3 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Rețeaua DOPAȚILOR » Povestea recentă a celui mai mare caz de doping din istoria sportului românesc

Gazeta reface istoria excluderii lotului de kaiac-canoe de la Olimpiada Rio 2016. Declarațiile celor implicați se bat de multe ori cap în cap, dar vorbesc despre culisele murdare ale unui sport scăpat de sub control de federație

Articol de
joi, 05 ianuarie 00:00

DIN CUPRINS
 Sportivii români au folosit aceeași substanță pentru care a fost suspendată și Maria Șarapova
Asistenta nu i-a întrebat niciodată pe sportivi ce au în fiolele care urmau să le fie injectate
 Antrenorul le cumpăra seringile cu care își administrau meldoniumul

Gazeta reface povestea zilei teribile de 7 martie 2016, când lotul olimpic de kaiac, aflat în pregătire în Portugalia, tocmai realiza că fusese implicat într-un dopaj în masă cu meldonium în pragul Olimpiadei.



”Am comis o greșeală imensă". Pe 7 martie 2016, în fața unei draperii cafenii și îmbrăcată complet în negru, Maria Șarapova uimește un întreg mapamond într-o conferință de presă surprinzătoare organizată la Los Angeles. Sute de ziariști prezenți la întâlnirea cu frumoasa tenismenă rusoaică îi văd de aproape lacrimile atunci când Mașa dezvăluie că a fost depistată pozitiv cu meldonium la un test prelevat la începutul anului, la Australian Open. Consecința imediată e o suspendare pe doi ani dictată de federația internațională (ITF).

La 10.000 km distanță, pe malul râului Dao din inima Portugaliei, cuvintele Șarapovei le oprește la propriu mâncarea în gât câtorva băieți vânjoși veniți de la București ca să se pregătească în ape calde pentru Jocurile de la Rio.Sunt tipii din lotul olimpic de kaiac al României. Între două antrenamente crâncene, iau împreună prânzul în timp ce-și mai aruncă ochii pe știrile sportive difuzate pe un canal de limbă engleză și navighează în paralel pe site-urile consacrate din țară.

"Din ăsta am luat și noi, nu?"

Ionuț Mitrea, unul dintre kaiaciștii care n-au obținut încă biletele pentru Olimpiadă, aprinde discuția. "Ia uite, bă, ce-a pățit Șarapova! Au prins-o ăștia dopată!". "Cu ce?", îl întreabă Traian Neagu din barca de 4, calificată deja pentru Rio. "Melidium...sau cam așa ceva...", îi răspunde Mitrea.

"Meldonium", se corectează. "Cum?". "Meldonium", repetă Ionuț, iar colegul său de cameră și încă vreo doi martori la scurtul dialog se schimbă instant la față și-și intersectează privirile cu licăriri panicate.

Neagu nu mai are stare. Pleacă bulversat spre cameră. Mitrea țâșnește după el, iar cei doi rămân singuri pe holul vilei în care sunt cazați. "Din ăsta am făcut și noi, nu?", îi simte Ionuț gândurile lui Traian. "Da!", vine confirmarea scurtă, care lovește ca un baros în moalele capului.

Asistenta mută din umbra lui Salazar

În sală, antrenorul principal Ștefan Vasile își verifică pe telefon mail-urile între două înghițituri. Un mesaj tocmai a sosit de la ANAD, via federație. "Loli, să fim atenți la meldoniumul ăsta, că și Agenția ne semnalează că a devenit interzis de la 1 ianuarie", îi spune asistentei medicale Elena Moreșan, singurul cadru de specialitate aflat în cantonamentul din Portugalia.

Femeia nu scoate însă niciun cuvânt. Ar vrea mai degrabă, în acele momente, să se teleporteze pe Pandora decât să mai respire fie și pentru o secundă aerul acesta brusc insuportabil din Santa Comba, unde încă bântuie spiritul dictatorului Salazar, născut la doar câțiva kilometri mai spre sud, pe malul opus al lui Dao. "Ceva e în neregulă cu Loli! Știe ceva ce eu nu știu?!", își spune Vasile în gând.

"Ați înnebunit, fu...-vă-n gură!"

În apartamentul de la subsol, o parte dintre băieții din lot se adună într-o ședință-fulger, fără participarea staff-ului tehnic. Discută, se sfătuiesc, mai verifică încă o dată știrea cu Șarapova. "Fuck! Fuck! Fuck!". Furia și frustrarea prind contur în pumnii care zboară nebuni în gol. Puținele ore de odihnă se transformă într-un chin pe paturile lungi.

Înainte de al doilea antrenament, Ștefan Vasile îi anunță pe toți de mesajul de la ANAD și apoi le dă drumul pe luciul apei, pentru încă 25-30 km de vâslit în ritm olimpic. Dar kaiacele zici că au frâne, iar băieții au cam multă poftă de vorbă la tura asta. "Ce naiba tot discutați acolo?! Dați-i drumu’ la treabă, că vine Rio peste noi!", se burzuluiește Vasile.

În fine, elevii ajung la mal, epuizați, dar tocmai au decis să-i comunice împreună tehnicianului, acum, o veste de să cazi din picioare. "Profesore, trebuie să-ți spunem ceva! Am comis-o! Am luat și noi ce-a luat Șarapova!". Vasile n-are chef de poante. "Da, profesore, am făcut o belea!", întăresc sportivii strânși în semicerc în fața antrenorului lor, care, pricepând dezastrul, ar vrea parcă acolo, pe loc, să-i înece cu mâna lui pe acești copii fără minte.

"Bă, ați înnebunit? Ați înnebunit, fu...-vă-n gură!". E tot ce mai poate rosti Ștefan Vasile. Simte că-i cade cerul în cap, dar caută să se stăpânească, fiindcă mai au de stat vreo zece zile în cantonament. N-ar fi indicat să declanșeze un război care ar compromite total pregătirea.

"Loli, de ce nu mi-ai zis ce puneai în seringi?"

Nu telefonează nici la federație, nu informează pe nimeni. "Lasă că mă sună președintele dacă se știe ceva acolo! Mă sună să mă întrebe «Băi tâmpiților, ce s-a întâmplat cu meldoniumul?!». Și-i zic atunci. Dacă nu, pun problema pe tapet când revenim la București", hotărăște Vasile în sinea sa ca să păstreze situația sub control măcar până se termină stagiul lusitan. Se bucură că sportivii au aceeași optică. "Hai să ne vedem deocamdată de antrenamente, o scoatem noi cumva la capăt! Să nu mai cobim!", vine îndemnul special din partea celor din kaiacul de 4, cu Neagu, Gavrilă, Burciu și Turceag.

Vasile roade totuși în minte cataclismul iminent. "Ăștia s-au dopat pe ascuns, au făcut-o de capul lor! Incredibil!". Nu mai rezistă însă și o ia la întrebări în privat pe asistentă. "Loli, de ce nu mi-ai spus ce puneai în seringi? Nu pot să cred că ești așa naivă și nu-l întrebi pe sportiv ce e în fiola aia pe care-ți cere să i-o injectezi. E imposibil așa ceva! Trebuia să-mi spui!". "Ștefan, am fost convinsă că băieții ți-au zis ei direct!", parează Moreșan. "Păi, tu dai vina pe sportivi, ei vor susține că trebuia să aflu de la tine, iar consecința e acum o catastrofă!".

Uff, o zi groaznică! Avalanșa a pornit, dar cum Dumnezeului s-a ajuns la aceste ore teribile, care anunță un uragan imposibil de stăvilit?

Crește rezistența și facilitează recuperarea

Creat în 1970 de chimistul leton Ivars Kalvins și elaborat în special pentru uzul soldaților sovietici spre a rezista mai bine la condiții ostile, meldoniumul a devenit o substanță folosită pe scară largă în sport, la multiple discipline, fiind interzis de WADA începând din 2016 după o perioadă de monitorizare la scară mondială. Studii de specialitate au arătat că meldoniumul ar crește rezistența atleților, ar facilita recuperarea după efort și ar activa funcțiile sistemului nervos central. Deocamdată, nu există repere clare despre cât rămâne substanța în corp după administrare.

Fiole fără etichetă, injecții timp de 5 zile

Trei dintre kaiaciștii care au beneficiat de clemența ANAD, Ionuț Mitrea, Cătălin Turceag și Elena Meroniac, povestesc felul în care au ajuns să ia meldonium prin colegul lor, Traian Neagu, indicat drept furnizor și dirijor al distribuției medicamentului în lotul de kaiac

Istoria interzicerii echipajelor românești de kaiac-canoe la Olimpiada de la Rio e o saga demnă de transpus într-o peliculă de Oscar. Iar evenimetele, relatate chiar de o parte dintre sportivii suspendați deja de ANAD, prezintă o versiune dublă. Aici o auzim pe cea dinspre kaiaciștii care au scăpat cu sancțiuni reduse pentru că au colaborat cu Agenția în instrumentarea dosarului.

"Totul a început în februarie, înainte să plecăm în cantonamentul din Portugalia. Eram în baza de la Bascov, unde stăteam în aceeași cameră cu Neagu și Vali Camenischi, care a intrat la duș la un moment dat. El nu era prevăzut pentru deplasare. Atunci, Neagu m-a întrebat dacă vreau ca, pe durata stagiului, să facem niște injecții, vitamine, care ne vor ajuta la creșterea performanțelor. A zis că le aduce el și mi-a comunicat că a discutat și cu antrenorul, și cu colegul Mironescu. Și e OK. Am fost de acord, cu condiția să nu fie vorba despre substanțe interzise. M-a asigurat că nici nu se pune problema"

Ionuț Mitrea are 25 de ani, a participat la Olimpiada de la Londra 2012 și visa ca, în mai, la Duisburg, să obțină calificarea la kaiac simplu și pentru Rio 2016. Iar în stagiul lusitan voia să tragă tare în perspectiva regatei decisive din Germania.

"Am mers pe încredere"

Cătălin Turceag, unul dintre băieții din kaiacul de 4 cu biletele de Brazilia deja în buzunar, a acceptat și el propunerea aceluiași Neagu, conform propriei versiuni: "Pe mine m-a întrebat în timpul unei alergări dacă doresc să luăm niște medicamente care să ne ajute în Portugalia. N-am avut nimic împotrivă. Am mers pe încredere, n-am intrat în detalii. M-am gândit că suntem colegi de barcă, dacă-mi face mie rău, își face și lui. I-am dat și banii pentru rația mea, vreo 250 de lei pe zece porții. Mi-a zis că le procură de la un prieten care lucrează la o fabrică de medicamente prin Snagov".

Ambii relatează apoi episodul apariției pachetelor-minune. "În baza de la Snagov, a venit Neagu cu niște fiole albe, cu etichetă răzuită. L-am rugat să le țină în bagaje și pe ale mele, că urma să stăm în aceeași cameră și în Portugalia. I-am plătit cam 180 de lei pe zece bucăți. Eu auzisem că le aduce pe o filieră din Moldova, pe profit destul de mare", punctează Mitrea. "Da, fiolele n-aveau nicio etichetă", confirmă Turceag.

"Injecțiile ni le administra Loli"

Iar la Santa Colomba, după o primă săptămână de acomodare, ar fi început administrarea conținutului cu meldonium în componență, cam prin ultimele zile ale lui februarie. "Tot Neagu ne-a explicat că ar fi bine să facem două fiole zilnic, timp de cinci zile, pauză o săptămână și apoi încă un tratament de cinci zile. Cred că discutase și cu antrenorul Ștefan Vasile, și cu asistenta Elena Moreșan, căreia noi îi ziceam Loli. Atunci, oricum, nu ne puneam deocamdată problema că am face ceva legat de dopaj din informațiile pe care le dețineam la momentul respectiv", susține Mitrea.

"Injecțiile a început să le administreze Loli. Nu-mi dau seama dacă din start sau pe parcurs, până să apară povestea cu Șarapova pe 7 martie, ea știa că utilizează un produs proaspăt intrat pe lista interzisă" e completarea lui Turceag.

"Antrenorul a plecat să cumpere seringi"

Dar Mitrea își mai aduce aminte încă un detaliu relevant: "La un moment dat, am rămas fără seringi în cantonament. Antrenorul a plecat într-o zi să cumpere niște benzină pentru șalupă, iar atunci a luat încă un set de seringi și ar fi trebuit să mai completeze dacă nu exploda dosarul Șarapovei. A declarat-o chiar Ștefan Vasile la ANAD!".

Pe 7 martie 2016, între cele două seturi de tratament, cade dinspre Los Angeles bomba cu meldonium a Șarapovei, moment din care în cantonamentul lusitan și în sediul FRKC de la București pulsul crește până la explozie. Mitrea: "Nu auzisem niciodată de substanța asta și nu-mi închipuisem că Neagu poate risca așa de tare în an olimpic. Până la anunțul cu Maria, a evitat mereu să ne spună denumirea exactă a produsului din fiole, pentru că se făceau afaceri serioase cu chestia asta de câteva luni bune. În plus, era la mijloc și asistenta, pe care o cunoșteam de atâția ani. Nici la dânsa nu mă gândeam că se poate ocupa cu alte lucruri medicale".

"Bârlădeanu ne-a asigurat că încearcă să închidă cazul"

La întoarcerea în țară, butonul nuclear e apăsat de ofițeri de la ANAD, care, la început de aprilie, descind în bazele de la Bascov și Snagov. Bulgărele pornise să se rostogolească. "Pe mine m-au testat la Cupa României, dar deja circula zvonul că băieții din kaiacul de patru fuseseră detectați cu meldonium. La circa o săptămână după aceea, președintele federației, Ion Bârlădeanu, a venit la Snagov, a luat masa cu sportivii și ne-a asigurat că încearcă să închidă discret cazul", rememorează Mitrea.

El e primul căruia însă, pe 10-11 mai, i-a sosit notificarea de pozitiv pe meldonium din partea ANAD. Nu uită un episod care l-a marcat: "Am stat de vorbă cu președintele peste o oră la Snagov, iar apoi am rămas singur pe o băncuță. Nu-mi venea să cred! Bârlădeanu a trecut cu mașina pe lângă mine și mi-a zis ironic «Sper că nu te duci acum să-ți legi ceva de picioare și să te arunci!». Adică să mă sinucid! Mi-au dat lacrimile! Am acasă familie, un copil. N-am avut puterea să-i răspund nimic".

Simte însă că toată povestea cu meldoniumul nu se putea desfășura fără girul tacit al șefului FRKC: "Nimeni nu mișcă nimic fără acordul președintelui. Dacă vrei să schimbi o pedală sau o mănușă, trebuie să ceri aprobare direct de la dânsul! Cu atât mai mult presupun că o asemenea chestie era dificil să-l ocolească".

"Am luat meldoniumul doar pentru că am primit recomandări OK de la Neagu. A fost greșeala mea că am mers pe încredere. Am avut de pierdut. Și după ce am aflat că era interzis, ne-am gândit că vom scăpa, fiindcă am luat doar cinci zile, dar nu știam exact cât stă în corp"
Cătălin Turceag, kaiacist lot olimpic

"Știu că Neagu e foarte bun prieten cu antrenorul Ștefan Vasile. Colaborau mereu îndeaproape. De aici m-am gândit că e foarte posibil ca și profesorul să fi fost implicat în această poveste în cunoștință de cauză"
Ionuț Mitrea, kaiacist lot olimpic

"Am avut o întâlnire cu antrenorul de la lotul feminin, Bebe Zabet, și cu Traian Neagu, care mi-a spus că fiolele recomandate de el ajută la slăbit. Am cumpărat un set de la un alt sportiv înainte de ianuarie 2016, dar apoi am făcut injecțiile în Portugalia din setul rămas de la fosta mea colegă Roxana Borha, care nu le-a folosit și a plecat definitiv în SUA"
Elena Meroniac, sportivă kaiac lot olimpic

"Nu le-am făcut nimic sportivilor. Sunt pensionară, sunt bolnavă. Lăsați-mă în pace! La revedere!"
Elena Moreşan, fostă asistentă medicală lot kaiac

Depoziții schimbate la ANAD și plângeri penale

Audierile la ANAD au adus schimbări spectaculoase de versiuni. În primă fază, cu excepția lui Ionuț Mitrea, toți sportivii au susținut că au luat pastile cu meldonium în decembrie 2015, când substanța era încă permisă. Și au formulat plângere penală împotriva colegului lor pentru mărturie mincinoasă. Apoi, tripleta Meroniac – Turceag – Mironescu și-a modificat declarațiile, recunoscând că totul s-a desfășurat, de fapt, în februarie, în Portugalia, prin injecții.

Meldoniumul devenise interzis. A fost motivul pentru care au beneficiat de clemența comisiei ANAD, care, în baza reglementărilor în materie, le-a aplicat pedepse reduse pentru că au colaborat în elucidarea cazului și au oferit indicii despre persoanele care ar fi orchestrat operațiunea, în frunte cu Traian Neagu, potrivit declarațiilor date la ANAD. A rămas însă în picioare plângerea contra lui Mitrea din partea trioului Neagu – Gavrilă – Burciu, trei dintre componenții kaiacului de 4, precum și a antrenorului Ștefan Vasile.

Dumitrescu așteaptă verdictul de la apel

Anunțat pozitiv la hormon de creștere, canoistul Liviu Dumitrescu a primit, deocamdată, o suspendare de doi ani și jumătate din partea ANAD. A atacat însă cu apel sancțiunea și așteaptă verdictul. "Ar fi foarte multe lucruri de spus, dar nu vreau momentan să fac niciun comentariu până nu avem rezoluția pe apelul pe care l-am înaintat", a explicat multiplul campion mondial și european în proba de canoe 2.

"Cine zice că performează cu Vitamina C e nebun!" Traian Neagu

Traian Neagu, sportivul cu cea mai drastică sancțiune dictată de ANAD, susține că n-a făcut injecții în februarie, ci a luat pastile în decembrie 2015, când meldoniumul nu era încă interzis.

Domnule Neagu, ați luat cea mai mare pedeapsă de la ANAD, iar o parte dintre colegi vă indică drept capul rețelei de meldonium de la lotul de kaiac. Cum au stat lucrurile?
Adevărul e că nu am făcut nicio injecție în Portugalia, în februarie. Eu am luat niște pastile de Ripronat în decembrie 2015, când meldoniumul, care se afla în componența medicamentului, nu era încă interzis. Atunci, am căzut cu toții de acord să luăm acest supliment și, ca să nu ne vină o grămadă de pachete, am convenit să facem în Moldova o singură comandă pe numele meu, pentru toți. Iar de aici scumpii mei colegi au ajuns să spună că le-au luat de la Traian. Eu am luat opt ani doar pe niște declarații, fără niciun fel de alte dovezi!

Au existat niște fiole fără etichetă distribuite de tine?
Cum puteți crede așa ceva? Cum puteți crede că spui cuiva să facă injecții cu o substanță despre care nu știi nimic, nu te interesează? Iei orice ți se zice? Cum poți să crezi că o asistentă medicală acceptă să facă niște injecții cu un produs fără indicații clare? Cum poate șefa ANAD să creadă asemenea baliverne? De fapt, de la madam Vâjială au plecat lucrurile, că se dă ea prea sfântă și făcătoare de minuni. Apără pe cine vrea, pe alții nu!

Cum ați decis însă să luați acele medicamente?
Nu era meldonium pur, ca la Șarapova, ci în conținutul Ripronatului. Sportul de performanță nu se face pe burta goală. Astăzi, diferențele în top le fac un biochimist și un medic. Cine zice că performează cu Vitamina C e nebun!

 "Mi-e scârbă de tot ce s-a întâmplat! După 18 ani de sport, s-a prăbușit tot dintr-o pocnitură de deget. Am luat pastile în decembrie 2015, nu injecții în februarie 2016. Am căutat cu toții pe net și am convenit atunci să cumpărăm acel Ripronat"
Petruș Gavrilă, kaiacist lot olimpic

”N-am știut absolut nimic despre medicația pe care au luat-o sportivii. Am aflat chiar de la ei ce s-a întâmplat, după cazul cu Șarapova. Mă lasă rece de acum această poveste"
Ștefan Vasile, fost antrenor lot kaiac băieți

"Cine susține că eu aș fi știut ce s-a întâmplat și aș fi acoperit va fi chemat în instanță în secunda unu. N-am susținut niciodată că putem ascunde acest caz. Cum să faci așa ceva? Cum? Eu mă bucur că a ieșit absolut tot la iveală!"
Ion Bârlădeanu, președinte FRKC

CRONOLOGIA UNUI DOPAJ ÎN MASĂ

Δ 29 decembrie 2015 – Agenția Națională Anti- Doping (ANAD) publică pe site lista actualizată a substanțelor interzise începând cu 1 ianuarie 2016: meldonium apare în premieră printre produsele nepermise;

Δ 18 februarie 2016 – loturile olimpice de kaiac-canoe (masculin+feminin) pleacă în Portugalia într-un stagiu de pregătire preolimpic pe o durată de o lună de zile, interval de timp în care majoritatea sportivilor iau o medicație cu conținut de meldonium;

Δ 7 martie 2016 – în urma "cazului Șarapova", tenismena depistată cu meldonium, ANAD distribuie către federații o alertă specială de atenționare: mailul ajunge și la sportivii de la kaiac-canoe;

Δ 6-28 aprilie 2016 – sportivii din loturile de kaiac-canoe sunt testați antidoping de ANAD în trei ocazii, la Bascov și la Snagov;

Δ 13 mai 2016 – primele cazuri de dopaj devin publice: Liviu Dumitrescu (hormon de creștere) și Ionuț Mitrea (meldonium) sunt confirmați de ANAD. Ambii sunt suspendați provizoriu;

Δ 20 mai 2016 – FRKC trimite la regata de la Duisburg echipa de canoe Carp – Strat în locul celei destrămate, Dumitrescu – Mihalachi, deși avea deja indicii că și băieții din noua barcă sunt suspecți de dopaj. Carp și Strat obțin locul pentru Olimpiadă;

Δ 27 mai 2016 – anunțul șocant: toți componenții lotului de kaiac-canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium, transformând cazul în cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului românesc

Δ 9 iunie 2016 – la ANAD încep audierile sportivilor, staff-ului tehnic/medical și a șefilor federației în legătură cu dopajul în masă de la kaiac-canoe;

Δ 5 iulie 2016 – lui Carp și Strat li se ridică suspendările provizorii după ce ANAD constată că testele celor doi conțin concentrații de meldonium în limitele de toleranță admise de WADA (Agenția Mondială Anti-Doping), adică sub 0,1 miligrame;

Δ 16 iulie 2016 – Federația Internațională de Kaiac-Canoe suspendă FRKC pe un an din toate competițiile din pricina unui "dopaj sistematic", obligând România să absenteze de la acest sport la Olimpiadă;

Δ 13 decembrie 2016 – ANAD afișează primele sancțiuni definitive pentru lotul de kaiac: suspendări cumulate de 23 de ani pentru 7 dintre sportivi; Dumitrescu se alege cu o pedeapsă de doi ani și jumătate, necomunicată încă oficial.

Suspendările la zi dictate de ANAD

  • 1 an: Ionuț Mitrea – kaiac simplu
  • 2 ani: Elena Meroniac – kaiac dublu, Constantin Mironescu, Cătălin Turceag – kaiac 4
  • 2 ani şi 6 luni: Liviu Dumitrescu – canoe dublu
  • 4 ani: Petruș Gavrilă, Nicolae Burciu – kaiac 4
  • 8 ani: Traian Neagu – kaiac 4

Save

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

apelimpezi  •  09 Ianuarie 2017, 21:39

stiti ce e cel mai tragic ca asa ceva se practica si la cluburile de juniori si nu de ieri e vorba de 10 15 ani buba este ca totul se face la indrumarea antrenorilor iar adevaratii sportivi sunt dati la oparte ,este un sistem *** si sunt sigur ca nu este singurul sport unde se practica astfel de metode . sunt de acord ca sportul in ziua de azi nu se mai face doar cu vitamina C este nevoie de un nutritionist si un biochimist dar sa bagi in tine *** de pastile si sa iti bati joc si de munca colegilor tai mi se pare foarte de cacao dar asta e romania si totul a fost facut cu buna stiinta stiau si antrenorii si cei din conducerea federatie .inca ceva cu cei care nu recunosc si spun ca nu au stiut ce au luat ,pai atat de prost sa fi sa bagi in tine ceva care nu sti ce contine daca era otrava voi luati pt ca a spus Neagu ca sunt vitamine

Emil Popa  •  05 Ianuarie 2017, 17:57

"Sportul de performanță nu se face pe burta goală. Astăzi, diferențele în top le fac un biochimist și un medic. Cine zice că performează cu Vitamina C e nebun!" Nene lasă sportul și treci în rezervă, spiritul olimpic nu ți se potrivește, așa că poți să te apuci de afaceri, de cântat, de dansat, sau de orice altceva.

Dorian Stoilescu  •  05 Ianuarie 2017, 10:47

Amatorism tragic. Sau poate doar inconstienta!

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase