0 comentarii. Scrie și tu!

SUPERLATIVELE GSP // Ionuț Radu, fotbalistul anului 2019: „Tată, sper că ești mândru de mine!”

Ionuț Radu, portarul de 22 de ani al lui Genoa, n-a uitat cum părintele său l-a îndemnat încă din 2008 să lupte pentru a deveni cel mai bun fotbalist român

Articol de ,
miercuri, 18 decembrie 12:48

Seară rece de decembrie, în Piazza del Duomo, buricul capitalei lombarde Milano. O piață inundată de zeci de mii de turiști ieșiți la promenadă de parcă s-ar da ceva gratis. Deși în zonă, la doi pași de Galeriile Vittorio Emanuele II, și respiratul costă scump.



Târgul de Crăciun amenajat lângă Dom atrage toate privirile. Nu și toate buzunarele. Cei mai mulți cască gura. Sau se mulțumesc cu un instantaneu la bradul imens montat acolo, instantaneu numai bun să strângă niște like-uri pe Facebook și Instagram.

Raed și lumina de la apus

Aici ne-am dat întâlnire cu „ Fotbalistul anului 2019”, chiar dacă inițial era vorba să ne vedem în Genova, urbea care l-a înfiat de un sezon și jumătate. „Întâmplarea face că la 15:00 trebuie să ajung pe Malpensa, vine un văr pe la mine și merg să-l aștept la aeroport, așa că la 16:00-16:15 sper să fiu în Milano”, ne asigură Ionuț.

Nu ajunge exact când a promis, dar e de înțeles. Traficul nu e o problemă doar la București. Colegul Raed e cel mai trist: „Uită-te ce lumină bună aveam acum, la apus, pentru fotografii...”.

Portar în Serie A ori vedetă hip-hop?

Radu se ivește când noaptea luase în stăpânire totală orașul. Întuneric însă nu era, pentru că în Piazza probabil că luminile se vor stinge abia când va dispărea ultimul miliardar rus amator de chilipiruri extravagante. Așa că Raed s-a putut desfășura în voie, profitând și de faptul că "modelul" s-a comportat întocmai ca un model.

N-a făcut nazuri de protagonist în Serie A, n-a zis nici pâs când a fost ținut vreo trei sferturi de ceas afară pentru poze. Asta în ciuda faptului că era îmbrăcat destul de subțire pentru cele 3-4 grade din termometre, cu un tricou și un hanorac ce-i dădeau un aer de vedetă hip-hop.

Copil de 22 de ani

Poate că acest comportament decent provine dintr-o educație pe care numai un om pornit de jos, de foarte jos, și care a crescut într-un mediu ostil, dar profesionist o poate avea. „N-am să uit niciodată cum am venit, la 15 ani, să cuceresc Italia și cum am început de la copiii unei formații de amatori, Pergolettese. Am muncit mult să ajung la nivelul la care sunt acum. Și nu mi-e rușine că am luat-o de jos, dimpotrivă!”.

Sau poate că atitudinea asta condescendentă a lui Ionuț să fi fost provocată de satisfacția câștigării unui premiu atât de important la doar 22 de ani.

Încă de când a văzut trofeul care se atribuie marelui câștigător, titularul din poarta „Grifonului” genovez nu și-a cenzurat deloc trăirile, emoțiile: „Doamne, cum arată!”, „Cât este de frumos!”, „Din ce e făcut? Din bronz? Wow!”, „Parcă nu realizez că e al meu”, „Vere, îți vine să crezi că eu calc pe urmele lui Duckadam, Hagi, Popescu, Mutu, Chivu...?!”.

Premoniția

Tocmai vărul alături de care a sosit la întâlnire îi aduce aminte o întâmplare din urmă cu 11 ani, tot dintr-un miez de decembrie.
Radu preia legătura: „Daaa, incredibil... Eram cu tata, mă duceam la antrenamente în Ghencea. Abia plecasem de la Viitorul la Steaua. El cumpărase Gazeta care anunța câștigătorii din acel an. Mi-a spus atunci pe un ton mai degrabă poruncitor: «Să nu renunți niciodată! Să nu renunți până nu ajungi și tu cel mai bun fotbalist român!».

Vorbele alea mi-au răsunat multă vreme în minte, m-au motivat când mi-a fost greu. Acum, după 11 ani, spun numai atât: «Tată, sper că ești mândru de mine!»”.

Afară s-a făcut cu adevărat frig, însă un fior fierbinte străbate inima lui Ionuț Radu. E inima românului care a reușit într-o țară și un campionat unde atâția alții se ratează.

„La următorul Mondial ne calificăm sigur. Cu mine în poartă!”

Radu vorbește deschis despre diferențele dintre naționala de tineret și cea de seniori și e convins că Rădoi va face performanță și la prima reprezentativă, dacă va fi lăsat să lucreze. 

 Felicitări, Ionuț, pentru acest trofeu! De fapt, înainte de orice, hai să lămurim un lucru: cum să-ți spunem, Ionuț sau Andrei? Că în acte ești Ionuț Andrei Radu.
Cei din familie și prietenii vechi îmi zic Andrei. Presa românească și cea de aici, din Italia, mă dau Ionuț. Putem să rămânem la Ionuț, nu-i nicio problemă. Andrei a fost numele de copil, Ionuț o să fie numele de star. (râde)

Bun, revenim la premiul de "Fotbalistul anului". Ce crezi că te-a ajutat să fii votat de atâta lume și să ieși pe primul loc în Ancheta Gazetei?
Păi, cred că faptul că-s titular la o echipă de Serie A, plus turneul final excelent cu naționala de tineret. Nu-i puțin o semifinală de Euro, nu?

Apropo de turneul de astă-vară, te încearcă vreun regret? Crezi că puteai face mai mult în semifinala cu Germania, pierdută cu 2-4 după ce la pauză aveam 2-1?
În general, nu regret nimic din ce fac în viață. Să știți că atunci n-am făcut nimic altfel față de celelalte partide, în vestiar ne-am zis să ieșim pe teren și să le mai dăm câteva nemților. Numai că n-am mai putut. În privința mea, hai să spunem că la golul 4 mi-aș imputa ceva. Însă era deja târziu, soarta calificării fusese decisă.

„Extraordinar motivator”

Crezi că e un avantaj pentru voi, generația U21, că Mirel Rădoi a avansat de la tineret la naționala mare?

Da, este un mare avantaj. Totuși, trebuie răbdare. Mirel e un extraordinar motivator, un extraordinar antrenor, însă nu poate schimba totul într-un timp foarte scurt.

Nu prea are timp, meciurile cu Islanda și, posibil, cu Ungaria sau Bulgaria sunt peste mai puțin de 3 luni.
Știu, sper să-l ajutăm să treacă aceste două hopuri, apoi să facem un turneu final formidabil.

Dacă trecem de islandezi, pe cine preferi în finala barajului?

Chiar n-am preferințe. Important e ce facem noi, nu ce fac alții.

Ai vorbit cu Mirel de când e selecționerul reprezentativei de seniori?

L-am felicitat doar, n-am discutat foarte multe.

„Diferența e dată de presiune”

Crezi că va putea media conflictul dintre generații iscat în vestiar?

Nu e niciun conflict, nu are ce să medieze! S-a vorbit foarte mult pe tema asta întrucât nu sunt performanțe. Așa e mereu, când lucrurile merg prost pe gazon și nu apar rezultate, lumea e preocupată de chestiile negative.

Apropo de rezultate, de ce tineretul a performat în 2019, iar seniorii au terminat pe 4 grupa de calificare, depășindu-le numai pe Malta și Feroe?
La U21, n-a existat presiune. Nimeni nu credea în noi, nimeni nu ne băga în seamă. Nici măcar la turneul final n-a fost presiune. Când oamenii au văzut că am picat cu Anglia, Franța și Croația, ce presiune să mai fie?! Totuși, am crezut în noi și asta a făcut diferența. Când spuneam că vreau să câștig Euro, să știți că nu glumeam, nu exageram!

Iar la naționala mare...
Acolo e mereu presiune, mereu tensiune. Când știi ce e pe umerii tăi, e clar că pleci la drum cu frâna de mână trasă. Ușor-ușor, se va schimba situația și acolo, veți vedea!

Miza pe coechipieri

Revenind la Ancheta Gazetei, dacă ar fi fost să votezi, pe cine ai fi pus în primii 5?
Aș fi mers pe mâna colegilor de la tineret. Sigur nu i-aș fi uitat pe Pușcaș, pe Cicâldău, pe Ianis... Pe locurile 4-5 i-aș fi pus pe toți ceilalți, ca să nu se supere niciunul pe mine. (râde cu poftă)

Dar cu ierarhia de la „Balonul de Aur” ești de acord?

Eu sunt fan Messi, deci nu pot spune nimic rău despre el. Totuși, dincolo de valoare, consider că un asemenea trofeu ar trebui să răsplătească și performanțele dintr-un an. De aceea cred că în top ar fi trebuit să fie și un Salah, și un Alisson.

Pe urmele lui De Gea

Portarii câștigă extrem de greu "Balonul de Aur", visezi la așa ceva?
Visez să ajung între cei mai mari portari ai lumii, asta, da!

La ce capitol crezi că ar trebui să mai lucrezi?
La nivel psihologic. De restul pregătirii se ocupă antrenorii. Concentrarea face diferența.

Unul dintre primii tăi profesori, fostul rapidist Ștefan Popa, spunea că te asemeni foarte mult cu Vasile Iordache, punctul tău forte sunt reflexele.
Da, așa e, sunt portar de reflex. Nu știu dacă semăn cu Vasile Iordache, cu Stelea sau cu Lobonț, idolul meu e De Gea.

„N-am fost fanatic”

Liga 1 o mai urmărești?
Destul de puțin.

Nu mai suferi pentru nicio echipă?
N-am fost fanatic nici când eram în țară.

Însă te antrenai purtând un tricou al lui Dinamo...
Doar pentru tata, era dinamovist înfocat.

Mai este, ținând cont de perioada proastă traversată de "câini" de ani buni?
Bănuiesc că da. Trebuie să-ți susții favoriții și la bine, și la rău. Mai ales la rău.

„Inter poate da lovitura”

La 22 de ani ai fost declarat fotbalistul anului în România. La 25 cum te vezi?
Nu-mi fac astfel de planuri. Sper să fiu între cei mai buni din lume. Nu contează când voi atinge acest target, la 25 de ani sau la altă vârstă, important e să-l ating. Cel mai important e să urci mereu în carieră.

Apropo de urcat, la anul te întorci la Inter?
Habar n-am. Știu că depind de șefii lui Inter, club cu care mai am 5 ani de contract.

Crezi că Inter poate stopa hegemonia lui Juventus în Serie A?
Da, chiar cred că nerazzurrii pot cuceri lo scudetto sezonul ăsta.

"Ghinion cu Genoa"

Dar la Genoa ce nu merge? Anul trecut abia v-ați salvat, în ultima etapă, acum iar aveți mari probleme.
Efectiv nu-mi explic. Jucăm bine aproape meci de meci, însă mereu pierdem ori abia scoatem un egal. Dintre formațiile aflate în subsolul clasamentului, consider că jucăm cel mai bun fotbal. Cu toate astea...

Banca tehnică să fie problema?
Nu, nu cred. Thiago Motta e foarte bun, deși e la început de carieră. Necazul e că noi, pe gazon, nu putem transpune în practică tot ce ne sfătuiește în vestiar. Avem și mult ghinion.

Știi că "Grifonul" are o istorie fabuloasă...
Da, e prima campioană a Italiei! Și are 9 titluri în palmares. Cât mi-aș dori să fac și eu performanță aici... Cel mai rău îmi pare de suporteri, sunt fenomenali.

Apropo de simbolul clubului, ai idee ce e ăla un grifon?
Știu cum arată, însă nu prea pot explica. E un animal fantastic, ca în Harry Potter.

Revenind la națională, ai idee de când România nu s-a calificat la un Mondial?
Din 1998, parcă.

Și când crezi c-o s-o mai facă?
La următorul, în 2022.

Cu Ionuț Radu în poartă?
Desigur!

4portari au câștigat trofeul de cel mai bun fotbalist român înaintea lui Radu: Narcis Coman (1978), Silviu Lung (1984), Helmuth Duckadam (1986) și Ciprian Tătărușanu (2015)

800.000 €e salariul stagional pe care Ionuț îl încasează de la Genoa, conform Gazzetta dello Sport. Anul trecut, el câștiga cu 200.000 € mai puțin

15.000.000 €e cota de piață a lui Radu în acest moment, conform transfermarkt.com. În vară, Inter l-a răscumpărat de la Genoa cu 12 milioane €

18ani, 11 luni și 16 zile avea Ionuț la momentul debutului în Serie A, în partida Sassuolo - Inter 3-1, de pe 14 mai 2016. Antrenorul milanezilor era Roberto Mancini

50de partide are Radu în Serie A, 49 pentru Genoa și una pentru Inter. În Serie B are 22 de meciuri, toate pentru Avellino

"Dedic acest trofeu familiei, în special tatălui meu. Fără el, n-aș fi fost niciodată aici. El a crezut mereu în mine, el m-a ambiționat, el a tras de mine la 6:00 dimineața când eu aș mai fi dormit puțin..." Ionuț Radu

"O frază care să caracterizeze cel mai bine tot ce mi se întâmplă în aceste momente? «Fără întuneric nu poți vedea stelele!» Numai Dumnezeu știe câte sacrificii am făcut ca să ajung aici"

"După o prestație reușită, cel mai frumos compliment mi-l face mama: «Bravo, ești cel mai bun copil din lume!»"

"O zi obișnuită din viața mea arată destul de banal. Trezit, mâncat micul dejun alături de echipă, antrenament, prânz tot cu colegii, somn, plimbare, un film, cină... Nimic deosebit"

"Cea mai mare teamă a mea e teama de eșec. Citeam recent un interviu cu Anthony Joshua, campionul mondial la box, și el explica perfect cum această frică practic îl motivează întotdeauna"

"Mă simt fericit, împlinit, dar sunt conștient că trebuie să evoluez mereu"
"Dacă m-ar suna impresarul să-mi spună că mă vor Guardiola, Mourinho și Zidane, efectiv n-aș ști ce să aleg. Aș pune numele acestor uriași într-un bol și aș trage la sorți"

Ionuț Radu

Comentarii (0 ) Adaugă comentariu

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase