3 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Ce se întâmplă când strămoșul tău a fondat clubul la care joci? Urmașul legendei joacă pentru Universitatea!

Iuliu Hațiegan, 20 ani, a patra generație a familiei la Universitatea Cluj: una dintre rudele stră-străbunicului său e fondatorul clubului, celebrul medic internist Iuliu Hațieganu

Articol de
luni, 01 octombrie 09:23


Cuprins
Cine a fost doctorul Iuliu Hațieganu
S-a pierdut un "U" din nume: de ce pe stră-strănepot îl cheamă Hațiegan
Cum a ajuns Iuliu jr. din galerie în atacul echipei
Ce amintiri are vârful clujean cu stelistul Moruțan

O poveste de succes nu își are izvorul, de obicei, în aceeași poziție cu punctul culminant. Și, până acum, Universitatea Cluj era un exemplu. Singurul antrenor care a luat un trofeu cu "U", Andrei Sepci, câștigător al Cupei României, a venit dintr-un sat împădurit și acoperit de ceața Tisei de dincolo de graniță, departe de Someșul unde a prins nume. Barnabas, azi Kostelivka, Ucraina. Dan Anca era din Turda, Mihai Adam din Câmpia Turzii, Ion Moina venea din Nimigea Bistriței, Zoli Ivansuc din Reșița.



Ce se întâmplă însă când strămoșul tău a fondat clubul la care joci?

Parcul cu același nume

"Tati, tati, hai în parc!".

În ce parc? În Parcul "Iuliu Hațieganu". Pentru că micul Iuliu Hațiegan a crescut într-un loc al cărui nume îi era scris. Scris și la figurat, și la propriu, pe un panou mare amplasat fix deasupra intrării principale.

Acum, el este atacant chiar la U Cluj. Club inițiat la ideea medicului internist al cărui nume e în parcuri, în străzi, în titulatura Universității de Medicină și Farmacie din oraș. Acum 99 de ani.

Iuliu jr. a aflat încă de la 3 ani cine îi este străbunul, iar mingile bătute în umbra de la colț de Someș, pe linie cu sala "Horia Demian" și stadionul "Ion Moina", se auzeau altfel când loveau o bordură sau un ghiozdan.

S-a pierdut tocmai un "U"

Tot băiatul s-a întrebat de ce e Hațiegan și nu Hațieganu, la fel ca bunicul, la fel ca străbunicul și stră-străbunicul. Și de ce, ironie!, s-a pierdut tocmai un "U"!

"Am aflat, până la urmă, că a fost o greșeală de scriere în certificatul de naștere al tatălui meu", spune tânărul, chiar în fața parcului al cărui nume - aproape - îl poartă.

"Și încă ceva - deși pe mine mă cheamă și Andrei, iar pe tata și Nicolae, toate generațiile de Hațieganu sau Hațiegan au purtat prenumele de Iuliu, chiar și al doilea, în cinstea fondatorului", spune tânărul vârf, 20 ani.

Familia clubului

Care continuă cu legăturile strânse dintre el și U. Dacă tatăl său e singurul care nu a fost implicat în club, atât bunicul, cât și străbunicul au fost angajați ai Universității. Iar bunicul, normal, tot Iuliu Hațieganu, a fost cel care l-a dus la primul meci de fotbal.

El este însă primul fotbalist. A ajuns la U Cluj după o selecție la vârsta de 10 ani și are deja jumătate de viață în dungile pe care le iubește de mic.

Mai mult, "sunt înrudit și cu o altă legendă de la Universitatea, Zoltan Ivansuc", povestește atacantul.

Din galerie în teren

Mai întâi, băiatul a fost dus în galerie de familie. Meciuri pe "Ion Moina", apoi partide pe noua arenă din oraș. Da, pentru că Iuliu e născut în 1998, ne pare incredibil că el joacă acum la nivel de ligă secundă, dar când s-a ridicat stadionul era doar la nivel de prim buletin.

Iar renașterea clujenilor i-a prins bine. Deși s-a rodat prin ligi inferioare, "județeana" și eșalonul terț le-a umplut cu goluri pe care nu le-a numărat, cu exactitate, nimeni.
Doar în ultimul sezon, "studenții" au dat, în "C", 88 de goluri!

"Să promovăm!"

Deocamdată, atacantul nu se gândește la altceva în afară de Universitatea. Are concurență în atacul echipei care țintește promovarea. E o serie încâlcită, în care pe lângă candidatele anunțate încă din start, precum Petrolul, U Cluj ori Pandurii, au apărut surprizele ilfovene Sportul Snagov și Academica Clinceni.

"Noi ne gândim doar la promovare, iar eu vreau să joc cât mai mult. E prematur să spun altceva, trebuie întâi să muncesc aici pentru titularizare. E minunat că avem alături de noi foști jucători de echipă națională, cum sunt Florescu și Goga, campioni ai țării, Giurgiu, și oameni cu meciuri multe în prima ligă, Abrudan ori Cordoș. E un mediu în care mă pot dezvolta".

Exact ceea ce au nevoie "șepcile roșii" în anul viitor, în care vor ajunge la centenar. 

3meciuri are Hațiegan în acest sezon: două în campionat, 2-0 cu Metaloglobus și 1-1 la Mioveni în weekendul trecut, plus 1-0 în Cupă la Progresul Spartac

18ani avea Hațiegan când a debutat la U Cluj, în mai 2016, la un 1-1 cu Olimpia Satu Mare

"Fotbalistul mereu preferat, deși l-am prins puțin și eram foarte mic pe când era în formă maximă, e brazilianul Ronaldo"

"Am fost la primul meu derby cu CFR Cluj pe când eram doar un copil, s-a jucat pe "Moina". Apoi, la debutul meu pentru echipă, am dat gol chiar contra CFR-ului"

Amintiri cu Moruțan

Hațiegan și-a adus aminte, la discuția cu Gazeta Sporturilor, de primele antrenamente ale celui mai cunoscut produs al Universității din ultima vreme, Olimpiu Moruțan. "Ne-am dat seama de la început că va ajunge un fotbalist bun, era excelent încă de mic. Știu că a avut ghinion la primul lui antrenament, s-a lovit de un gard parcă, dar și-a revenit și s-a întors în joc. Era un copil", povestește Iuliu. 

Are bronz la Olimpiadă!

Parcul "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca a fost ridicat de medic în memoria copilului său, decedat la vârsta de doar 10 ani. Și are o distincție prețioasă: a primit bronzul la Jocurile Olimpice din 1936, în cadrul unei competiții de arhitectură! Doctorul Hațieganu a început amenajarea parcului cu cinci ani înaintea Olimpiadei de la Berlin, fiind ajutat de studenții de la Medicină. 

Povestea unei poze

screenshot 20180930 141138 whatsapp

În 2008, pe când unul dintre simbolurile ardelenilor, arena "Ion Moina", era în plin proces de dărâmare, un puști de 10 ani își făcea loc printre grămezile de moloz cu o poză uriașă în mână. O poză cu idolul său, Dorin Goga, în mare formă pe atunci la Universitatea. Iuliu Hațiegan avea să ajungă abia în acel an la juniorii Universității, însă era, încă de pe atunci, un fan înfocat al echipei. În același timp, Dorin Goga pleca la Politehnica Timișoara după vârful carierei sale la trupa alb-neagră. Acum, cei doi sunt colegi la Universitatea. Atât Goga, cât și Hațiegan evoluează în atacul clujenilor. "Mi se pare ceva incredibil că am ajuns să fiu coleg cu idolul meu!", spune Iuliu. Dorin Goga, fost internațional român (o selecție), a ajuns la 34 de ani și, cel mai probabil, își va încheia cariera la "studenți". 

Cine a fost Iuliu Hațieganu

iuliu 1

  • Născut în 1885 și decedat în 1959, a fost un medic internist recunoscut pentru cercetările în domeniul tuberculozei
  • A fondat școala de medicină internă clujeană, iar numele UMF din Cluj-Napoca îi poartă numele
  • "Problema icterului cataral" este considerată prima prelegere universitară ținută în limba română în Ardeal (1919)
  • Pe lângă fondarea Universității Cluj, a avut ideea de a inaugura și mai multe parcuri sportive în oraș, printre care cel numit după el. 

 

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

romulus65  •  01 Octombrie 2018, 11:50

Succes Iuliu Hatiegan, succes U!

haideusicfr  •  01 Octombrie 2018, 10:47

Succes tanarului!

mihai_luchian  •  01 Octombrie 2018, 10:38

O poveste foarte frumoasă și un articol pe care mă bucur că l-am citit.

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase