6 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Nici n-a venit bine că pleacă! Mirel Rădoi l-a anunțat deja pe Răzvan Burleanu: „Să caute din timp înlocuitor”

Rădoi are 7 luni ca selecționer al naționalei mari, însă n-a apucat să debuteze din pricina pandemiei. El i-a anunțat pe șefii FRF că nu vrea să rămână după CM 2022

Articol de ,
miercuri, 01 iulie 08:12

DIN CUPRINS
Rădoi explică de ce e un dezavantaj că nu va mai debuta în barajul cu Islanda;
Ce diferențe sunt între lotul naționalei mari și cel de la tineret;
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească jucătorii pentru a fi convocați;
Pe cine vrea Rădoi căpitan la națională;
Când va renunța la postul de selecționer.

Mirel Rădoi a fost numit la șefia primei reprezentative în noiembrie 2019, dar încă n-a debutat. Ar fi trebuit să o facă împotriva Islandei, în martie, însă amânarea barajului pentru luna octombrie îi dă planurile peste cap. Crede că e un dezavantaj, că pierde elementul surpriză, iar islandezii vor avea ca obiect de studiu meciurile cu Irlanda de Nord și Austria, din Liga Națiunilor.



Domnule Rădoi, cum e cu așteptarea asta din cauza pandemiei, un avantaj, un dezavantaj?

Sper să nu mai vină și valul doi, să nu se prelungească. Așa, o să ajung să fiu primul antrenor care n-a pierdut niciun meci în 10 luni, dar o să fiu și primul care pleacă după niciun meci (Râde). Deja, m-am cam săturat de munca la birou. Dar toată perioada asta am considerat-o un anvantaj pentru națională, nu doar prin prisma terenului din Islanda, plus că am avut timp să vorbim cu jucătorii, să ne cunoaștem mult mai bine, să înţeleagă ceea ce vrem. Să păstrăm lucrurile pozitive din perioada lui Contra, iar acolo unde am suferit, să remediem problema.

V-am văzut în perioada asta pe toate stadioanele, câte meciuri ați urmărit?

Nu știu un număr exact. Avem câteva criterii. Încercăm ca împreună, toți cei 6 membri al staff-ului, să ne împărțim, să acoperim cât mai multe partide. De multe ori ne ajută și domnul Stoichiță. Nu vedem de mai mult de 3-4 ori aceeași echipă, ca să putem să ne rotim către o alta. La fiecare meci urmărim anumite aspecte, o dată te uiți la organizarea ofensivă, apoi la cea defensivă, tranziția pozitivă, negativă, faze fixe.

Disciplina, criteriu de bază

Au apărut nume noi pe lista lărgită?

Nu, sunt nume care au fost luate în calcul și în trecut de Cosmin. Poate unii n-au fost convocați, dar dacă vor continua să aibă o formă bună, s-ar putea să-i chemăm.

Sunt și jucători care au ieșit din acea listă?

Da și probabil că vor fi și jucători care poate veneau la națională, dar nu o să mai vină din diferite motive. Noi am urmărit toate meciurile, avem toate antrenamentele, avem toate fișele din trecut, discuțiile cu Cosmin, cu staff-ul său. Am ajuns la câteva concluzii și s-ar putea ca o parte dintre ei să nu mai fie. Unii au anunțat deja că se retrag, precum Bogdan Stancu și Săpunaru. Noi, după ce am avut discuția cu Ștefan Radu, care ne-a refuzat, am decis că n-o să mai apelăm la niciun alt jucător care nu vrea să vină.

În discuțiile cu ei cum vi s-au părut, va fi nevoie să fiţi dictator?

Nu, nu am cum să fiu dictator. Nu sunt nici acasă, cu familia mea, n-am cum s-o fac cu alții. Un lucru e clar: îmi place disciplina. A fost disciplină pe vremea lui Cosmin, o să fie și acum. Nu disciplină doar în sensul care dacă masa e la 13:00 și cineva vine la 13:01 va fi dat afară. Pentru mine, disciplină înseamnă să avem toți același echipament, să ne prezentăm la aceeași oră. Mai departe e disciplina tactică, tot ce facem la antrenament să se regăsească în meciuri, fie că vorbim de faze fixe sau acțiuni ofensive. Cine nu va înțelege lucrurile astea, indiferent de nume sau de cât de talentat este, echipa națională va avea resurse să îl înlocuiască.

"Când am fost numit la naționala mare, prima întrebare a fost «De ce eu?». Pentru că-s obișnuit cu argumente pro și contra. Mi s-a spus că Oli, Hagi și Petrescu erau sub contract, discuțiile se prelungeau, iar eu eram liantul potrivit pentru schimbul de generații" Mirel Rădoi, selecționer România

Unde e mai ușor de făcut lotul, la tineret sau la seniori?

Aș putea să spun că în compartimentul ofensiv e o asemănare cu U21. Sunt foarte multe variante, Cicâldău, Nistor, Stanciu, Budescu, Ianis Hagi. Şi numărul lor poate crește. Mai sunt Alex Băluță, Bicfalvi, Maxim. Fotbaliști care oricând pot juca număr 10. Dacă ne vom gândi la un sistem cu doar un mijlocaș ofensiv, ar însemna că mulți dintre ei nici n-ar fi convocați. Dar, în general, pe toate compartimentele, concurența nu e chiar așa de strânsă la națională cum era la tineret.

Când ați venit la naționala mare se vorbea despre un conflict între generații.

Am încercat să aflu ce a fost, am discutat atât cu cei mai experimentați, cât și cu cei tineri, dar toți neagă. Spun că nu a fost niciun conflict. M-aș bucura ca acest conflict, dacă a fost, să se transforme într-o competiție, care să fie sportivă, în timpul antrenamentelor, astfel încât fiecare să apară în prima garnitură.

Au fost totuși jucători de la U21 care spuneau că au simțit acest conflict, că nu mai au libertatea de la tineret.

Nimeni nu știe ce a fost la U21, doar ei și noi. Acolo nimeni nu făcea nimic de capul lui. Dacă chiar s-a întâmplat asta și nu au avut curaj să îmi spună, pentru mine nu e o știre bună. Fiindcă asta îmi ridică anumite semne de întrebare vizavi de personalitatea lor. Eu sunt noul antrenor, dacă au existat anumite lucruri, trebuie să le clarificăm acum.

Vă e teamă să nu fiți perceput de cei cu experiență drept antrenorul puștilor?

Asta e treaba lor, însă după primele contacte vor observa că pe mine nu mă interesează vârsta sau numele. Pentru mine important e cine se antrenează mai bine, ca să poată să-mi creeze concurență la nivel de lot, să pot alinia cea mai bună echipă.

240.000 €e salariul anual al lui Mirel la prima reprezentativă. Predecesorul său, Cosmin Contra, încasa 390.000 €, iar Daum avea 500.000 €

„Dacă nu sunt capabil, renunț”

Ați fost categoric, spunând că e posibil ca după primele meciuri de Liga Națiunilor să nu mai prindeți barajul cu Islanda. Nu sunteți prea drastic?

Nu, a fost o idee pe care văd că se merge în continuare, dar așa am făcut și când eram antrenor de club. Dacă era cazul, o făceam și la tineret și o voi face și la naționala mare. În momentul în care simt că nu pot să îmi mai aduc contribuția, nici eu nici staff-ul meu, la îmbunătățirea jocului, la progresul jucătorilor, la imaginea echipei, atunci nu voi ezita, indiferent că e vorba despre o partidă sau zece.

Nu credeți că unii ar putea percepe asta ca un semn de lașitate?

Fiecare gândește cum vrea. Dar să te dai la o parte când crezi că nu mai poți face bine nu e lașitate. Dimpotrivă, să lași locul altuia poate fi benefic. De exemplu, ce mi s-a întâmplat mie la FCSB. Am plecat când echipa era pe locul 4, la egalitate cu cei de pe 5, a venit Reghe și a terminat pe doi. Deci nu a fost lașitate, a fost în beneficiul tuturor, al meu, al lui Reghe și al clubului.

Cum e până la urmă, vă ajută sau nu cele două meciuri din Liga Națiunilor înainte de Islanda?

Sincer, aș fi vrut să jucăm în septembrie cu Islanda. Să fie prima partidă. Acum așa s-a decis, nu avem ce face, însă asta mi-aș fi dorit. De ce? Pentru că eu sunt un antrenor nou, pot apărea jucători noi și să implementăm un alt sistem de joc față de ce jucase Cosmin. Ar fi fost multe necunoscute pentru Islanda. Așa, noi urmând să abordăm foarte serios meciurile din Liga Națiunilor, nu vom mai avea mari secrete pentru islandezi.

Va fi o condiție clară la națională ca jucătorii să evolueze un număr minim de meciuri la club în ultima lună pentru a putea fi convocați?

Da, deși pot apărea și cazuri izolate, maximum 2-3 din lot, care să nu aibă meciuri și totuși să fie chemați. Nu vrem să creăm foarte multe precedente, pentru că după aceea vor fi mai mulți care vor avea pretenția să fie selecționați, deși nu joacă la club. Sunt însă multe criterii pe care le avem. Unul este ca la ultimele 5 partide înainte de convocare să fi jucat un număr minim de minute.

Sunt multe soluții ofensive, dar avem încă probleme în defensivă. Vă gândiți la naturalizări?

Deocamdată mergem pe ce a mers Cosmin, apoi sunt jucătorii de la U21. Cam aici ne vom orienta. Pe lista noastră sunt 9 fundași centrali, câte 6 fundași laterali pe fiecare poziție. Cred că în momentul de față sunt soluții. Important e cum abordăm lucrurile, fiindcă, e adevărat, de exemplu, cuplul de fundași centrali a fost schimbat. Mereu au apărut accidentări, probleme de formă, cartonașe. Trebuie să ne gândim. E clar că acum nu știm exact care va fi cuplul de fundași centrali.

„Nu îmi e frică să cad”

Care ar fi acum primii 3 căpitani?

Primul e Chiricheș, apoi Tătărușanu. Aici avem o discuție dacă ar trebui să fie un jucător tânăr, care să poată sta în umbra celorlalți doi. Pentru viitor. Și aici poate fi Stanciu, chiar dacă nu e de la U21, dar poate juca 7-8 ani. Ianis la fel, Cicâldău, Nedelcearu. Unul dintre cei 4.

Aveți un set de reguli?

Da, îl vor vedea în momentul în care vor veni la lot, vor vedea care sunt principiile noastre de joc, indiferent de sistemul pe care îl vom aborda. Vor fi foarte clare. Dacă le vor respecta, vor fi în continuare prezenți, iar dacă nu, vor face ce cred ei de cuviință la echipa lor de club, dar nu la națională. O să încercăm să se vadă totul în jocul echipei și probabil că atunci o să le identificați și dumneavoastră.

În momentul ăsta sunteți foarte sus ca nivel, sunteți conștient de asta?

Nu! Niciodată nu sunt sus. Niciun antrenor nu poate fi sus. Pentru că avem cazurile care ne contrazic. Mourinho, de exemplu. A luat LC și apoi doi ani nu mai găsea echipă. E greu ca antrenor să trăiești din rezultatele din urmă. La jucători e altceva. Păi, după ce am ajuns în semifinale la U21 și am mers la JO, dar urmează să ratez calificarea la Euro cu echipa mare și să termin pe 4 în Liga Națiunilor, toată lumea va uita în 3 luni ce am făcut în trecut. Mereu trebuie să vin cu ceva nou.

7 luniare Rădoi de când a fost numit selecționer, fără să fi disputat vreun meci

Sunteți pregătit chiar și pentru o cădere?

Cum să nu! De asta am și spus că nu sunt prea sus, ca să știu de unde cad.

mirel radoi3Mirel Rădoi și George Pușcaș, atacantul României la Euro 2019 U21 care și-a făcut loc în primul „11” al naționalei mari

Sunt totuși mulți oameni care cred în naționala mare acum doar pentru că ați venit dumneavoastră, după succesul de la U21...

Într-adevăr. Când m-am dus în țară, foarte mulți suporteri de vârsta a doua chiar a treia mi-au spus că nu mai erau atrași de ultimele meciuri ale naționalei. Totuși, pentru că au văzut ce am făcut la U21, sunt tentați să fie din nou aproape. Pentru noi ăsta e câștigul real. Că facem oamenii să vină spre echipa națională. De asta chiar pot fi mândru. Trebuie să facem cumva să jucăm fără teamă indiferent de adversar.

Cât vă vedeți pe banca primei reprezentative?

După expirarea actualului contract, vreau să preiau o echipă de club. Am anunțat conducerea FRF că ultima prezență va fi la Campionatul Mondial din 2022. Ei trebuie să înceapă cu ceva timp înainte deja să caute și să gândească ce urmează pentru națională din acel moment.

Programul naționalei în această toamnă

  • 4 septembrie: România - Irlanda de Nord (Liga Națiunilor)
  • 7 septembrie: Austria - România (Liga Națiunilor)
  • 8 octombrie: Islanda - România ( baraj pentru Euro 2020)
  • 11 octombrie: Norvegia - România (Liga Națiunilor)
  • 14 octombrie: România - Austria (Liga Națiunilor)
  • 12 noiembrie: Bulgaria/Ungaria - România (baraj pentru EURO 2020 - dacă trecem de Islanda)
  • 15 noiembrie: România - Norvegia (Liga Națiunilor)
  • 18 noiembrie: Irlanda de Nord - România (Liga Națiunilor)

 

Comentarii (6 ) Adaugă comentariu

alenb  •  01 Iulie 2020, 13:59

Pai mah, daca si el incepe echipa cu Chiriches m-am lamurit si cu Radoi. Probabil va avea rezultatele celor care au inceput si ei echipa cu acelasi "super jucator".

whiteredarad  •  01 Iulie 2020, 11:15

Cu tot respectul fata de Radoi, fata de principiile lui, unele foarte bune, fotbalul il fac jucatorii in teren.Problema cronica si grava este ca la Nationala multi nu stiu "tine de minge", nu exista joc colectiv, de posesie, unii nu stiu face presing. Avem multi care nu joaca de fel si de mult timp (Chiriches, tatarusanu etc) ,unii care nu stiu decit faza de atac ( Maxim,Stanciu )..multi cu ifose si pretentii. In mare Radoi ar trebui sa aiba scheletul de la undo 21, unde cunoaste bine potentialul individual, dar si de adaptare la joc coectiv, completat cu 4-5 experimentati. Nu vad cum radoi sa poata transforma , pe termen scurt nationala. Din primele 5 meciuri greu castiga...mai mult de unul,caci vom juca cu echpe care fac prsing, si ai nostri se pierd in situatia asta.

traian_v  •  01 Iulie 2020, 09:23

Postat de ishhhhhhhh pe 01 Iulie 2020, 08:27

Ba, eu ii urez succes lui Radoi, dar sunt 110% sigur ca nici el nu va face absolut nimic cu petardele de jucatori de la Nationala. Simplul fapt ca Stefan Radu nu vrea sa mai joace acolo spune tot ce e de spus despre aceasta echipa.

Cine e Stefan Radu? Ala din blatul cu Lazio de acum aproximativ 20 ani?

Vezi toate comentariile (6)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase