5 comentarii. Scrie și tu!

Noi dezvăluiri cutremurătoare despre dopajul în masă de la kaiac-canoe: “Băieţii stăteau întinşi pe pat, cu perfuzii în venă!”

În vara lui 2015, lotul naţional de kaiac a fost supus de medicul Clara Pătrugan unor tratamente incluzând manipularea sângelui, identificate drept ilegale de ANAD, care a şi suspendat-o pe viaţă pe doctoriţă. Alin Anton, un fost component al lotului, s-a numărat printre cei care au dezvăluit secretele la Agenţie

Articol de
luni, 09 ianuarie 00:00

Din cuprins:
Alin Anton și Dan Costea au fost îndepărtați de la lotul național pentru că nu acceptau transfuziile
Reacția Clarei Pătrugan: ”Nu tot ce implică folosirea unui ac este ilegal”
Octavian Ispas susține că Federația știa de tranzfuzii încă din 2015

Din meldonium și hormon de creștere, scandalul micuțelor bărci deviază direct pe culoarul roșu. Pe durata anchetei ANAD pentru dopajul în masă practicat la lotul olimpic de kaiac, a apărut brusc în scenă o altă pistă bulversantă: manipulări de sânge, ozonificare!



Astăzi, subiectul a ajuns în punctul unei suspendări pe viață pentru doctorița Clara Pătrugan, care a formulat deja apel și ia în calcul varianta de a duce dosarul până la TAS.

Anton şi Costea au deschis balul

Dezvăluirile i-au șocat însă până și pe cei care au investigat cazul. Câteva detalii vin chiar de la șefa ANAD, Graziela Vâjială: "Am avut declarații scrise de la doi foști componenți ai lotului olimpic, Alin Anton și Dan Costea, care au spus că se practica această metodă în 2015, când au și fost îndepărtați fiindcă n-au acceptat să intre și ei pe acel tratament. Așa i-am deschis dosar și doamnei doctor Pătrugan, care, la audieri, ne-a explicat ce înseamnă procedurile respective, autohemotransfuzia minoră și majoră. Adică scoaterea unei cantități de sânge din venă, ozonificarea la un aparat special și reintroducerea lui în organism".

Asta înseamnă, spun specialiștii, manipulare de sânge, care are ca efect îmbunătățirea artificială a performanțelor sportivului. Mai concret, "pacientul câștigă în putere, anduranță și rezistență", susține Pompiliu Popescu, fostul doctor al naționalei de fotbal.

Insuflaţii rectale povestite de Mironescu

Și încă un detaliu din același registru: "Unul dintre sportivi, Mironescu, ne-a zis că se făceau și ozonificări rectale! Te doare capul ce ne-au auzit urechile! În comisie erau și oameni de la Guvern, am rămas toți cu gura căscată". Insuflațiile rectale se execută cu ajutorul unei mici sonde înfipte în anus, prin care ozonul se introduce în corp.

Metode descrise chiar pe portalul cabinetului doctoriţei
Ce înseamnă metodele invocate? Ele sunt descrise pe scurt chiar pe site-ul cabinetului particular al Clarei Pătrugan, drpatrugan.ro:

  1. Autohemoterapia majoră constă în prelevarea în pungi speciale a unei cantități de sânge (50-100-150 ml) din vena cubitală. Acesta este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentrație, după care este reperfuzată pacientului. Procedura este nedureroasă, nu prezintă niciun risc pentru pacient și durează circa o oră. Este recomandată în afecțiuni cu caracter mai grav (boli cardiovasculare, autoimune, afecțiuni hepatice, în tratamentul anti age-ing).
  2. Autohemoterapia minoră constă în prelevarea a 5-10 ml de sânge venos care este amestecat cu o cantitate egală de ozon și este injectată imediat intramuscular. Procedura se folosește în tratarea stărilor de deficit imunitar secundar, stări gripale, afecțiuni dermatologice.

Insuflațiile rectale cu ozon au acțiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică și de refacere a florei intestinale), cât și generală asupra organismului, deoarece ozonul se absoarbe foarte ușor prin mucoasa intestinală.

Între a fi şi a nu fi dopaj

Directorul Societății Române de Oxigen-Ozonoterapie, Ștefan Tiron, decodifică metodele: "Autohemotransfuzia majoră este, în principiu, doping prin prisma manipulării sângelui, nu a utilizării ozonului. La cea minoră sunt rezervat, trebuie să știu exact particularitățile cazului. Iar insuflația rectală e OK, nu are legătură cu dopajul".

Ne întoarcem la descrierile șefei ANAD despre ancheta manipulărilor de sânge: "Doamna Pătrugan ne-a descris cum proceda, dar la a doua audiere n-a mai recunoscut nimic și a spus că a povestit toate acele lucruri la presiunea comisiei. Am discutat și cu WADA, «păi, o comisie de investigare cu asta se ocupă, face presiuni ca să afle adevărul», mi-au transmis de acolo. Așa că am continuat dosarul și a rezultat acum această suspendare pe viață. N-am crezut niciodată că voi auzi în România de practicarea transfuziilor de sânge".

"Antrenorul m-a abordat pentru transfuzii"

Primul om care a dezvăluit la ANAD practicile amendate acum de Agenție a fost Alin Anton, fost campion european și câștigător al Cupei Mondiale la începutul anilor 2000.

Povestește acum exact ce a expus și la ANAD: "În vara lui 2015, opțiunea mea era să prind echipajul de 4 pentru Mondialul de la Milano din august, care reprezenta criteriu de calificare la Olimpiadă. Eram primul la normele de control individuale, nici nu-mi puneam problema că ratez barca. Pe la sfârșitul lui iulie însă, la Bascov, m-a abordat antrenorul Ștefan Vasile cu propunerea de a face tratament intravenos, transfuzii de sânge, chestii din astea interzise. Mi-a zis între patru ochi. «Vreau să discutăm așa, fiindcă tu ești cel mai experimentat și, dacă ai refuza deschis în fața grupului, s-ar lua toți după tine»".

Răspunsul n-a întârziat: "L-am refuzat din start, dar a mai încercat o variantă. «Mai facem diseară o ședință cu lotul și poate te răzgândești până atunci». N-a fost cazul. Știam despre ce e vorba, mi-a fost frică să intru într-o asemenea poveste, mă gândeam că asta mi-ar mai trebui, să mă prindă dopat pe la Mondiale după atâta muncă". Iar hotărârea a rămas fermă în fața fostului său coleg de barcă și de cameră din perioada în care Ștefan Vasile era și el sportiv.

"M-au scos imediat din cărţi"

Anton mărturisește că efectul a fost înlăturarea lui rapidă: "Am simțit imediat că sunt scos din cărți, au zis că se fac două bărci de patru ca să concurăm între noi, tot felul de șicane, din care era clar că nu mai sunt dorit după ce am refuzat transfuziile. La fel s-a întâmplat și cu alți doi colegi, Dan Costea și Vali Camenischi. Am mai stat doar câteva zile în cantonament, după care mi-am luat bagajele și am plecat, fiindcă nu mai avea niciun rost să rămân acolo".

Un dialog de la despărțire i-a rămas puternic întipărit în memorie timișoreanului: "Mi-a zis Ștefan Vasile: «Sper că nu pleci neîmpăcat de aici!». «Cum să plec împăcat când știu că trebuia să bag toate alea în mine ca să fiu pe placul tău?». I-am telefonat și președintelui să-l anunț că nu mai stau. Nu i-am transmis motivul, mă gândeam că înțelege foarte bine despre ce e vorba, mai ales că Ștefan e ca și copilul lui. El l-a pus la lot, nu mișca nimic acolo fără să știe Bârlădeanu. Acum, spune că nu cunoștea chestiunile cu transfuziile. Mă rog, e ciudat!".

"Cineva mi-a răpit visul unei Olimpiade"

Înainte să plece de la cantonament, Anton își amintește că zărise deja primele operațiuni suspecte: "Am văzut-o pe doamna doctor, era ușa deschisă la o cameră, iar băieții stăteau întinși pe pat, cu perfuzii băgate în venă. N-am apucat să observ prea mult, pentru că am fost dat la o parte după ce am refuzat. Am înțeles că le lua sânge pentru ozonificare și apoi îl reintroducea în organism".

Astăzi, Alin Anton lucrează în Poliția din Timișoara. "La mascați, cum se zice mai popular", punctează fostul kaiacist, care subliniază cu un glas tremurând: "Mă simt neîmplinit în sport din cauza acestui episod. Am simțit că cineva mi-a răpit pur și simplu visul unei Olimpiade după o muncă titanică. Am trecut foarte greu peste momentul respectiv și acum am considerat că trebuie să vorbesc public despre aceste lucruri, în speranța că nu se va mai putea repeta niciodată o asemenea poveste tristă".

Fostul antrenor Ştefan Vasile nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

"N-am mai schimbat nicio vorbă cu Ștefan Vasile după scandalul pe care l-a provocat la lot. Ne-am și întâlnit la o nuntă la Timișoara, nici măcar nu ne-am salutat. Nu mai am ce să discut cu acest om" Alin Anton, fost kaiacist lot olimpic

"Neagu își băga singur"

Anton spune că practicile suspecte au fost promovate la loturile naționale, inclusiv la fete, de prin 2011. Și povestește un alt episod elocvent petrecut în 2014: "Stăteam în cameră cu Traian Neagu, cel care a adus meldoniumul în baza de la kaiac, împreună cu antrenorul. El era mai mereu printre ultimii la probele de control individuale și, fiindcă a acceptat tratamentul, a sărit direct în barca de patru. În trecut, l-am văzut cu ochii mei când își administra singur medicamente. Se punea pe pat, își fixa garoul pe mână și-și băga apoi ce avea de băgat. Încerca să mă convingă și pe mine. «Știu că mergi bine la norme, dar cu astea o să mergi și mai bine». «Băi, îmi ajunge cum sunt acum», i-am răspuns.

"Tratamentul i-a ajutat mult la Mondiale"

La o lună după ce a efectuat tratamentul amendat acum de ANAD, kaiacul de 4, format din Traian Neagu, Petruș Gavrilă, Bogdan Burciu și Cătălin Turceag, a obținut biletele pentru Rio la Mondialul de la Milano. Băieții au încheiat cursa pe locul 7, peste așteptările momentului, dar au ratat, până la urmă, prezența la Rio din cauza suspendării venite dinspre federația internațională ca urmare a scandalului cu meldonium, apărut în aprilie/mai 2016. Anton punctează însă că "din vorbă în vorbă, am înțeles că toți s-au simțit foarte bine după tratament și i-a ajutat mult la Milano".

"Nu tot ce implică folosirea unui ac este ilegal"

În ciuda insistențelor, a apelurilor și mesajelor repetate, Clara Pătrugan a refuzat să discute pe marginea subiectului de la lotul de kaiac. Doctorița suspendată pe viață din sport de către ANAD a trimis ieri doar un sms cu următorul conținut: "Transfuziile de sânge și ozonoterapia sunt lucruri total diferite. E foarte greu să convingi pe cineva care nu știe esența unei proceduri că nu tot ce implică folosirea unui ac este ilegal".

"Am aflat și eu despre transfuziile de sânge din ancheta de la ANAD. Nici eu, nici antrenorul Ștefan Vasile n-am știut ce se întâmplă acolo. Sportivul e direct răspunzător pentru problemele medicale. N-aveam cum să-i urmărim zi de zi! Dacă Agenția zice că e ilegal, așa e!"
Ion Bârlădeanu, președinte FRKC

"Nu ştiu despre ce este vorba. Eu nu am participat la niciun fel de transfuzii de sânge"
Traian Neagu, fost component lot olimpic kaiac

11ani a fost Alin Anton în loturile naționale ale României: 2003-2009 și 2012-2015

Octavian Ispas: ”Federația a știut din 2015 de transfuzii”

Sportivii care au trecut prin tratamentele cu ozon ar fi plătit din propriul buzunar în jur de 1.500 de lei de persoană pentru 10 ședințe. Octavian Ispas, antrenorul lotului de kaiac al Japoniei, spune că FRKC a primit o sesizare clară pe această temă la sfârșitul lui 2015.

octavian ispas

Tratamentele cu ozon efectuate la lotul de kaiac sunt de notorietate în lumea sportului pe apă. Unul dintre oamenii implicați în fenomen, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a povestit că "sportivii au făcut circa 10-12 ședințe, pe banii lor. Au trebuit să plătească din indemnizații în jur de 1.500 de lei de persoană pentru un tratament complet. Infiltrațiile rectale erau în jur de 60 de lei".

Coincidență sau nu, prețurile sunt similare cu cele afișate pentru un pacient normal pe site-ul drpatrugan.ro, pe care fostul doctor de la kaiac se recomandă cu competență în apifitoterapie, acupunctură, homeopatie, precum și cu atestat de ozonoterapie, membru al asociației "Societatea Științifică Română de Oxigen-Ozono-Terapie".

"Antrenorul îi aducea personal la cabinet"

Sursa GSP pretinde că, în afara setului de ședințe efectuat la Bascov, sportivii ar fi venit de câteva ori chiar la cabinetul doctoriței, situat undeva în zona Gării de Nord din București: "Îi aducea chiar antrenorul Ștefan Vasile cu mașina, fiindcă de la baza de la Snagov era mai dificil de ajuns altfel".

Despre practicile lotului olimpic de kaiac știe și Octavian Ispas, antrenorul Japoniei și persona nongrata în kaiacul românesc pentru atitudinea sa dură la nivel de doping. Timișoreanul dezvăluie că "în 2015, a existat o sesizare scrisă din partea unui sportiv către federație exact pe tema transfuziilor de sânge.

Respectivul fusese îndepărtat de la lot tocmai pentru că refuzase să accepte acea practică. Reacția a fost că au înființat o comisie, iar la final i s-a explicat băiatului că transfuziile sunt permise. Sunt convins că plângerea s-a înregistrat la federație și se poate cerceta existența ei, fiindcă ar fi dovada elocventă a faptului că șefii acestui sport erau în perfectă cunoștință de cauză cu tratamentele medicale permise inclusiv de antrenorul Ștefan Vasile".

Kaiacistul în cauză ar fi Dan Costea, care a refuzat însă să facă orice comentarii pe marginea subiectului. El e însă unul dintre cei care au oferit detalii relevante în ancheta ANAD.

"La Mondiale, juniorii stăteau cu perfuziile în autocar"

Iar Ispas mai trage un semnal de alarmă: "S-a ajuns în kaiacul românesc ca inclusiv junioare să stea pe perfuzii intravenoase, să-și facă tot felul de substanțe. S-au făcut perfuzii inclusiv la un Mondial în Portugalia, în autocar, de râdea lumea de români că stăteau cu mâinile suspendate prin mașină. S-au operat aceste lucruri inclusiv în camere. Sigur, nu pot să demonstrez, dar aceste chestiuni sunt reale".

Și continuă: "Am avut un caz de sportiv venit anul trecut de la lotul de juniori. Am investit în el la clubul meu privat de la Timișoara și am aflat la un moment dat că se ducea prin cămin și pe la spital să-și facă nu știu ce perfuzii. Am fost supărat, i-am explicat și l-am dat afară. El mi-a replicat că așa erau obișnuiți de la lotul național, ca înainte de concurs să facă chestii din astea. Și vă mai spun cu siguranță că antrenorii de la loturile de juniori au fost sfătuiți la un moment dat să strîngă din camere tot ce au în materie de suplimente sau perfuzabile și să le ascundă, să nu apară inopinat ANAD-ul și să-i găsească acolo cu cine știe ce minuni".

Zabet: "Au venit cu ozonificarea și la fete"

Suspendat pentru un an de zile în scandalul meldoniumului, Bebe Zabet, fostul antrenor al lotului de kaiac fete, știe că "ozonificări s-au făcut și la lotul meu. A venit soțul doamnei doctor, mi-a explicat că e o metodă de refacere a organismului, am întrebat dacă e OK și mi-a răspuns că nu e nicio problemă de doping.

Apoi, legătura au ținut-o cu fosta mea secundă, Virginica Mihalache, în 2015. La ea în cameră mergeau și făceau acele tratamente, despre care nu cunosc absolut nimic, fiindcă oricum aveam atâtea altele pe cap.

Oricum însă, la un moment dat, mi s-a părut că pentru fete ne dădea și o schemă medicală foarte încărcată, cu câte 20 de pastile pe zi. Vă spun sincer, am mai redus noi din ele, din proprie inițiativă, după ce ne-am uitat pe prospecte și am văzut că multe aveau cam aceleași proprietăți și efecte".

Citește și celelalte episoade ale investigației:

"Știu că nu se poate face nimic intravenos decât anunțat dinainte pe cazuri speciale, un anumit gramaj și în anumit interval de timp. La noi, se zice că se bagă glucoză, dar aproape sigur mai pică și altceva pe lângă asta" Octavian Ispas, antrenor lot kaiac Japonia

Save

Save

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

Zabet Benjamin  •  27 Ianuarie 2017, 10:26

Ai de grijă, ,,apelimpezi,, și ia aminte ce au pățit Bârsănescu și Țurcaș ! Citește mai jos din articolul lui Gafiuc Justin Paul 25 ianuarie la 12:06,ceea ce mie mi-a fost cenzurat de redacția GSP în prima mea postare. Gafiuc Justin Paul 25 ianuarie la 12:06 • Zabet jr. a avut o sancțiune ca sportiv pentru dopaj. Părintele său, (Zabet Beniamin), spune că "prima dată a fost la mijloc o înscenare montată de Corneliu Bârsănescu și Mihai Țurcaș, care, săracii, au plătit cu viața!

Zabet Benjamin  •  12 Ianuarie 2017, 13:50

Mulțumesc pt. cenzură !?! Dar vreau să specific clar și răspicat pt. ,,apelimpezi,, și pt. toată lumea că, și in primul caz(înscenare) și în cel de acum, Bebe Zabet se consideră total NEVINOVAT. V-aș fi recunoscător dacă, cel puțin acest text, nu va mai fi cenzurat !

Zabet Benjamin  •  12 Ianuarie 2017, 10:14

Este adevărat că sportul kaiac-canoe se desfășoară pe ape, dar “Apelimpezi”, “Apetulburi”, … ape plate, ape minerale, ape …, ape…, de ce postați pe pseudonime și nu vă dezvăluiți adevărata identitate ? Ori nu aveți aveți sânge în cojones,cum spune Apetulburi, ori sunteți “agățați” în diverse “plase” și vă este teamă și de umbra voastră ?!? Băi ăsta … „Ape limpezi”, Atotștiutorule într-ale kaiacului, de ce nu ai scris că, în cazul Bebe Zabet-sportiv, de care nu poți dormi noaptea, *** ?!? Nu cumva ești prins în „hora bîrlădeană” și scrii la comandă ? Dă-ți “arama” pe față sau mai bine-zis, spală-te de funinginea de pe față și din suflet, căci noi suntem doar muritori de rând, iar Dumnezeu este unul singur și ne dă fiecăruia după faptele comise. Și apropos, Apelimpezi, Atotștiutorule, pt. știința ta și a altora ca tine, antrenorul Bebe Zabet, NU A FOST în cantonamentul din Portugalia, unde s-a petrecut PRESUPUSUL fenomenul de “dopaj în turmă”, ca să nu mai vorbim de faptul că el a venit în întâmpinarea anchetei, iar alții implicați mult mai mult în acest caz, nu au primit nici măcar o ,,palmă morală,, Dar există CINEVA , undeva, care va pune odată lucrurile la locul lor.

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase