipsei rezultatelor"

"Nu alerg după bani, mă interesează proiecte"

Ce vă spune naționala de azi a României?

Sper că veți reuși să vă calificați la Mondiale și nu cred că e productiv să vă întoarceți mereu la comparațiile cu anii de glorie din vremea lui Hagi. În Belgia am trăit mult timp cu discuțiile interminabile legate de generația Mexico '86, unde am jucat semifinala cu Argentina lui Maradona, dar să nu comiteți aceeași greșeală! E imposibil pentru tineri să câștige acest război al comparațiilor și e nedrept să fie expuși încontinuu la eticheta de "generații de ratați". Respectăm trecutul, dar trebuie să ne gândim la prezent și viitor. În Belgia, am luat-o pas cu pas, să creăm o ambianță pozitivă, să perfecționăm antrenorii, să reevaluăm responsabilitățile oamenilor din staff, să-i facem pe jucători să vină cu plăcere la națională, să dezvoltăm o comunicare bună în toate zonele.

Parcă sunteți președintele FRF, care are un discurs similar!

L-am cunoscut personal vara trecută, când a venit la Bruxelles ca să discutăm o eventuală colaborare, înainte să fie finalizate discuțiile cu Christoph Daum. E un președinte tânăr, îi plac schimbările, fiindcă în fotbalul românesc trebuie făcute, probabil, multe schimbări pentru a reveni în top. A fost mai mult o întâlnire de cunoaștere. Am o experiență de zeci de ani în fotbal, nu alerg după bani, mă interesează proiecte, nu cred în miracole. Pentru mine, e foarte important să simți oamenii, să vezi ce doresc, să expui ce poți oferi. Probabil n-a fost însă momentul potrivit pentru a semna cu FRF, care a făcut însă o alegere foarte bună cu Daum!

"Chipciu a avut mici probleme la început la Anderlecht, dar a devenit un om de bază, a crescut împreună cu echipa și sunt convins că sezonul viitor va arăta și mai bine"

"Nu vă temeți de danezi: nu-l mai au pe Laudrup!"

Rămâneți însă interesat să preluați cândva echipa României?

Îmi respect colegii, nu stau după colț așteptând să fie dat cineva afară pentru a-i lua locul. Cine știe, însă? Poate într-o zi voi antrena România dacă se va ivi posibilitatea și se va păstra interesul unei colaborări! Acum sper însă ca România să aibă succes cu Daum și cu Rudi Verkempinck, fostul meu secund de la Cercle. Daum e un antrenor puternic, obișnuit cu presiunea. Când antrenam Belgia, el era la FC Bruges. Am avut o colaborare onestă. Știu că muncește foarte mult, are calitate, dar dați-i timp pentru a găsi echilibrul necesar echipei naționale! Probabil că perioada de adaptare între staff, echipă și fotbalul românesc, în general, e pe sfârșite, așa că, fiți convinși!, rezultatele vor începe să se vadă.

Urmează un meci decisiv cu Danemarca, iar situația în clasament e precară. Nu prea mai e loc de răbdare!

Uitați câte puncte aveți și încercați să câștigați contra danezilor! Sunt convins că România are calitate și poate obține măcar patru puncte din următoarele partide, cu Danemarca și Polonia. Ar fi păcat să cedați mental chiar și cu o remiză împotriva Danemarcei, fiindcă nimic nu e terminat înaintea liniei de sosire. Iar de danezi n-aveți de ce să vă temeți: nu sunt Germania și nu-l mai au pe Laudrup! Poate că România are nevoie acum de această presiune pentru o mobilizare generală la meciul din 26 martie: jucători, antrenori, administrație, jurnaliști, suporteri.

"Știu că pe umerii lui Stanciu apasă o presiune foarte mare din cauza prețului de transfer la Anderlecht. Dar el nu trebuie să se gândească la bani. Asta e treaba managerului său. Dacă se concentrează pe carieră, să-și pună în valoare calitățile, atunci va ajunge să fie dorit de cluburi și mai mari decât Anderlecht"

 

3 participărila turnee finale are la activ Leekens ca antrenor: CM 1998 cu Belgia și Cupa Africii cu Tunisia (sferturi, 2015) și Algeria (2017)

CV Georges Leekens

  • Data nașterii: 18 mai 1949
  • A jucat la Dessel ('69-'70), Schaerbeek ('70-'72), FC Bruges ('72-'81), St. Niklaas ('81-'84)
  • Meciuri/goluri națională: 3/0
  • A antrenat la Cercle ('84-'87, '93-'94), Anderlecht ('87-'88), Courtrai ('88-'89, '09-'10), FC Bruges ('89-'91, '12), Malines ('91-'92), Trabzon ('92-'93), Charleroi ('94-'95), Mouscron ('95-'97, '03-'04), Belgia ('97-'99, '10-'12), Lokeren ('99-'01, '07-'09, '15-'16), Roda ('01-'02), Algeria ('03, '16-'17), La Gantoise ('04-'07), Al Hilal ('09), Tunisia ('14-'15)

3 trofeea obținut pe banca tehnică, toate în Belgia: campion (Bruges '90) și dublu câștigător al Cupei (Cercle '85 și FC Bruges '91)

Georges Leekens este impresariat de un agent de origine maghiară, Istvan Bognar, a cărui familie a avut numeroase conexiuni cu fotbalul românesc în anii ‘80-’90.

Citește în episodul următor cum a coordonat Leekens construcția actualei echipe a Belgiei și povești inedite cu Hazard, Courtois sau De Bruyne

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase