20 comentarii. Scrie și tu!

VIDEO Interviu spectaculos cu Victor Angelescu, patronul Rapidului: ”Banii din fotbal nu înseamnă să-ți dea Gigi Becali un milion de euro pe un jucător”

Articol de ,
vineri, 19 octombrie 00:06

DIN CUPRINS:
Victor Angelescu spune că n-a venit să sărute stema clubului, ci ca să aducă bani și performanțe
Ce l-a derajat la fostul antrenor al echipei, Constantin Schumacher, pe care l-a demis
Care e principiul peste care vrea cu orice preț să-l respecte
Care e bugetul Rapidului acum
Ce obiectiv are Daniel Pancu
Ce crede despre George Copos
E sau nu Rapidul ajutat politic?



Acționarul majoritar al Rapidului, Victor Angelescu, 34 ani, explică de ce l-a demis pe Schumacher, ce așteaptă de la Pancu și descrie felul în care-și dorește să gestioneze viitorul vișiniilor.

Domnule Angelescu, au trecut patru luni de când ați preluat Rapidul, cum e să simți zi de zi în suflet adrenalina Giuleștiului?
E o senzație plăcută. Știu că am venit la un club mare, cu istorie și suporteri în spate. Suntem obligați să câștigăm cu oricine. Cu câteva luni în urmă nu mă gândeam că voi face un asemenea pas. Nu credeam că va apărea o posibilitate de a investi la o echipă importantă. Am încercat înainte la Sportul Studențesc, dar mi-am dat seama că e mort și îngropat. La fel la FC Național, unde am discutat cu lichidatorul. Și acolo nu există vreo șansă în viitorul apropiat.
Și care a fost declicul legat de Rapid?

Am fost abordat de multe ori de apropiați ai Rapidului să vin în Giulești. L-am refuzat inițial inclusiv pe Daniel Niculae. Am zis că nu vreau bătăi de cap și prefer un club mai mic, precum Snagovul, ca să-mi pot vedea mai departe liniștit de treburi. Am văzut însă la televizor acel Rapid – CSA Steaua pe Arena Națională, m-a impresionat atmosfera, mi-au plăcut fanii și atunci am decis că acum e momentul să intru, dacă într-adevăr vreau să fac ceva în fotbal. M-am gândit să nu regret peste vreo zece ani că ratez o șansă ca asta.

40%din acțiunile clubului Rapid sunt deținute de Victor Angelescu

"N-am venit să sărut stema clubului, ci să aduc bani și performanțe"

Ați evitat până acum celebrele introduceri cu mesajul "sunt rapidist de mic!".
N-am de gând să mint pe nimeni. N-am venit să sărut stema clubului. Am spus de la început că nu am fost rapidist, dar acum sunt cel mai înverșunat, în calitate de finanțator! Atât timp cât o să-mi fac treaba pentru care am venit, adică să existe la club tot ce trebuie, salariile să fie plătite la zi, nu văd cum ar putea să-mi reproșeze cineva că nu sunt rapidist. Poate sunt mai rapidist chiar și decât multe dintre fostele glorii, pentru că eu dau banii! Ei și-au julit genunchii, au făcut istorie, au jucat sute de meciuri, dar au fost plătiți pentru asta, așa cum, firește, era normal. Eu nu iau însă niciun ban de la Rapid. Doar dau!
Aveți acum 40 la sută din acțiuni. Nu v-a tentat să preluați pachetul majoritar?
Am discutat asta, dar strategia e ca nimeni să nu aibă acțiuni majoritare. Nu e o viziune proastă. Am înțeles logica. Dacă puterea ar fi la un singur om, iar acesta s-ar confrunta cu probleme financiare sau de altă natură, clubul ar risca să ajungă din nou în insolvență sau spre faliment. În contractul negociat de mine e trecut și faptul că, în situația în care un acționar vrea să iasă din business, ceilalți vor avea drept de preempțiune, cu posibilitatea de a cumpăra procentele disponibile la prețul pieței. Știu că acum se poartă tratative intense pentru alte două pachete, unul de 10 la sută, altul de 15 la sută.
Cât ați plătit pe acțiuni?
Valoarea lor nominală. Câteva mii de lei. În jur de 2.000 de euro. O sumă modică.

"Știu cântecele galeriei, imnul Rapidului. Nu prea am voce, dar le mai cânt. Nu le-am învăţat stând în casă, ci pe stadion, venind la meciuri." Victor Angelescu

"Nu speram la promovare cu Schumacher pe bancă"

Cine conduce, practic, Rapidul în acest moment?
Eu, mai ales că nu s-au terminat încă negocierile cu ceilalți investitori, reprezentați deocamdată de avocatul Andrei Nicolescu. Dețin un drept de veto, chiar dacă am doar 40 la sută din acțiuni. Nu iau însă nicio decizie fără să mă sfătuiesc de fiecare dată cu managerul sportiv Florin Manea și cu Daniel Pancu. Așa am procedat și la despărțirea de Schumacher.
Care a fost rațiunea?
Nu produceam fotbal. Nu înțelegeam exact ce jucăm. Orice club care se respectă are o identitate. Vreau ca Rapidul să arate un stil. N-am intrat în fotbal ca să încurajez lungă și pe-a doua, vorba lui Hagi! Vreau să fim creatori de fotbal. Din păcate, noi nu propuneam nimic. N-aveam trasee, dădeam goluri pe faze fixe sau pe o sclipire individuală. Nu-mi spune nimic faptul că Rapidul a avut peste 40 de victorii în Liga a 4-a. La nivelul de acolo și la bugetul disponibil, 350.000 de euro, și dacă-l puneam antrenor pe fiul meu de cinci ani, tot peste 40 de victorii obținea echipa! Singurele meciuri adevărate au fost cele cu CSA Steaua, trei victorii și un egal.
 Și în actualul sezon?
Ne-am chinuit în multe partide, am avut noroc fantastic. Sincer, nu cred că, avându-l pe Schumacher pe bancă, am fi promovat cu jocul de până acum, chiar dacă bugetul e de un milion de euro, cum nu a mai existat vreodată în Liga a 3-a.

 

"Primul obiectiv al lui Pancu e ca echipa să arate un joc plăcut"

Cum l-ați convins pe Pancu să preia imediat banca tehnică?
El n-ar fi vrut să înceapă treaba acum. Mi-a zis că nu e momentul potrivit. Dar i-am explicat că am încredere totală în el, îi acord credit absolut, vreau să schimb ceva la club și, dacă nu acceptă acum propunerea, s-ar putea să mai aștepte dacă se răzgândește. L-am convins până la urmă și i-am transmis că singurul lui obiectiv imediat e ca echipa să înceapă să arate ofensiv, spectaculos. Sigur, ținta e promovarea, dar, atât timp cât voi vedea un joc plăcut și vom atrage lumea la stadion, nu va fi o problemă dacă vom mai sta încă un sezon în Liga a 3-a. Dar n-ai cum să pierzi pe bandă rulantă dacă produci un fotbal frumos.
În ce fel vă implicați la alegerea echipei pentru un meci, la transferuri?
Cu Schumacher, știam echipa doar cu zece minute înainte de startul meciului, când ceream foaia de joc. Nu sunt antrenor și nu voi fi în viața vieților mele! N-o să fiu vreun Gigi Becali, să dictez eu titularii sau să fac schimbări. Am făcut fotbal până la 17 ani, sunt obsedat de fotbal, m-am uitat la sute de mii de meciuri, știu inclusiv toți jucătorii de la liga secundă. Sezonul trecut, cât am fost patron la Snagov, toate transferurile au fost operate după ce i-am văzut personal pe fotbaliști și uitați-vă unde e acum echipa, lider în divizia a doua, cu un buget de cinci ori mai mic decât al Petrolului, de exemplu.

1 milion de €este bugetul Rapidului în Liga 3, de 3 ori mai mult decât în sezonul trecut, în Liga 4

"Nu voi aduce jucători peste capul antrenorului"

Adică un transfer se face după ce există un OK personal din partea dumneavoastră inclusiv la nivel tehnic?
Nu voi abuza niciodată de un veto tehnic. Există un gentleman's agreement între mine, Florin Manea și Pancu, astfel încât toți trei să fim de acord cu un transfer. Vreau însă să avem o idee unitară, să știm exact ce tip de fotbalist căutăm. Dacă observ că e un jucător care nu se mulează pe ADN-ul Rapidului, nu-l vom lua! Vă dau exemplul lui Matulevicius! Mi l-a propus Bogdan Apostu, care-mi adusese doi, trei oameni și la Snagov, mi-a zis că e liber de contract, am luat referințe la zi despre el și am concluzionat că e OK. Nu am făcut însă nimic înainte ca Pancu și Schumacher să-mi spună că sunt de acord și ei cu Matulevicius, că ne poate ajuta. Nu voi aduce niciodată jucători peste capul directorul tehnic sau al antrenorului.
Daniel Niculae e un subiect închis?
Asta vă poate spune el! Daniel a declarat că nu mai vrea să revină la Rapid în condițiile de acum. Sincer, nu am planificat însă nicio schimbare. Așa că presupun că nu se va întoarce. Îmi pare rău pentru decizia lui, fiindcă el m-a adus în proiectul Rapid. Dar i-am zis că nu-i înțeleg hotărârea. Nici nu a explicat concret de ce nu mai poate lucra cu Nicolescu și cu Burcă. Nici măcar în particular! Burcă mi-a spus că nu s-au certat niciodată, au avut doar unele diferențe de opinie, normale. Și eu aș vrea să știu mai multe, dar ce altceva aș putea face?!

"Mai bine mă las decât să vând titularii la contracandidate"

Ați punctat recent într-o intervenție la televiziune că nu veți accepta niciodată să cedați jucători la FCSB. Pare mai degrabă o declarație de imagine în fața suporterilor. Nu vi se pare riscantă această afirmație?
Nu vom pune niciodată clauze anti-FCSB sau anti-CFR în contracte. Nici nu cred că e legal. Dar chiar n-am de gând să vând vreun jucător la contracandidate. Banii din fotbal nu înseamnă să crești un fotbalist, să-ți dea Gigi Becali un milion de euro pe el și gata, să mă bucur că am profit! Nu ăsta e scopul meu. Profitul se face din performanță, să ajungi în grupele Europa League sau Champions League, să câștigi de acolo 10-15-20 milioane de euro. Dacă faci asta des, capeți vizibilitate, îți construiești o imagine și poți vinde jucători în străinătate pe sume mult mai mari decât posibilitățile cluburilor din România. Prin urmare, cât voi fi eu la Rapid, niciun jucător important nu va ajunge să întărească o contracandidată.
Viața v-ar putea pune totuși în situația să încălcați acest principiu!
Sunt decis să respect asta! Mai bine mă las decât să ajung să vând jucători de bază contracandidatelor. Să le întăresc pe ele și să mă vulnerabilizez pe mine! Să-ți vinzi jucătorii doar ca să scoți un milion sau două milioane de euro, iar apoi s-o iei de la capăt înseamnă să rămâi în mediocritate continuă, cum s-a întâmplat la multe cluburi. De-aia Gigi Becali e unde e! Fiindcă toți îi dau jucători! Mai puțin Craiova, care a refuzat, a vândut afară și încearcă să creeze ceva pentru ei. 

"I-aș lua pe Moruțan, Tandia și Mitriță"

Angelescu acceptă un joc inedit: ce jucători ar aduce acum la Rapid dacă ar fi în Liga 1 și ar vrea să-și întărească echipa. "Grea întrebare! Dar, dacă tot am spus că sunt adeptul jocului frumos, primul pe listă ar fi Moruțan, care mi se pare cel mai bun produs pentru export al fotbalului românesc în acest moment, peste Florinel Coman, Nedelcu și alții. Îmi mai plac Tandia de la Sepsi și Mitriță de la Craiova, ambii foarte iuți și spectaculoși".

  • "Când se va închide Giuleștiul pentru reconstrucția stadionului, ne vom muta pe stadionul din Regie. Acolo vom juca inclusiv în Liga a 2-a.
  • Vreau să stau foarte mulți ani la Rapid. Diferența dintre mine și alți investitori din fotbal e că ei n-au jucat fotbal și nu sunt atât de pasionați ca mine. Am intrat în fenomen și ca să fac o afacere, dar, în special, din pasiune.
  • E un termen rezonabil să ne propunem să luăm titlul în 2023, când se va sărbători centenarul Rapidului. Dacă ajungem în doi-trei ani în prima divizie, vom fi pregătiți să avem buget corespunzător pentru play-off și să tragem la locul întâi.
  • De când am venit, am încercat să aducem în club numai foste glorii rapidiste. Pe Iencsi, de exemplu, l-am convins destul de greu să preia echipa U19 după ce antrenase la alt nivel. Au mai venit Ștefan Grigorie, Nicolae Grigore, Florin Manea. Toți sunt rapidiști. Și vor mai veni și alții!
  • Maftei a decis să renunțe în semn de solidaritate cu Schumacher. N-am mai auzit în fotbal așa ceva: un fotbalist să plece pentru că a fost demis antrenorul. Eu și Pancu am fi dorit să rămână, dar cu forța nu se poate" Victor Angelescu

 ”N-avem nevoie de fonduri publice”

Patronul Rapidului susține că politicul n-are nicio implicare la proiectul din Giulești și spune că apropierea de Primăria Sector 1 are în vedere doar sprijinul pentru recuperarea contracost a bazei Pro Rapid.

L-ați cunoscut pe George Copos? Ce părere aveți despre perioada în care a patronat clubul?
Nu pot avea o părere obiectivă, fiindcă nu l-am întâlnit niciodată. Îl știu doar din ce mi-au povestit alții. Cred că au existat și bune, și rele sub conducerea lui. A fost o perioadă frumoasă, cu două titluri, un sfert de finală în Cupa UEFA. Deci a dus clubul la un nivel înalt. În același timp, din păcate, nu a mai putut să susțină clubul și a urmat căderea, din cauza problemelor pe care le-a avut în Dosarul Transferurilor.
Vi se pare corectă următoarea frază, rostită deseori în spațiul public în ultima vreme: "Rapidul actual e conectat puternic la PSD, prin Dragnea și primarul sectorului 1, Dan Tudorache, dar și la medii de afaceri tulburi, prin Adrian Nicolescu, fostul avocat al lui Sebastian Ghiță"?
Dacă aș fi jurnalist, poate aș avea tentația de a interpreta lucrurile în același fel. Eu știu însă cum stau lucrurile în realitate. Înainte de a prelua clubul, s-a făcut un due dilligence extins, cunosc exact de unde și cum au venit banii, fiindcă am vrut să am o imagine foarte clară a situației. Da, Dan Tudorache e un susținător al Rapidului, dar el personal, nu Primăria sectorului 1!

"Sperăm ca baza ProRapid să ajungă la noi în martie sau aprilie"

Rapidul poartă însă pe tricou numele instituției, nu al individului.
Așa este, dar sperăm ca Primăria sectorului 1 să ne ajute cu baza materială, contracost. Adică să putem prelua complexul Pro Rapid, unde e casa noastră. Dar Primăria n-a dat și nici nu va da vreun cent. Vă spun asta sută la sută! Iar cu partea politică n-am absolut nicio treabă. N-am niciun prieten, nu există nicio poză cu mine în compania unor politicieni, n-am avut niciun coleg de școală care acum să fie om important în vreun partid. Și mă bucur că e așa!
Căutați profitul. În acest caz, nu v-ar ajuta mai mult să luați 500.000 de euro de la un sponsor ca să-l expuneți pe tricouri în locul Primăriei Sector 1, de la care spuneți că nu încasați nimic?
Corect, dar cel mai important lucru la un club e baza materială. Dacă-mi dă cineva 500.000 de euro, nu pot cu banii ăștia nici să-mi fac stadion, nici să cumpăr baza Pro Rapid. Deci contează dacă domnul Tudorache ne va sprijini cu aceste lucruri. N-avem nevoie de bani publici. Repet, sperăm doar ca Pro Rapid-ul să ajungă din nou la noi în martie sau aprilie anul viitor. După o evaluare, suntem dispuși să plătim prețul corect.

"Nu știu să fi fost alergați pe șine și investitorii!"

Știți în ce hal de degradare e baza, nu?
N-am fost încă acolo, dar am văzut niște fotografii recente. Trebuie făcute niște investiții majore. Ori prețul pentru bază va fi unul modic și facem noi reamenajarea lui, ori Primăria va investi pentru modernizare, iar prețul va fi, evident, unul mult mai mare. Asta rămâne de discutat. Suntem OK să participăm inclusiv la o licitație, dar cineva trebuie să se ocupe de subiect. E păcat, fiindcă oricum statul n-o folosește la nimic de multă vreme, e în paragină și nu se încasează niciun ban.
Cunoașteți legenda cu jucători, antrenori, oficiali ai Rapidului alergați pe șinele trenului când fanii cer socoteală la necaz?
Nu știu să fi fost alergați și investitori! Cred că suporterii Rapidului știu foarte mult fotbal și e normal să aștepte rezultate și un spectacol de calitate. Eu, ca finanțator, am de gând să respect tot ceea ce trebuie să fac pentru a nu exista nicio problemă la club. Să fie asigurate condițiile necesare, să nu apară restanțe, să aleg un staff pe măsura pretențiilor clubului. Restul, nu poate să țină doar de investitor. Dacă vor apărea și momente grele, cu siguranță vor apărea!, voi încerca să schimb lucrurile și să le îndrept.

"Nu există finanțare pentru galerie"

Agreați sistemul de a finanța galeria din banii clubului, așa cum se întâmplă în multe părți?
Nu există acum finanțare pentru galerie și nu cred că e propice să facem asta. Dar dacă e vorba despre vreun meci important, e normal să fiu dispus să ajutăm pentru o scenografie, de exemplu. La Rapid, suporterii sunt însă foarte atașați, vin cu sufletul deschis, își cumpără bilete, abonamente, ajutând astfel echipa. Sigur, se mai întâmplă să luăm și vreo amendă pentru folosirea de petarde, dar ăsta e un lucru pe care orice club trebuie să și-l asume. În rest, ei trebuie să susțină echipa, iar conducerea să se ocupe de treburile clubului.

"Îmi pare rău că a ieșit în față doar greșeala legată de lipsa numerelor de pe tricou la una dintre grupele de juniori ale Rapidului. Prima etichetă mi se pare aceea că echipa U17 s-a calificat în premieră în Liga Elitelor, iar băieții de la U19, pregătiți de Iencsi, au și ei rezultate foarte bune.

Am preluat Regal Sport, devenit Centrul de Performanță Rapid, pe care încercăm să-l înglobăm în Academie, dar nu a fost încă timp pentru asta. Vrem însă ca acest centru de juniori să rămână acționar în clubul mare, la care deține acum 30 de procente. Restul sunt la mine, 40 la sută, și la Burcă 30 la sută" Victor Angelescu

Comentarii (20 ) Adaugă comentariu

csasteauabucuresti  •  20 Octombrie 2018, 00:11

Atat a dat si nen'tu jjijji pe Steaua in 2003, cam 10000 de dolari :-)))) De ce crezi ca a ras Instanta de el?! :-))))

Radu Fifea  •  19 Octombrie 2018, 17:34

Postat de fanucraiova48 pe 19 Octombrie 2018, 07:56

Sincer la asta ma gandeam si eu vazand cat a platit acest asa zis patron pe 40% din actiuni adica aproape in jur de 2000de euro rusinos chiar scandalos ça o echipa ça Rapid sa valoreze un jour de 5000 de euro

Pai cat ai vrea sa valoreze o clona care nu are mai are 2-3.000 de suporteri si nu mai are altceva nimic, niciun fel de palmares?

pain89  •  19 Octombrie 2018, 17:33

Pai asa faceti botosani cum ia un jucator cum vorbeste ca il vinde lui gigi

Vezi toate comentariile (20)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase