2 comentarii. Scrie și tu!

Cu vâslele pe Atlantic » Patru români au încheiat aventura cu un nou record mondial!

Patru români au traversat oceanul, vâslind timp de 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, pe distanţa a peste 5.000 de kilometri

Articol de
duminica, 28 ianuarie 15:27

DIN CUPRINS
Cum au petrecut Sărbătorile în mijlocul oceanului
 Impresii și surprizele din timpul călătoriei
 Scopul caritabil al aventurii

Andrei Roşu, Vasile Oşean, Marius Alexe şi Ionuţ Olteanu se întorc în această seară în România, după ce au încheiat Talisker Whisky Atlantic Challenge cu un nou record mondial.



La jumătatea lui decembrie, patru români plecau din micuţul port La Gomera, aflat în paradisul Insulelor Canare, într-o aventură unică, întinsă pe distanţa a peste 5.000 de kilometri.

 


Așa a început totul

Andrei Roşu, Vasile Oşean, Marius Alexe şi Ionuţ Olteanu acceptaseră provocarea de a fi primul echipaj din România prezent la startul Talisker Whisky Atlantic Challenge, o cursă temerară la bordul unei bărci cu vâsle, care presupune traversarea Oceanului Atlantic, de la vest la est.

Totul pe cont propriu, fără vreun ajutor din exterior, punctul final fiind o altă insulă, Antigua, situată în Marea Caraibelor. Veştile din partea echipajului Atlantic 4, de-a lungul zilelor petrecute pe ambarcaţiunea Maria, au fost transmise chiar pe site-ul oficial al expediţiei. 

Impact cu apa rece

Cu moralul ridicat după ce au stabilit un nou record de traversarea a Mării Negre, în urma expediţiei din vara anului trecut, pe ruta Mangalia - Tbilisi (Georgia), cei patru au aşteptat cu emoţii startul. Şi au avut de aşteptat, pentru că vremea potrivnică i-a obligat pe organizatori să amâne plecarea cu două zile. Vântul şi-a pierdut din putere, norii s-au risipit şi cele 28 de ambarcaţiuni au ridicat ancora pe 14 decembrie. 

Oceanul i-a întâmpinat însă cu valuri de peste 12 metri şi vânt puternic, ceea ce le-a dat peste cap calculele iniţiale. Timp de o noapte, cei patru români s-au văzut nevoiţi să stea pe loc şi să dea de cap problemelor ivite la pilotul automat. În cele din urmă, au reuşit să-l regleze şi au tras tare ca să recupereze distanţa faţă de celelalte echipaje. Cam 120 de kilometri pe zi, în condiţii nu tocmai prielnice. Dar oceanul nu s-a predat şi le-a oferit o experienţă dură. O furtună puternică aproape că a răsturnat ambarcaţiunea, cei patru au ajuns în apa rece, înfruntând valuri uriaşe. Au reuşit totuşi să se redreseze şi să-şi continue drumul. "Impactul cu apa rece a fost o experienţă extremă ce ne-a făcut mai tari şi mai încrezători. Ne-am mai dovedit o data că suntem o echipa puternică!", au povestit protagoniştii.

bataturi de la vaslit

Așa le arată palmele, din cauza bătăturilor de la vâslit

Sărbători în mijlocul oceanului

Sărbătorile de iarnă i-au prins în mijlocul oceanului, dar asta nu i-a împiedicat să sărbătorească. Cei patru au făcut o pauză de câteva ore, au cântat colinde, au mâncat un cozonac luat special de acasă, şi au scos la aer un mic brăduţ. "Am sărbătorit într-o atmosferă non-conformistă, fără zăpadă, doar multă apă. În plus, timp de câteva ore a plouat tare, chiar dacă era foarte cald", a povestit Vasile Oşean. Două zile, o nouă "petrecere", în cinstea lui Andrei Ştefan Roşu, de ziua numelui său.

O petrece condimentată cu valuri de aproape 10 metri. Ceva mai liniştită a fost intrarea în noul an, iar 2018 i-a găsit cu o dorinţă clară în minte. Să încheie cu bine cursa, să strângă fonduri cât mai importante pentru acţiune caritabilă demarată alături de Hospice Casa Speranţei şi să ajungă cât mai repede lângă familii. Iar seria sărbătorilor a continuat cu cea dedicată lui Vasile Oşean, în chiar prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, dar şi cu petrecerea pentru Ionuţ Olteanu, de Sfântul Ion.

*sursa foto: Marius Matache (http://www.mariusmatache.ro/sosire-atlantic4/

Viaţa pe apă

Pe lângă efortul extraordinar depus de cei patru, o cursă pe o distanţă atât de lungă îşi pune puternic amprenta asupra psihicului. Să petreci mai mult de o lună într-un spaţiu restrâns, înconjurat de apă, nu este tocmai uşor.

Prietenia strânsă dintre cei patru i-a ajutat să găsească soluţii de înviora atmosfera. Iar poveştile lor au curs spre ţară chiar în timpul expediţiei "Ne-am obişnuit să scoatem apa din barcă în fiecare zi, aproximativ 50 litri, ne-am gătit singuri mâncare calda, mămăliga, piure sau fasole bătută, şi ne mai distrăm punând muzică pe barcă. Vorbim zilnic cu familiile noastre şi numărăm zilele rămăse până la revederea cu ei. Personal, îmi notez zilele care au trecut, direct pe peretele cabinei din spate. Pentru a ne mai condimenta viaţa la bord, zilnic numărăm milele parcurse şi facem estimări vis-a-vis de data la care vom ajunge în Antigua", a transmis Vasile Oşean.

"Avem aceeaşi rutină zilnică: vâslit, mâncat, dormit, scos apa din barcă, dat cu protecţie solară şi mai spălăm lucruri. Până acum am întalnit doar două ambarcaţiuni, un vas de croazieră şi un vas comercial. Ne creşte părul, barba şi să-ţi tai unghiile este o adevărată aventură pe barcă care se mişcă continuu. În plus, am slăbit în medie cam 10 kilograme fiecare", a dezvăluit Andrei Roşu (foto jos).

"După două ore de vâslit te simţi ca şi cum ai ieşit de la un film 5D, cu vânt, valuri, mişcare continuă. Atunci când un val imens ne ridică, este ca şi cum ajungi să atingi norii cu mâna", a adăugat Ionuţ Olteanu. "În jurul nostru este doar apă, zici că suntem într-un deşert de apă sărată, unul în clocot. Ne-am dezvoltat capacitatea de a sta în echilibru, stăm în picioare fără să ne mai ţinem. Şi suntem ancoraţi în permanenţă de vestă, pentru că, dacă ai căzut din barcă, nu mai poti fi recuperat", a completat Marius Alexe.

Întâlniri neaşteptate

De-a lungul expediţiei au avut parte şi de multe surprize, natura oferindu-le momente comice. "Într-o noapte, ne bucuram de linişte. La un moment dat, m-am trezit cu un peşte zburător, direct în ureche. Spre norocul meu, aveam gluga pe cap, pentru că bătea destul de tare vântul şi doar m-a lovit peste ureche şi a căzut lângă mine.

Apoi, am avut unul şi în cabină. Se zbătea acolo, sărea în toate direcţiile. Probabil că sunt şi ei mai dezorientaţi, fug de prădători, ies din apă, zboară câteva zeci de metri şi ne trezim cu ei pe punte", şi-a adus aminte Marius Alexe.

"La un moment, am văzut ceva ieşind din apă, ceva maroniu. Vedeam o cocoaşă cenuşie ieşind şi care nu se mai termina. O balenă. După care, din fericire, a luat-o în direcţia opusă. Până am scos noi camera şi am filmat, am prins doar cum se depărta prin apă. Abia după aceea, ne-au început să ne tremure mâinile. Dacă o lua în direcţia greşită, ne lovea ca pe o muscă", a povestit Andrei Roşu.

"Într-o seară am făcut o mâncare bună, ceva ciupercuţe cu carne, cu tochitură de Sfântul Ion. Ne-am strâns toţi în jurul oliţei cu mâncare, stăteam cuminţei şi, când să mâncăm, la un moment dat, pe nepusă masă, un val aşa liniştit, s-a urcat pe barcă, a coborât lin, direct în oala noastră, care s-a umplut ochi cu apă de mare. Ne-am oprit rupţi de foame, ne-am uitat unii la ceilalţi, după care am zis că nu-i grav. Am scurs toată apa de mare din oală şi am mâncat ce a rămas. A fost chiar delicios!", a spus râzând Vasile Oşean.

"Stăteam pe punte, era linişte şi, în următoarea secundă, am văzut un val de 2 metri care se ridică pe lângă barcă. Am băgat vâslele în apă şi, imediat, m-am trezit în aer. Mi-am îndreptat privirea spre suportul unde ţineam picioarele şi am observat că încălţările mele rămăseseră acolo. Ca şi cum m-a tras cineva", a completat Ionuţ Olteanu.

Final cu cerere în căsătorie

Pe 22 ianuarie, prima echipă din România, dar şi din Europa de Est, participantă la Talisker Whisky Atlantic Challenge, a sosit în Antigua cu un nou record al competiţiei. 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, pentru cea mai rapidă ambarcaţiune de tip Pure din categoria de 4 membri care traversează Oceanul Atlantic.

Şi un extraordinar loc 12 la general. Pe ţărm, cei patru temerari au fost întâmpinaţi de familii, prieteni, organizatori şi susţinători cu aplauze şi strigăte de bucurie. Momentul a fost unul şi mai special pentru Ionuţ Olteanu, care a cerut-o în căsătorie pe prietena sa şi a primit răspunsul aşteptat. Un "DA" din tot sufletul! "De o jumătate de an mă tot gândesc la acest moment. În vară, m-am gândit să o cer la finalul traversării Mării Negre. Apoi, am zis că ar fi mai special dacă o fac în Antigua. Pe ultima parte a traversării, nu mai aveam răbdare", a povestit Ionuţ, care a avut la el inelul pe tot parcursul expediţiei.

Aventură cu ţel caritabil

Aventura celor patru a avut la bază dorinţa de a ajuta copiii diagnosticaţi cu boli rare sau limitatoare de viaţă, care sunt de multe ori neglijaţi de sistemul de sănătate din România. Astfel, Atlantic 4 a strâns fonduri pentru dezvoltarea unui campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, menit să ofere o alternativă unică de servicii medicale şi sociale, suport şi îngrijire complexă pentru pacienţi şi familiile lor, proiectul fiind demarat de HOSPICE Casa Speranţei. "Mulţumim tuturor celor care au donat. Înseamna enorm pentru noi, asta va rămâne după acest proiect!", a spus Andrei Roşu. Ţinta a fost strângerea a 500.000 de lei, iar până acum s-au strâns un pic peste 120.000 de lei, însă lista donaţiilor este deschisă şi puteţi contribui pe site-ul hospice.galantom.ro/atlantic4.

Comentarii (2 ) Adaugă comentariu

Marius Matache  •  08 Februarie 2018, 12:56

Draga Ionut Coman, ti-am trimis un mail la care nu ai binevoit sa raspunzi. I-am scris lui Catalin Tolontan si mi-a spus ca se va rezolva cu cele doua poze. Chiar e nevoie sa ne punem poalele in cap?

mariuss72  •  28 Ianuarie 2018, 18:49

Oameni frumosi care ar merita sa fie promovati mai mult. Oameni care isi duc limitele la maxim si promoveaza imaginea tarii in lume fara sa cistige milioane in schimb, ba mai mult, o fac si cu scopuri caritabile.

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase